nedjelja, 7. kolovoza 2016.

Bivši ministar i visoki funkcioner SDA stranke pao iz pismenog?!

Iako još uvijek zvanično nisu predstavljeni svi kandidati za gradonačelnika, situacija na političkoj sceni u Zenici se „zakuhava“. Naša stranka Zenica zatražila je da Sanitarna inspekcija izvrši pregled stanja u Lameli, centralnoj zgradi i simbolu grada Zenice, koja se trenutno nalazi na rubu katastrofe zbog neuslovnosti zajedničkih prostorija, te najezde žohara i brojnih pacova. Mišljenja sam da tako i treba, i da ćemo tako bolje upoznati šta nam se to nudi u oktobru 2016. godine. Koji pacovi će preživjeti, a koji će se deratizacijom ukloniti. Međutim, o Našoj stranki sam pisao. Njih sam usput spomenuo zbog žohara i pacova...

A, o čemu to nisam pisao?! Mislim, kad pođeš pisati i pričati ono što narod želi da čuje, kao građanski aktivista, izgubio si. Postao si dio sistema. A kad si dio sistema, ako si u Federaciji, pišeš o Srbima. Danas ti je lakše naći žiranta za kredit nego Srbina kojem nisu na nos nabili opkoljeno ratno Sarajevo, Srebrenicu, počinjeni zločin i legalno - genocidnu međunarodno priznatu Republiku Srpsku. Da sam Srbin izbrisao bih profil na fejsbuku. Srećom nisam i zato ću, promjene radi, pisati o Zenici i njenim kandidatima za gradonačelnika.

Upoznati ste da sam samo za čitaoce bloga 32 vijećnik krenuo s pitanjima manje-više poznatim kandidatima za gradonačelnika Zenice. Neki su odgovorili, a neki ne. Pretpostavljam da smatraju da nisu dužni odgovarati na pitanja koja nisu „naručili“.

Jedan od njih je i Fuad Kasumović, bivši ministar i visoki funkcioner. Lik koji se putem fejsbuk mreže hvali kako je uz narod. Poziva narod na razgovor u svoj novootvoreni ured u čaršiji i sve što nam nije jasno, obećava pojasniti. Nemam namjeru stavljati ga na trošak, da se zbog mene troši, i zato sam mu postavio nekoliko pitanja pisanim putem na koja nisam dobio odgovor. Moj komentar na njihovoj fcb.stranici ne može opstat, kao ni vaš, ni na jednoj stranici, ne samo kod g. Kasumovića, ukoliko nije pohvalnog sadržaja tipa: „Konačno da Zenica dobije mladog i školovanog gradonačelnika“, misleći na Naidina Ahmetspahića, Kasumovićevog protukandidata iz iste stranke, kao da su već zaboravili da su imali „starog“i školovanog za kojeg su se bili spremni i potući ukoliko bi rekli nešto protiv. Ipak, podržavam gospodina Kasumovića u njegovoj namjeri.

Fuad Kasumović, rođen 1958. godine u Gornjem Vakufu, kandidat za gradonačelnika Zenice. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 1987. godine. Nekadašnji direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, dao ostavku nakon što je protiv njega podignuta krivična prijava za zloupotrebu položaja i ovlaštenja i za nesavjestan rad u službi. Oslobođen optužbi, pretpostavljam zbog nedostatka dokaza.

Na njegovoj fejsbuk stranicu kažu da su "PORAŽAVAJUĆI rezultati dosadašnje politike nepotizma, korupcije, zaduživanja! Da većina mladih našeg grada, na žalost, svoju budućnost vidi u drugim zemljama, pozivajući nas da promijenimo to... Da pokrenemo ekonomiju, otvorimo nova radna mjesta i zaustavimo odlazak kvalitetnih, stručnih i vrijednih ljudi...

Podržavam gospodina Kasumovića u njegovoj namjeri iako se tek nakon 25 godina ućešća u vladavini sjetio da su rezultati dosadašnje politike nepotizma, korupcije, zaduživanja poražavajući?! Za sebe kaže da je i dalje član stranke koja je dala takve rezultate! Što se mene tiče, nikad nije kasno. Podržavam gospodina Kasumovića u njegovoj namjeri.

