utorak, 5. srpnja 2016.

Mogu li malinari pristojno živjeti od svoga rada?

Kad je riječ o malinama i otkupnoj cijeni od 2,5 marke... 

Kapitalizam ne poznaje bogate proizvođače malina, u našem slučaju zemljoradnike, seljake. Ova roba se mora baciti u oblast prometa. Valja ih prodati, unovčiti njihovu vrijednost, pretvoriti taj novac ponovo u kapital, i tako stalno iznova. Njenu stvarnu vrijednost najbolje će unovčit „otkupljivači“ koji su u sprezi s vlastima od kojih su i dobili novac ili povoljne kredite da izgrade otkupne stanice. To što je bh vlast obećavala malinarima da mogu pristojno živjeti od svoga rada i što će sutra tvrditi da svojim poticajima potpomažu i izdržavaju sirotinju, sasvim je besmisleno. U stvari oni podstiču otkupljivače (kapitaliste), a zemljoradnika, seljaka održava u bijedi. Dakle, ako ne posmatramo pojedinačnog kapitalistu i pojedinačnog radnika, već kapitalističku klasu i radničku klasu doći ćemo do zaključka da je proizvođač malina najobičnija radnička klasa kojoj ni država ni kapitalista neće dozvoliti nikakvo bogaćenje preko noći. Ne možemo svi bit' kapitalisti. Dug je put od zemljoradnika do kapitaliste.

Podsjećam: Nezadovoljni otkupnom cijenom malinari su u subotu 02.07.2016. god. blokirali put i obustavili saobraćaj na magistralnom putu M-5 Kaonik - Vitez u mjestu Šantići. Protestvovali su ispred poslovnice poduzeća “Natural Food” d.o.o. Sarajevo, negodujući jer je otkupna cijene maline snižena na 2.50 maraka za kilogram, dok je prošle godine iznosila od 3,30 do 3,50 maraka.

„Tražimo da cijena bude identična kao i prošle godine, ni feninga manje, jer će to značiti propast za malinare“, potvrdio je Feni uzgajivač malina Ivo Kaščel.

- Dok platimo oranje, prskanje, radnu snagu, ne ostane nam ništa. Ljudi moraju živjeti od nečega. Imam petero djece, svi su u malinama i beru, a ne znam hoću li sutra moći naplatiti. Berba traje već 20 dana, a nitko mi nije marke uplatio – kazao je Kaščel.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...