nedjelja, 21. kolovoza 2016.

Hafizu Sulejmanu Bugariju više ni Aleksa Šantić ne može pomoći

Ostajte ovdje!...Sunce tuđeg neba, Neće vas grijat kô što ovo grije; Gorki su tamo zalogaji hljeba Gdje svoga nema i gdje brata nije….

Hafizu Sulejmanu Bugariju više ni Aleksa Šantić ne može pomoći. On odlazi! Za razliku od Vuka Bačanovića rezigniranog Srbina koji smatra da se Sarajevo koje je kritikovao guši u ekstremnom nacionalističkom sentimentu i da je kao takvo, potpuno nespremno za bilo kakvu priču o normalnom životu ili toleranciji, hafiz iz Sarajeva odlazi plačući.

“Tako je i naš hafiz, zbog određenih pritisaka i stega, morao učiniti hidžru. U Podgorici su mu obećali potpunu slobodu u misijskom radu, kao odgovornom čovjeku. U Sarajevu je, nažalost, u posljednje vrijeme, u tom smislu osjećao nelagodu i trpio nerazumijevanje”, piše Muhamed ef. Velić za novinsku agenciju Patria.

Hafiz Bugari je donio odluku, koja je neopoziva, da čini hidžru u ime Allaha, dž.š., u Podgoricu. Zajedno sa svojom porodicom. I ovo je njegova odluka, na koju je manje-više bio primoran.

Sjetimo se, Allahov poslanik Muhammed, a.s., kada čini hidžru u Medinu i kada napušta Mekku, obraća joj se riječima da mu je ona (Mekka) najdraži grad i da ga njeni stanovnici ne tjeraju iz nje, nikada je ne bi ostavio.

U Sarajevo se dolazi, iz Sarajeva se ne odlazi. Ovdje su bili i živjeli naši najveći alimi. Sarajevo je naš centar u svakom smislu. Ali, hafiz Sulejman Bugari nažalost, mora ići. Plakao je dok mi je ovo govorio. Plakao sam i ja (Muhamed Velić/nap) dok sam ga slušao. Plakat će i Sarajevo, zasigurno, za hafizom Sulejmanom Bugarijem.

Hafiz Sulejman Bugari: bosanskohercegovački imam i hafiz albanskog porijekla. 1998. diplomirao na odsjeku Kur'an i tefsir. Iduće godine angažiran je kao imam u Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu. Od 2003. radi i djeluje u džematu Bijele džamije na Vratniku u Sarajevu te kao koordinator svih centara za borbu protiv ovisnosti od droga ispred Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Bugari je do sada je objavio tri knjige: zbirku više od pedeset hutbi, pod naslovom Vratimo se Gospodaru; zbirku medijskih nastupa, pod naslovomMi smo jedan drugome najbolji poklon; te zbirku predavanja - pod naslovom Dersovi i druženja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...