ponedjeljak, 28. studenoga 2016.

Odakle je udruženje “Evropski pokret u BiH” Predrag Praštalo i otkud mu kancelarija u Zenici?

Odakle je udruženje “Evropski pokret u BiH” Predrag Praštalo i otkud mu kancelarija u Zenici? Čime ju je zaslužio? Sigurno se sjećate. To je pokret koji dijeli “priznanja”.

Ljudi su uglavnom skeptični u vezi sa njihovim priznanjima… a blog 32 vijećnik je pisao o tome još u maju 2013.godine.

Kažu da je to pokret koji tradicionalno dodjeljuje priznanja povodom značajnog datuma europske povijesti. Europskom pokretu u BiH svake je godine domaćin neki drugi grad. Naizmjenično su to gradovi Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta. Na taj način žele poslati poruku da su svi dijelovi države ravnopravni, kada je u pitanju proces integracija, te da svi imaju jednaka prava i obveze kako bi sudjelovali u tom procesu....

Dakle, to je jedan ovdašnji nevladin sektor koji prodaje “Muda pod bubrege” i dijeli kojekakve nagrade. Između ostalog: Ćiri Blaževiću je dodijelio Orden Evropskog pokreta u BiH, Čovića prepoznao kao predvodnika svih evropskih procesa u BiH, načelniku općine Cazin mr. Nerminu Ogreševiću priznanje Ličnost godine u Federaciji BiH, Bandić najbolji gradonačelnik u regiji, najodgovorniji političar BiH u procesu evropskih integracija 2013. je Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, a tadašnji načelnik općine Zenica rahmetli Husejin Smajlović najboljim načelnikom decenije 2004-2014. godine.

Prema nekim informacijama iz budžeta Općine Velika Kladuša tokom 2013. i 2014. godine je isplaćeno najmanje 3500 KM nevladinoj organizaciji Evropski pokret u BiH. Tokom te dvije godine načelnik Velike Kladuše Edin Behrić dobio je dva priznanja u sklopu manifestacija koje je povodom Dana Evrope priređivala ta nevladina organizacija, a pokret za protuuslugu kancelariju u tom gradu.

Odakle je udruženje “Evropski pokret u BiH” Predrag Praštalo, i otkud mu kancelarija u Zenici? Odakle je, ne znam. Pitao sam google. Na internetu postoji trag do njihove fejsbuk stranice, a u materijalima za Gradsko vijeće Zenice adresa do njihove druge kancelarije. Prva je rekosmo u Velikoj Kladuši.

Obzirom da se na spisku korisnika poslovnog prostora-kancelarija u objektu u ULICI FRA IVANA JUKIĆA BROJ 1 nalazi ime udruženja “Evropski pokret u BiH”, Predrag Praštalo, kancelarija od 12,20 m2 dobijena na određeno vrijeme –do eventalne privatizacije da se zaključiti da je to protuusluga za nagradu najboljim načelnikom decenije 2004-2014. godine.

Korištenje poslovnih prostora sa zakupcima - korisnicima reguliše se zaključivanjem ugovora o zakupu. U ugovoru se definiše adresa, površina, djelatnost, mjesečna zakupnina, plaćanje obaveza proisteklih iz korištenja, vrijeme na koje se ustupa poslovni prostor, raskid ugovora i drugo u skladu sa Zakonom o zakupu poslovnih zgrada i prostorija.

Dragi moji gradski vijećnici, možete li na toj zakazanoj sjednici pitati da li postoji pisana odluka na osnovu koje je Evropski pokret dobio prostorije Grada na korištenje, i da li je takva odluka došla pred vijeće? Naravno, i da li je objavljena u službenim glasnicima da li je u skladu sa Zakonom o zakupu poslovnih zgrada i prostorija.

Dakle, lik koji dijeli priznanja i kapom i šakom posjeduje kancelarije širom BiH dobijene usmenim dogovorima bez ikakvih naknada za korištenje.

Obzirom da je neko od Stručne službe Gradskog vijeća i Gradonačelnika” u starom sazivu bio “vrijedan” i odlučan da prikupi i vrati što više novca u budžet Grada Zenica tako što u pripremljenom materijalu za narednu sjednicu pokušava prodati odmaralište “Duće” u Hrvatskoj i ukinuti finansiranje ustanova od kulture i značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu (riječ je o institucijama, muzejima isl. koji se nalaze u Sarajevu), mogli bi ga zamoliti da tu “spornu” kancelariju vrati Gradu Zenica. Nemam nikakvih ličnih interesa i ne mora je ustupati 32. vijećniku na korištenje, samo nek’ je vrati. O drugim uočenim nepravilnostima prilikom dodjele i određivanja cijene zakupnine tih prostora-kancelarija neću. Njih ostavljam našim novim vijećnicima na razmatranje.

2 komentara:

  1. Zvucno ime organizacije za koju nikad cula da obnasa svoju (ne)funkciju

    OdgovoriIzbriši
  2. Sad mi je tek puklo pred ocima,od koga su svi ti pobrojani dobili priznanja i na koji nacin.
    Cudno mi je da su "postali priznati" oni koji to nisu zasluzili.Ali,nicemu se vise ne treba cuditi u ovoj tuznoj izgubljenoj Zemlji.

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...