U isto vrijeme razmišljam, znaju li ovi mladi ljudi iz Zenice i okolnih sela čitati? Jesu li pismeni? Mislim, imaju diplome iz Širokog brijega, Travnika, valjda znaju. Ako ti se kandidat za gradonačelnika predstavlja nakon 25 godina i kaže da je njegova politika, odnosno politika njegove stranke dovela do poražavajućih rezultata i istovremeno nudi za gradonačelnika obećavajući da će nešto promijeniti onda mora da zna kojim biračima se obraća. Vidovita baba Stana bi rekla da samo idiot može dati glas politici koja ga je dovela na dno-dna, politici koja je izvšila palestinizaciju 23 % teritorije vlastite države. Ko zna, možda je namjera kandidata iz redova te stranke baš to, pokupiti glasove idiota. Fino, barem ćemo na kraju izborne kampanje saznati koliko je idiota u Zenici. Podržavam gospodina Kasumovića u njegovoj namjeri.

U svom obraćanju g. Kasumoviću sam rekao isto što i g. Naidinu Ahmetspahiću, „da se priča, da u SDA postoje tri struje, od kojih svaka vuče na svoju stranu, prva sa karakternim crtama od isključivo viđenja samo svoga naroda, pa ako treba žrtvovati i državu, druga, djece 'Mladih muslimana', kojih isključivo interesuje 'Begovat', sa feudalnim uređenjem, i treća, kriminalna opcija, koju ne interesuje ni država, ni narod, ni begovat i koja egzistira poput gladnog krokodila, koji ždere sve oko sebe, pa bilo da je drvo, kamen, kanta ili bilo što“, i pitao. Je li On u nekoj od ovih tri ili postoji i četvrta? Nisam dobio odgovor.

Pitao sam ga da li je kandidat Naidin Ahmetspahić iz njegove stranke najozbiljniji protukandidat, tu radi njega ili radi sebe? Čije glasove je dužan „pokupiti“ da ne odu drugim strankama? Koga se plaši?

Zašto ga je garnitura Izetbegovićevih kadrova potisnula? Zbog toga što se njegovo ime spominjalo u mnogim finansijskim aferama ili zato što je „podrška“ Šemsudinu Mehmedoviću koji bi trebao zauzeti Izetbegovićevo mjesto? Je li sam mogao spriječiti finansijki krah i nezakonite aktivnosti u Nogometnom klubu "Čelik" iz Zenice, obzirom da je bio njegov višegodišnji predsjednik?Šta bi poduzeo po pitanju kompanije koja nam šest godina prodaje maglu umjesto grijanja i struje? Sjede li još uvijek u upravi KTG-a, (zeničkoj kompaniji kojoj je između ostalih djelatnost i prodaja električne energije iz termoelektrane koja nije izgrađena) Rade Montenegro, Brankov sin i dvojica Zeničana, vd. granonačelnika Selver Keleštura i Muhamed Begagić, predsjednik svega i svačega u Zenici? Međutim, odgovora nema. Fuad Kasumović, bivši ministar i visoki funkcioner SDA stranke koji se odvažio biti kandidat za gradonačelnika pao je iz pismenog. Nije odgovorio ni na jedno pitanje. Nisam ni očekivao. Takvi ljudi, da su htjeli odgovarat na neugodna pitanja ne bi pravili svoju televizuju, svoje portale, svoje unutar stranačke struje, svoje podanike i svoje idiote. Svakom svačije.

Kao što rekoh u jednom fejsbuk statusu, da smo idioti koje može uzimat kako ko hoće pokazuje i ona potvrda o registraciji vozila koja se izdaje umjesto naljepnice koja se stavljala na šajbu automobila. Pa jbt. led zar onaj pečat na saobraćajnoj nije potvrda? Sutra će nam naplaćivat potvrdu da nam je auto na četiri točka jbt., da je crveno ili zeleno, da ima volan, a mi ćemo prihvatit kao nešto normalno. I onda kažemo "glupi policajci" isl. Šta glupi policajci, glupi mi... No, ipak podržavam gospodina Kasumovića u njegovoj namjeri.



3 komentara:

  1. Moram replicirati jer ste "ispljuvali" diplome fakulteta iz Širokoh Brijega i Travnika. Moj osobni stav je da su privatni fakulteti daleko kvalitetniji od sarajevskog sveučilišta. Pozivam NGO da organizuju akciju testiranja inžinjera, zubara, ekonomista i sl. koji su stekli znanje na raznim fakultetima, ali npr. deset godina nakon završenog studija. Tek bi poređenje njhovih znanja pokazalo realnu sliku o kvalitetu studija na privatnim i o nekvalitetu studija na državnim sveučilištima.

    OdgovoriIzbriši
  2. P.S.kadrovi obrazovani na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu rukovode najpropalijom ekonomijom u Evropi. Eto im reference :-(

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...