Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

srijeda, 5. listopada 2016.

Iz Babinskog sliva neće biti vijećnika u gradskom vijeću Zenice!?

Moj tekst iz prošle godine, koji nosi naziv "Da smo složni mogli bi vladat' Zenicom" očito je otvorio oči  stanovnicima Nemilskog sliva !?

Vjerovali ili ne, prema trenutnom stanju rezutata lokalnih izbora većina kandidata sa liste Stranke demokratske akcije (SDA) koja ima prolaz u gradsko vijeće dolazi iz “Nemilskog sliva”. Da li je njihov kandidat za gradonačelnika zaslužan za prolaz toliko vijećnika nije poznato bez podrobnije analize. 

Međutim, prema dosadašnjem rasporedu na kandidatskoj listi SDA stranke iz Babinskog sliva nema ni jednog kandidata koji bi eventualno ušao u gradsko vijeće, a da li ga ima u nekim drugim strankama koje su prešle preizborni prag (SNAGA CENTRA, NAŠA STRANKA, SDP) nisam siguran.

Pretpostavljam da su mještani Babinskog sliva riješili mijenjat prvog čovjeka, odnosno sve svoje snage usmjerit na poziciju gradonačelnika Fuada Kasumovića tako da su “zaboravili” podržat svoje komšije.

Ne ulazeći u njihove stranačke ni komšijske odnose ne mogu da ne primjetim da su jedni dobili vijećnička mjesta a drugi mjesto gradonačelnika. Ne mogu da vjerujem da niko od kandiata za gradsko vijeće iz Babinskog sliva nije zaslužio glasove svojih komšija. “Naša Stranka” je u kampanju išla s porukom 'Budimo dobre komšije'. Očito niko, pa ni ja ovaj, nije shvatio jednu tako važnu poruku. Poruku koja je mogla probuditi Babinski sliv isto kao i ovaj moj tekst koji je probudio Nemilski. Zato danas imaju tolika mjesta u gradskom vijeću.
Pogledajte koji su to vijećnici iz sda stranke koji ulaze u gradsko vijeće:

2 komentara:

  1. Kriv je sistem. Inače glupo je biranje po listama. Vijeće treba imati 31 člana i grad Zenica bi trebao biti podjeljen na 31 izbornu jedinicu sa jednakim brojem glasača i da svaka izborna jedinica izabere svog (jednog) zastupnika. To bi bilo u skladu s tzv. većinskim sistemom kakav je u USA, ali kod je umjesto demokratije na sceni demokratura ili demo(n)kratija... Slično je bilo u jednom sastavu kantonalne skupštine kada je iz Tešanja bilo 11 zastupnika a iz Zenice samo 5.

    OdgovoriIzbriši

Popularni postovi