Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

utorak, 18. listopada 2016.

Trebamo li plaćati paušale na računima vode i odvoza smeća ?

Saznajem kako po Zenici i Sarajevu čak i među viđenijim ljudima kruže priče da Fuad Kasumović, novoizabrani gradonačelnik Zenice nikako ne plaća račune vode i odvoza smeća?! Zašto se novoizabrani gradonačelnik Zenice na ovakav oblik bunta odlučio nije poznato. No, sigurno se sjećate vijesti kako je Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Zenica uložilo 1,2 miliona KM u prvu hidroelektranu na cjevovodu pitke vode. Hidroelektrana prizvodi električnu energiju koju prodaje Elektroprivredi Bosne i Hercegovine, a od prodaje su najavljivani prihodi u iznosu od oko 400.000 KM, koji će biti iskorišteni za razvoj vodovoda i kanalizacije u Zenici. Odlična ideja i čestitke za centralu, ali ne mora se svaka gradnja plaćati s leđa potrošača. Naime, građanima Zenice na računima za vodu i odvoz smeća stoje stavke paušala u iznosima i do 3 konvertibilne marke koje se vezuju za izgradnju hidroelektrane i Regionalne deponije Mošćanica?

Da li se gradonačelnik koji ne plaća prispjele račune za odvoz smeća i potrošnju vode odlučio za ovakav bunt zbog toga manje je važno. Obzirom da je napravio enormne račune vode i smeća i ništa nije platio mogao bi da nam objasni kako da i mi uradimo isto, tj. da u buduće ne plaćamo svoje račune jer su nam svakako primanja manja od njegovih.

Kriminal u javnim preduzećima Grijanje, Vodovod i kanalizacija, Zenicatrans, Tržnica, a posebno njemačko – SDA-ovskom preduzeću ALBA, bila su pitanja kojim su građani Zenice“zatrpavali” gradonačelnika Fuada Kasumovića u njegovim predizbornim kampanjama. “Obećavam da ću rastjerati tu stranački zaposlenu vojsku zbog koje imate tako skupe režije, plaćate paušale i takse samo što cijevi prolaze kroz vaše stanove”, poručio je Fuad Kasumović ne nekoliko predizbornih skupova.

Pričao je ljudima ono što su željeli čuti, a da li će ispuniti svoja obećanja vidjet ćemo uskoro. A što se tiče objašnjenja o načinu neplaćanja prispjelih računa vode i smeća, ne šalim se. Stvarno bi nam dobro došlo. Ako ništa, barem odgovor na pitanje trebamo li plaćati paušale na računima vode i odvoza smeća...

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.