utorak, 22. prosinca 2015.

Prolazi godina u kojoj su magarci krepavali, a trava rasla...

Bez obzira što smatramo da je prestupna godina kada februar ima 29 umjesto 28 dana, godina koja je iza nas ličila mi je baš na nju. I nakon pet godina od fetve rijaseta Islamske zajednice u kojoj stoji da "Deda Mraz” nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka BiH, i dalje se raspravlja treba li je slaviti ili ne... Međutim, Nova godina dolazi, slavili je ili ne. 
Doduše, malo je razloga za slavlje ali dovoljan je što preživjesmo. Nekad davno, dok nismo postali Grad, u Zenici je za Novu godinu vladao poseban ambijent. Grad je bio okićen, bilo je organizovanih dočeka na sve strane! Svaku Novu godinu čekali smo i nadali se da je dočekamo kao bolji ljudi. Na izmaku ove da se primjetiti kako nam je ponos zaglibio u blatu i kaljuži na „ničijoj zemlji“. Prolazi nam godina u kojoj je oružje zamijenilo pero, oštre izjave i kamenice.... koje novinari prepričavaju svako na svoj način. "Novinari ljudi koji ne znaju pisati, koji intervjuiraju ljude koji ne znaju govoriti za ljude koji ne znaju čitati!", pročitah negdje.

Često trabunjamo o nekakvoj „slobodi“, nadamo se. Jedni se raduju gorem, a drugi nadaju boljem! Karadžićeva kćerka juče je postala podpredsjednica Parlamenta Republike srpske. Alijin sin je već odavno član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a mi još uvijek vjerujemo u 1oo hiljada obećanih radnih mjesta. No, bez obzira, ona ipak prolazi. Prolazi nam godina u kojoj su magarci krepavali, a trava rasla. Godina u kojoj su jedni radili, a drugi im ševili žene. Godina u kojoj sam na prvi dan proljeća trebao postati otac u ovim godinama!? Skoro da sam umro od straha kako ću supruzi na oči. Srećom, probudio sam se na vrijeme. Imao sam sreću kao i svi ostali Bosanci i Hercegovci. Sreću, što sam se rodio u Bosni.

Cijeli svijet je saznao da mi „imamo sreću da se kao Bosanci i Hercegovci rađamo bogati“, a ne shvataju da je naše najveće bogastvo u tome što nam je dragi Allah dželešanuhu podario prestolonaslednika direkt iz trezora Narodne banke, sekretara u dimijama ali i doživotnog oca našeg Grada.
Oca Grada koji je i u ovoj godini izašao kao pobjednik i najveći borac za sebe i svoje zdravlje.


Oca Grada koji će nam objasniti kako i ovu Novu godinu „svoj grad“ ne treba pretvarati u okićen grad, slavljenički grad. Imajmo razumjevanja prema gradskim vlastima i nedostatku budžeta da se izdvoje sredstva za organizovanje javnog slavlja Nove Godine. Imajmo razumijevanja, u kreditu smo... Godine prolaze, proći će i ova kao i sve ostale godine. Godine koje smo čekali i nadali se boljem, a doživjeli gore.

Šta će nam poseban ambijent za Novu godinu u kojoj ćemo ponovo čitati o zapošljavanju pristalica SDA i njihove djece. Godinu u kojoj cijene hljeba i mlijeka neće biti iste meni/tebi i „njima“. Njima, četveročlanim porodicima u kojima rade sve četvoro, i našim četveročlanim u kojima radi samo jedno.
Šta će nam poseban ambijent za Novu godinu, za još jednu godinu "slobode govora" koju ne koristimo. Šta će nam poseban ambijent za još jednu godinu u kojoj djeca sitne buranije neće vidjeti more, neće preći entitetsku, a kamoli državnu granicu... 

Djeca, sitne buranije „imaju sreću da se kao Bosanci i Hercegovci rađaju bogati“, ne moraju ići van svoje domovine na školovanje. Djeca sitne buranije školuju se „ovdje“ u svom - na svom. U inostranstvo neka idu njihova djeca s našim parama, a ona koja ostanu ovdje, u znak domoljublja neka se i dalje odriču užine da bi drugu kupili cipele!

Prolazi nam godina u kojoj su magarci krepavali, a trava rasla. Godina u kojoj smo viđali žene s ispruženom rukom na ulici, a da nisu Romkinje. Godina u kojoj su i bošnjačke i srpske i hrvatske majke prosile!?

Šta će nam poseban ambijent na isteku godine u kojoj su nas trovali „bez dozvole“, dolazi Nova, u kojoj će nas trovat' s dozvolom!? Dragi Allah dželešanuhu nam je podario prestolonaslednika direkt iz trezora Narodne banke, sekretara u dimijama i doživotnog oca našeg Grada koji će im produžit' istu na period od još pet godina.

U etnički najmješovitijoj zemlji, vukojebini zaostalih četnika, balija i ustaša n e trebaju nama nikakve lampice, jelke i ukrasi. Nama treba brojno stanje. Koliko je naših a koliko njihovih!

„U eri restriktivnih politika gradske vlasti vode računa o utrošku novca!“. Razumimo ih... