Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

utorak, 5. srpnja 2016.

Mogu li malinari pristojno živjeti od svoga rada?

Kad je riječ o malinama i otkupnoj cijeni od 2,5 marke... 

Kapitalizam ne poznaje bogate proizvođače malina, u našem slučaju zemljoradnike, seljake. Ova roba se mora baciti u oblast prometa. Valja ih prodati, unovčiti njihovu vrijednost, pretvoriti taj novac ponovo u kapital, i tako stalno iznova. Njenu stvarnu vrijednost najbolje će unovčit „otkupljivači“ koji su u sprezi s vlastima od kojih su i dobili novac ili povoljne kredite da izgrade otkupne stanice. To što je bh vlast obećavala malinarima da mogu pristojno živjeti od svoga rada i što će sutra tvrditi da svojim poticajima potpomažu i izdržavaju sirotinju, sasvim je besmisleno. U stvari oni podstiču otkupljivače (kapitaliste), a zemljoradnika, seljaka održava u bijedi. Dakle, ako ne posmatramo pojedinačnog kapitalistu i pojedinačnog radnika, već kapitalističku klasu i radničku klasu doći ćemo do zaključka da je proizvođač malina najobičnija radnička klasa kojoj ni država ni kapitalista neće dozvoliti nikakvo bogaćenje preko noći. Ne možemo svi bit' kapitalisti. Dug je put od zemljoradnika do kapitaliste.

Podsjećam: Nezadovoljni otkupnom cijenom malinari su u subotu 02.07.2016. god. blokirali put i obustavili saobraćaj na magistralnom putu M-5 Kaonik - Vitez u mjestu Šantići. Protestvovali su ispred poslovnice poduzeća “Natural Food” d.o.o. Sarajevo, negodujući jer je otkupna cijene maline snižena na 2.50 maraka za kilogram, dok je prošle godine iznosila od 3,30 do 3,50 maraka.

„Tražimo da cijena bude identična kao i prošle godine, ni feninga manje, jer će to značiti propast za malinare“, potvrdio je Feni uzgajivač malina Ivo Kaščel.

- Dok platimo oranje, prskanje, radnu snagu, ne ostane nam ništa. Ljudi moraju živjeti od nečega. Imam petero djece, svi su u malinama i beru, a ne znam hoću li sutra moći naplatiti. Berba traje već 20 dana, a nitko mi nije marke uplatio – kazao je Kaščel.


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi