utorak, 2. kolovoza 2016.

Krivična prijava protiv Gradskog vijeća Zenica zbog nezakonitog izbora vd.gradonačelnika!?

Selver Keleštura, dosadašnji sekretar Općine Zenica je nazakonito izabran za vd. gradonačelnika Zenice, odnosno Gradsko vijeće Zenice je trebalo raspisati prijevremene izbore nakon smrti gradonačelnika Husejina Smajlovića, stoji u odgovoru Ministarstva pravde, nevladinom aktivisti iz Zenice. Zašto Centralna izborna komisija BiH nije sprovela po zakonu u roku 60 dana održavanje prijevremenih izbora za Gradonačelnika Zenice nejasno je i samom ngo aktivisti Hasanu Krehi kojem se niko od novinara nije odazvao na današnju zakazanu press konferenciju. Očito režimske medije ne zanima slučaj nezakonitog postavljanja vd.gradonačelnika u toku izborne kampanje, a nezavisnih i slobodnih medija skoro da i nemamo. Naime, na zakazanu press konferenciju prema Krehinim riječima odazvali su se jedino predstavnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSC).

Kako rekoh u odgovoru Ministarstva pravde, koji sam još sinoć imao priliku vidjeti, stoji da je zahtjev za pristup informaciji po pitanju izbora vršioca dužnosti Gradonačelnika Zenice, odnosno Krehinoj tvrdnji da su se izbori za gradonačelnika trebali održati iako je u pitanju izborna godina, osnovan. Prema Zakonu o izboru, prestanku mandata, zamjeni i opozivu načelnika općina u Federaciji Bosne i Hercegovine i Izbornom zakonu morali su se održati prijevremeni izbori u roku od 60 dana.

Ono što je posebno zanimljivo je da su imenovanju vd.gradonačelnika Zenice u svojstvu gradskih vijećnika prisustvovala i dva aktuelna kandidata za gradonačelnika nadolazećih lokalnih izbora tako što su svojim glasom potvrdili navedeno nezakonito imenovanje kao i svi preostali gradski vijećnici. Obzirom da niko od aktuelnog saziva gradskog vijeća kojima je to posao nije vidio ništa nelegalno i nelegitimno, a ngo aktivista jeste, postavlja se pitanje za koliko su nezakonitih odluka glasali, a da nisu ni znali. Da nije žalosno bilo bi smiješno. No, smiješno će biti kada upućena krivična prijava protiv gradskih vijećnika koji su glasali za ovakvu odluku bude izašla na svijetlo dana kao neosnovana jer isti podliježu političkom imunitetu. Naime, prema mom mišljenju naši gradski vijećnici mogu bez ikakve odgovornosti donositi nezakonite i štetne odluke po društvo u cjelini jer će na osnovu tog zakona pobjeći progonu domaćeg pravosuđa. Diži ručicu i glasaj kako ti aga kaže makar propao i budžet grada, šta te briga, nije još uvijek došlo vrijeme ukidanja parlamentarnog i političkog imuniteta.

To što te neki tamo Hasan „provali“ i dobije od Ministarstva pravde potvrdu o tome, objesi mačku o rep. Tresla se gora, rodio se miš. Ubrzo će i Novi izbori – nova nafaka.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...