Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

četvrtak, 21. srpnja 2016.

Na koja pitanja kandidat za gradonačelnika Naidin Ahmetspahić, nije htio odgovoriti?

Naidin Ahmetspahić, kandidat za poziciju gradonačelnika Zenice. Kažu da je zvanje diplomiranog ekonomiste stekao na Fakultetu ekonomije i menadžmenta u Kuala Lumpuru u Maleziji, a danas je magistar nauka u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, zaposlen u Agenciji za ekonomski razvoj ZEDA Zenica na poziciji projektnog menadžera za lokalni ekonomski razvoj. Oženjen, i otac troje djece.Ljudi  koji očekuju da im politički kandidati vodećih bh stranaka predstave programe svojih političkih partija očito ne znaju da oni svoje programe ne mijenjaju od devedesetih! Jedan od onih koji ne želi predstaviti svoj program, ili pak želi, ali samo podobnim medijima je i Naidin Ahmetspahić, kandidat za poziciju gradonačelnika Zenice iz redova jedne od vodećih stranaka. Njihov program je zasnovan na turčenju, laži, podjelama i podsjećanju na zločin makar se radilo i o lokalnim izborima. U nastavku teksta pokušat ću da objasnim kako, a na čitaocima je da zaključe zašto je g. Ahmetspahić izbjegao dati odgovore na pitanja postavljena od strane 32 vijećnika. On je javna ličnost, kandidat za kojeg bi sutra trebali glasati moji prijatelji, porodica i bliži i daljnji članovi familije, a kako će, ako dotičnog ne zanima šta nas interesuje. Podobni mediji već uveliko rade „svoj posao“, slikaju ga u opuštenoj atmosferi dok je razgovarao o predstojećim aktivnostima za predizbornu kampanju sa zamjenikom predsjedavajućeg Skupštine Zeničko dobojskog kantona i pišu kako je najjači bošnjački politički blok, SDA - SBB, uistinu izabrao pravu osobu koja će nastaviti sa aktivnostima koje imaju za cilj još bolju Zenicu.

Nadam se da mi se jedan prijatelj neće naljutiti, a ni čitaoci zamjeriti ako prije no što krenem s obrazloženjima ispričam kako mi je neki dan taj prijatelj rekao da „kad bih glasao za kandidata SDA za gradonačelnika Zenice, odsjekao bih tu ruku!“, tek poslije sam shvatio da ipak treba da je odsiječe jer je „njegova“ stranka (SBB) u koaliciji sa SDA. Haha izvini drug, što bi rekli „kopčam k'o policajac“.

Na pitanje da li je istina da u SDA postoje tri struje, nisam dobio odgovor. Tri struje od kojih svaka vuče na svoju stranu, prva sa karakternim crtama od isključivo viđenja samo svoga naroda, pa ako treba žrtvovati i državu, druga, djece "Mladih muslimana", kojih isključivo interesuje "Begovat", sa feudalnim uređenjem, i treća, kriminalna opcija, koju ne interesuje ni država, ni narod, ni begovat i koja egzistira poput gladnog krokodila, koji ždere sve oko sebe, pa bilo da je drvo, kamen, kanta ili bilo što? Da li je g. Ahmetspahić u nekoj od ovih tri ili postoji i četvrta zaključite sami. Meni nije htio odgovoriti.

Rekli su da su nezaposlenost i zagađenost  početne faze plana na kojem će aktivno raditi, da je bitno imati kulturne programe, igrališta, terene i okupljališta za mlade sa sigurnom okolinom. Stranka demokratske akcije (SDA)  je od rata na ovamo imala svog  gradonačelnika, imala je dovoljno vremena da uradi nešto konkretno po pitanju zagađenja Zenice. Konkretno, postavili su displej, da znamo koliko nas truju, a koji je vidljiv samo s tri strane. Iskreno, na to pitanje g. Naidin Ahmetspahić nije dao odgovor, a ni ja ne znam zašto misle da će baš On uraditi više.
Dakle, u njegovoj koaliciji su mišljenja da je to taj mladi čovjek koji vraća nadu i povjerenje u mladu generaciju i ljepšu budućnost našeg društva? Zašto? Zaposlit će mlade? Čime ih to misle ohrabrit da ostanu? Imali su dvije decenije da urede budućnost mladima. Međutim, uredili su tako što su ih zanemarili, samo u prošloj godini 68.000 građana BiH napustilo je državu, a rezultati popisa stanovništva su šokantni.

Mirad Hadžiahmetović, nezavisni kandidat, njegov protukandidat je ponudio odrešenu viziju razvoja grada u narednom periodu, te akcioni plan kako to ostvariti. Pretpostavio sam, da g. Ahmetspahić, kao ključni kadar „ZEDE“ zadužen za razvoj ima daleko bolji plan razvoja grada. Na pitanje može li nam ga predstaviti, nisam dobio odgovor.

Vidio sam na njihovoj fejsbuk stranici da se hvale kako će izgradnja Koridora 5C omogućiti lakšu povezanost sa autocestama, te činiti Zenicu pristupnijom i otvorenijom za investicije i turizam. Dakle, hvale se?! Kakve veze ima koridor Vc sa lokalnim izborima? U odluci da se krene u taj projekat učestvovale su i stranke iz Republike Srpske, strani investitori, Evropska banka za obnovu i razvoj. Nismo baš svi neuki. Nije li Vam to kontraproduktivno, pitao sam. Na žalost, ostali smo bez odgovora.

Pitao sam ga hoće li već jednom riješiti pitanje pasa lutalica? Znaju li koliko novca na godišnjem nivou izdvaja grad Zenica za žrtve ugriza, koliko to iznosi po sudskim rješenjima? Ako želimo odgovore morat ćemo se „zaroviti“ u arhive izvještaja o radu pravosuđa, u šta sumnjam da bilo tko od nas ima toliko volje da traži taj podatak.

Azil za pse je napravljen. Je li istina da ne radi zbog toga što se ne mogu dogovoriti čija djeca (od kojih podobnih ljudi) će biti uposlena ili je u pitanju samo otimačina za poziciju direktora, ostaje nam da nagađamo. Kandidat za gradonačelnika Zenice Naidin Ahmetspahić ne želi da nam kaže bilo šta.

Vjerovatno nije čuo za hutbu u kojoj je između ostalog rečeno:  „O vjernici, budite uvijek pravedni, svjedočite Allaha radi, pa i na svoju štetu ili na štetu roditelja i rođaka, bio on bogat ili siromašan…” (En-Nisa, 135) ...neka vas mržnja prema nekome čovjeku ili nekome narodu nikako ne navede da pravednost ostavite jer pravednost je obavezna svakome i u svakoj situaciji. Govorimo istinu pa makar bila gorka i radimo za istinu i radimo samo ono od čega ćemo imati koristi na Sudnjem danu“.( Hutba Mesdzid BIKC Braunau – Gornja Austrija, 08.04.2011 g. Hatib: Abdulah -ef. Čajlaković)

U priloženom sccrenshotu može se vidjeti da je od „obećanja“ njegove PR službe prošlo nepunih sedam dana. Ako njegova PR služba, ne zna politički program ili nije bila u stanju odgovoriti, pretpostavljam da je za nepunih sedam dana g. Naidin Ahmetspahić mogao naći vremena da odgovori na pet-šest pitanja „odozdo“, iz naroda. Elem, nebitno. Nek' sad demantuje i odgovara. Njegov eventualni demant prenijet ću u skladu sa Zakonom o o zaštiti od klevete.

2 komentara:

  1. Nije mi jasna jedna stvar? Naidin zarađuje kao uposlenik ZEDE i kao kantonalni zastupnik. Ako postane gradonačelnik mora napustiti obadvije pozicije, a plata gradonačelnika je manja od zbira plate i paušala koju sad ima.

    OdgovoriIzbriši

Popularni postovi