Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

četvrtak, 1. rujna 2016.

Učenici iz Tetova će i ove godine pohađati nastavu u zgradi koja nije uvjetna za izvođenje nastave

Danas je počela nova školska godina. Ove školske godine prvi školski čas u svim školama Zeničko-dobojskog kantona započet će intoniranjem državne himne. To što je škola u Tetovu nesigurna za djecu i što tone, nikom ništa. Ista ona škola u kojoj je pukom srećom izbjegnuta tragedija pri obrušavanju plafona u jednoj od učionica. Inspektori Građevinskog instituta iz Sarajeva su zaključili da zgrada nije uvjetna za izvođenje nastave. "Posljednji nalaz je pokazao da u velikom broju učionica imamo nedozvoljena ulegnuća stropne konstrukcije u prizemlju i na katu s preporukom da se isti ukloni. S obzirom da se zaključilo da bi takvi radovi bili ekonomski neisplativi, preporuka je da se grade nove prostorije", izjavila je Hasna Alihodžić, direktorica škole.
Radovi nisu ekonomski isplativi, djeca ionako nisu “naša”, i ako im se šta i desi, desit će se samo u jednom dijelu škole. Nadležni su se dogovorili da djeca idu u 4 smjene i to u one “sigurne” učionice. Ako škola krene tonuti, oni su u onom dijelu koji ne tone!? Barem sam ja tako razumio te “nadležne” . No, bitno je da će prvi školski čas u svim školama Zeničko-dobojskog kantona započet intoniranjem državne himne. Himne bez teksta!? A kad već nemaju tekst neka pjevaju:
Padaj, padaj kroviću vrti se u letu samo nemoj nosić moj da uzmeš za metu…

Nema komentara:

Objavi komentar

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.

Arhiva bloga

Popularni postovi