nedjelja, 12. lipnja 2016.

Tramvaj na relaciji Zenica – Nemila –Topčić polje…

Obzirom da smo potrošili mnoge pare u ovaj naš grad bilo bi lijepo da se nekako odužimo ljudima iz okolnih sela Zenice koji će u budućnosti otplaćivati dugoročne kredite za nešto što će oni sami najmanje koristiti.

 Poznato vam je da je “Glavna gradska magistrala” (GGM) koštala 25 miliona dolara, kredit sa rokom otplate od 25 godina. Projekat “Plava voda” koštat će ih kao i nas u gradu još 11 miliona eura kredita s rokom otplate od 15 godina. E, sad, od toliko godina kredita i tolikog novca mještanima nemilskog sliva pripalo je svega 1 i po milion eura. 

Babinski sliv nije dobio ništa, Pepelari ništa, Stranjani i onaj kraj ništa… Zato predlažem da budući gradonačelnik i zenička vlast razmisle o još jednom kreditu za mještane tih sela. Recimo da im napravimo kružni tok uzane pruge ili tramvaj na relaciji Zenica – Nemila –Topčić polje - Begov han - Pepelari - Babino – Zenica koji bi i mi građani koristili tokom vikenda. Kredit bi mogli rasteretit’ radi lakše otplate uvođenjem dodatne akcize na alkohol i svinjetinu na području grada obzirom da ti ljudi sa sela ne piju i ne jedu svinjetinu. Tramvaj bi saobraćao svakih petnaest minuta jer bi koristio “besplatnu” struju iz buduće hidroelektrane Vranduk.

Zatim, nekoliko obdaništa, Nemila – Begov han – Babino. Nekoliko škola stranih jezika na istim lokacijama među kojim bi preferirali Turski, Arapski, Indijski ili Malezijski. Dvije opće bolnice, jednu ispod tunela jednu iznad , u Babinu. Što se tiče poljoprivrede, na ovim selima izgradit’ fabrike za preradu jagodičastog i bobičastog voća, (malina, jagoda) i dvije mljekare, zaposlit mještane neka mještani rade u njima. Na području grada tj.na lokaciji željezare jednu farmu krava, a preostali dio zasadit jagode, edukovat i uposlit građane. Dosta su mještani okolnih sela radili oko stoke i zemlje, što ne bi malo zamijenili uloge, a time bi ostvarili i obećanje o zapošljavanju 100.000 radnih mjesta.

Što da ne. Eto teme za razmišljanje. Jedan kandidat za gradonačelnika  već je obećao srušit' željezaru, tamo izgradit drugi dio grada i zaposlit sve radnike željezare!? Da je bilo koji kandidat iz SDA stranke to predložio glasači bi povjerovali. Papci su sigurni u "svoje" i kad bih ih im rek'o da će napravit’ svemirsku postaju u Zenici. Sve ostale začas proglase ludim jer vjeruju samo u ono što im hodža kaže.

Termoelektrana u Zenici nije izgrađena zato što “naša stranka” nije našla finansijera, a topla voda iz Kaknja nije dovedena zato što to nije hodža predložio, odnosno zato što je predložena od strane Elektroprivrede koja nije bila u rukama “naše stranke”. Za nekoliko dana projekat toplovoda Kakanj-Zenica će biti na stolu kod sda-ovog premijera Novalića zato što su se stekli svi uslovi da se konačno dovede topla voda u Zenicu i zato ne budite izričiti da se jednog dana nećete provozati kružnim tokom tramvaja na relaciji Zenica – Nemila –Topčić polje - Begov han - Pepelari - Babino – Zenica.

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera i svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...