Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

četvrtak, 14. srpnja 2016.

Vildana Dedić vs 32. vijećnik: Ne vidim razlog za Vaš zaključak da moja kandidatura ide na ruku vladajućoj stranci

Prvi „demantij“, ondnosno odgovor na javno postavljena pitanja putem bloga 32 vijećnik, dolazi mi nekoliko sati nakon objave teksta pod naslovom „Vildana Dedić, kandidatkinja Naše stranke za gradonačelnicu Zenice na svom fejsbuk profilu pita: „šta biste uradili Vi sa Vašim novcem u budžetima općina?“

Njen odgovor na postavljena pitanja objavljujem bez cenzure:

- U intervjuju u kojem sam izjavila da u svojoj kampanji neću nikoga blatiti i da se neću baviti drugim strankama, mislila sam na mnogobrojne planove i projekte koje bih željela prezentovati, a da bih to kvalitetno uradila nemam vremena ni energije koje bih trošila na spomenuto. Do sada sam dokazala da se ne bojim odgovornosti, istine još manje. Lokalnom zajednicom ću se baviti onako kako treba, a to je do kraja, za razliku od preduzeća KTG koje poslije mog odlaska još egzistira i ima već trećeg direktora u mandatu poslije mene, a još nisu ni startali sa realizacijom . Svi ovi podaci koje ste naveli o osnivačima KTG preduzeća su tačni. Iznos koji ste naveli za vrijednost projekta nije tačan, mnogo je veći. "Prljavih tajni" nema, postoje samo neuspješni pokušaji traženja raznih kredita i pomoći Federalnih i državnih vlasti u realizaciji ovog skupog projekta koji je u suštini imao smisla i u koji sam vjerovala da može donijeti trajno riješenje našem gradu. Projekat je bio ne samo rješenje za grijanje nego i za prodaju električne energije čime bi došlo do zapošljavanja novih kadrova.

Od Regulatorne komisije za energiju u FBiH-FERK tražile su se i dobile dvije dozvole za prodaju električne energije unutar Federacije BiH. Po tom se tražila i dobila dozvola od Državne regulatorne komisije DERK za međunarodnu prodaju električne energije. Te dozvole su plaćene i poslije je nastavljeno kvartalno plaćanje naknade za posjedovanje licence.

S obzirom da tim za prodaju električne energije unutar KTG-a nije zaživio, jedan od razloga je neodobravanje kredita za početni kapital za obavljanje te djelatnosti. Zbog toga je rješeno da se otkažu dobivene licence zbog visokih naknada.

Licenca za proizvodnju električne energije u termoelektrani i toplani -TE-TO nije ni tražena niti dobijena za vrijeme mog mandata, jer bi se ista tražila i dobila po izgradnji elektrane. Gore navedene dobijene dozvole nisu bile povezane sa -TE-TO.

Željela bih ovom prilikom da naglasim da su sredstva za isplatu ličnih dohodaka za g-dina Mašića i mene bile doznačene iz Lugana, Švicarska.

Ne vidim razlog za Vaš zaključak da moja kandidatura ide na ruku vladajućoj stranci s obzirom na moju političku orijentaciju. Sigurna sam da moje kompentecije i sposobnosti mogu odgovoriti izazovima i kriterijima koji mjesto gradonačelnika zahtjeva. A vaše pitanje zašto nismo našli kompromis sa ostalim lijevo orijentiranim strankama i izašli sa zajedničkim kandidatom, moraćete postaviti tim ostalim lijevo orijentisanim strankama.

Glasove očekujem od svih stanovnika Zenice koji su umorni, prezasićeni i obespravljeni u svom gradu i svih onih koji žele drastične promjene na bolje.

U mojim lokalnim politikima prvo mjesto su rješenja za povećanje zaposlenosti i zaustavljanja trenda odlaska mladih iz grada i zemlje.

Iskoristiću ovu priliku da natuknem izradu projekta za izgradnju fabrike za izradu termoizolacionih panela od ovčije vune čime bi se u projekat uključili i stočari koji preovaldavaju u našem okruženju i koji imaju problem sa iskorištavanjem vune i zbog toga je pale, jer nemaju tržište za plasman iste. Financiranje ovog projekta predviđa strano ulaganje.

Slijedeći projekat je iz oblasti građevinarstva, a radi se o reciklaži građevinskog materijala. Za oba ova projekta tražimo prostor u industrijskoj zoni Grada ili nekoj drugoj povoljnoj lokaciji u vlasništvu Grada.

U oblasti poljoprivrede ću se zalagati za kontrolu prodaje i korištenja hemijskih sredstava , pesticida , herbicida i sl. koji su u slobodnoj prodaji. Niko ne kontroliše privatne poljoprivrednike čije proizvode kupujemo svakodnevno na našim pijacama, koliko i na koji način iste upotrebljavaju u procesu uzgoja zdravih namirnica. Kao gradonačelnica ću pokrenuti projekat kojim će se napraviti sistem kontrole prodaje hemijskih sedstava u poljoprivrednim apotekama radi zaštite potrošača i očuvanja zdravlja građana Zenice. Ovim projektom ćemo probuditi svijest proizvođača, ali i dovesti nove kupce ekološki ispravnih organskih proizvoda.

Moj lični stav kao građanke je da se uzdržavam od traženja kredita što ću sigurno prenijeti i na svoj službeni stav. Kada vidimo koliko smo malo iskoristili sredstva evropskih fondova onda imamo put koji trebamo ići u realizaciji svih projekata koji mogu doprinijeti razvoju Zenice i šire. Zato trebamo mlade ljude, ljude sa vizijama koji vole svoj grad i koji će prepoznati projekte koji su realni i ostvarivi.

Nadam se da sam uspjela dati odgovore koji će Vam približiti moj rad i planove. Nisam koristila političku mudrost nego sam transparentno iznijela svoje ideje i stavove.

S poštovanjem,

Vildana Dedić

1 komentar:

  1. Ovo moram komentarisati. Lijepo je željeti da se u našem gradu izgradi fabrika za preradu vune od ovaca sa Vlašića ili Hercegovine, ali to nije realno niti stvar koja je bitna za grad. Naime, u Federaciji BiH ima oko 500.000 ovaca koje daju oko miliona kilograma vune čija je vrijednost oko pola miliona KM. Da li to buduća načelnica namjerava 4 godine mandata potrošiti u projekt koji kad bi se i realizovao može zaposliti tri radnika. Naravno da niko ne može otkupiti svu vunu u Federaciji jer je to velik teritorij za čije pokrivanje treba puno otkupnih stanica, a vrijednost otkupa teoretski može biti maksimalno pola miliona KM. Drugi projekt je reciklaža građevinskog materijala, to jest čišćenje cigle sa srušenih kuća. De nemojte me zajebavat. Nit u Zenici ima građevinskog materijala za reciklažu nit je to posao za više od nekoliko radnika. I na kraju namjerava praviti probleme domaćim poljoprivrednim proizvođaćima kako bi propali i sva hrana dolazila iz uvoza. Valjda bi trebalo kontrolisati uvozne poljoprivredne proizvode kako bi se više prodavali domaći koji su daleko većeg kvaliteta. Grozno!

    OdgovoriIzbriši

Popularni postovi