subota, 23. srpnja 2016.

Kako će se od Zenice napraviti mjesto ugodno za življenje?

Eto, održan je i taj očekivani famozni sastanak predstavnika stranaka SDA i SBB Zenice na kojem su pružili punu podršku Naidinu Ahmetspahiću. Ja šta ćeš već pružit podršku. Inače, slijede optužnice i zatvor. Radončić vam je primjer da se ne smijete petljat u visoke funkcije. Je l' tako Sarajliću?
No, nije mi namjera da se obraćam Sarajliću . Obraćam se prijateljima, štovaocima i čitaocima bloga 32 vijećnik koji pamte kako su ih i lijevo orjentirani SDP-ovci namagarčili s postizbornom koalicijom SDP/SDA. U ovoj zemlji izgleda, za koga god glasaš, glasao si za SDA.
Dakle, vijest je bila kratka i jasna. Na sastanku se razagovaralo  o  zajedničkom nastupu ove dvije stranke na predstojećim Loklanim izborima, o čemu je potpisan Sporazum. Ne znam čime su ove dvije stranke, dojučerašnji ljuti protivnici zaslužili da ih njihovi glasači poslušaju al' et' nek' im je na obraz. Ako su svi članovi poslušnici tako će i biti. Novi gradonačelnik, barem po broju članova je Naidin Ahmetspahić.

Nemam ništa protiv, stranačka disciplina i naredbe se moraju poštovat. Imali smo priliku vidjeti i na zadnjem Popisu stanovništva kako se to radi, kako je bitno biti Bošnjak, Srbin i Hrvat. Samo, nije mi jasno zašto je bitno koji će kandidat za gradonačelnika zauzeti to mjesto? Nisu li svi kandidati Bošnjaci? Osim Josipa, naravno. Mada  nije teško ni da Josip postane Bošnjak. Marijan Mijajlović je to svojim primjerom pokazao da nije teško. Proučiš Kelime i Šehadet, jedna rečenica na arapskom i eto te. Bošnjak kalibra 93. Rečenica kojom svaki musliman ispovijeda svoju pripadnost islamu, što je prvi stup islama. Izgovaranjem ovih riječi, čovjek dakle priznaje da postoji samo jedan Bog Allah dž.š. i da je Muhammed a.s. Njegov rob i poslanik. Međutim, pitanje je zašto je toliko bitno koji će kandidat za gradonačelnika zauzeti to mjesto? Da li će gradonačelnik biti gradonačelnik građana Zenice ili gradonačelnik onih nekih cca 10.000 redovnih glasača? Po svemu sudeći ovo drugo. Od ukupnog broja popisanih 115.000 osoba, odnosno 38.784 domaćinstva, budući gradonačelnik će biti gradonačelnik manjini!?  U ovom gradu će većina i dalje biti na rubu preživljavanja, izloženi torturi, progonu i osudi zbog drukčijeg razmišljanja. Kao i do sad, s „oduzetim pravom glasa“.  Zašto kažem kao i do sad?

Naši kandidati za gradonačelnika skoro svi imaju fejsbuk stranice za podršku, stranice na kojima svojim posjetiocima redovno prosipaju „šuplju“ kako će od Zenice napraviti mjesto ugodno za življenje. Mjesto u kojem će i psi imati svoja prava (socijalu), skloništa, hranu, mjesečno izdvajanje u novcu,  a da ne govorimo o ljudima. Ljudi će uživat sve blagodati svijeta u najmirnijem i najljepšem gradu u BiH. Dakle, ti kandidati za gradonačelnika imaju stranice koje njihovi administratori kao PR služba redovno održavaju i objavljuju hvalospjeve ali nisu u stanju, ne znaju i nisu spremni odgovoriti na pet-šest pitanja 32 vijećnika?! Šta nam to govori? Da njihova PR služba i najodaniji članovi iz najužeg kruga stranke ne znaju politički program vlastite stranke, a da kandidati za gradonačelnika diktatorski zabranjuju tim članovima da odgovaraju na (ne)zgodna pitanja. Oni, dakle imaju pravo  da brišu komentare koji nisu u skladu sa „pozitivom“ koju nastoje prikazati svojim tzv. levatima.


Shodno tome, 32 vijećnik predlaže da im pokažemo građansko nezadovoljsvo, ne bojkotom izbora kao što se dosad radilo, već time što ćete glasati za kandidata koji ima najmanje šanse za osvajanje mjesta gradonačelnika. Time što ćete glasati za onog koji vam odgovori na (ne)zgodno pitanje ne plašeći se da će izgubiti glasača.  Pitanje je pitanje, ono može biti zgodno i nezgodno. 
Ako ćemo odgovarati samo na zgodna pitanja onda ih pustimo da govore i rade šta hoće, a zauzvrat glasajmo za ...  

1 komentar:

  1. Pozivam vas gospodine Piviću i sve građane da ne glasaju za kandidata koji ima najmanje šanse već za mene jer jedino ja mogu pobijediti kandidata SDA. I naravno, obavezno glasajte za neku stranku - onu koja vam se najviše sviđa, jer ćemo istinsku promjenu imati samo ako se parlamentarna većina u vijeću grada formira bez SDA. Moj program razvoja grada, te akcioni plan kako ga realizovati možete pogledati na web stranici www.miradhadziahmetovic.info

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...