Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

subota, 24. rujna 2016.

Ratovi ne počinju u oktobru već u aprilu, je*em vas glupe

Mašallah. Predsjednici Demokratske fronte (Željko Komšić), Saveza za bolju budućnost (Fahrudin Radončić) i Socijaldemokratske partije BiH( Nermin Nikšić), nakon međusobnih konsultacija, dali su izjavu o referendumu u RS-u. Naime, oni smatraju tu odluku i eventualno provođenje referenduma fundamentalnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i kršenje Ustava Bosne i Hercegovine.

Elhamdulillah. Ta tri lidera pozivaju agencije i institucije nadležne za zaštitu ustavnog poretka i provođenje zakona da reagiraju i spriječe njegovo provođenje. 

Ta tri lidera optužuju Milorada Dodika i dijelove političkih stranaka, ponajprije onih okupljenih oko njega da će građane ove zemlje “tobejarabi - tobe estagfirullah” ponovo gurnuti jedne na druge.

Hmm. Šta to znači? Znaju li ono koliko je to tačno “onih okupljenih oko njega”? Znači li to hapšenje Milorada Dodika i njegovih sljedbenika, “onih okupljenih oko njega” ili hapšenje jednog cijelog naroda? Može li bez hapšenja? Može li se tražiti od strane “zaštitnika” i garanta Dejtonskog sporazuma da mu se uvede blokada imovine i zabrana slobode kretanja po Evropi ili svijetu?

Znaju li ti lideri šta hoće obzirom da na kraju istog saopštenja naglašavaju da ostaju otvoreni za dijalog sa svim političkim faktorima koji žele graditi miroljubivu budućnost i zajednički život svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Meni bgm. nije jasno, pozivaš na hapšenje Dodika i njegovih sljedbenika, “onih okupljenih oko njega”, laički prevedeno hapšenje jednog cijelog naroda a obećavaš zajednički život svih naroda i građana Bosne i Hercegovine. Kojih naroda? Bošnjaka, Hrvata i Arapa ili Bošnjaka, Arapa i Sandžaklija?

Ne sporim ja da je odluka RS-a fundamentalno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, ali neke stvari mi nisu jasne. Kao prvo, otkud Radončić, Komšić i Nikšić zajedno? Nisu li im se to Komšićeve dosadašnje godišnje populističke izjave učinile djelotvorne za dobivanje glasova? Drugo, znajući za koaliciju SDA –SBB ovaj skup (DF-SBB-SDP) ne znam pod čijim vodstvom i nebitno je, izgleda kao skup bošnjačkog političkog faktora u odbrani i zaštiti Federacije BiH, odnosno dijela Federacije pod bošnjačkom kontrolom.

Šta je slijedeće? Šta stoji u alijinoj islamskoj deklaraciji? U javnosti bi trebao izgledati kao pokušaj oslobođenja Bosne i Hercegovine od agresora koji bi se u slučaju neuspjeha proglasio “oslobođenjem islamske države” od dvostrukog agresora, obzirom da se HDZ po navici pojavljuje u toku “operacija”.

Ako ga ikada bude, biće da je u pravu onaj lik iz 1993 godine. što na bošnjačkom saboru reče: "Bosna i Hercegovina je SREDSTVO a NE cilj!"

Šta god da je, nije dobro. Dakle, kao što rekoh svojim fejsbuk prijateljima, što se tiče ove izborne i referendumske kampanje. Ratovi ne počinju u oktobru već u aprilu, je*em vas glupe. Nismo mi Rusi da ratujemo po zimi. Sačekajte neko bolje vrijeme. A ti dragi čitaoče razmisli da li si i na jedan trenutak pomislio da je ova priča stara više od godinu dana? Da se ovaj sastanak ova tri lidera odigrao u julu mjesecu 2015.godine. Naravno da nisi jer nam je ponavljaju svaki drugi dan.


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi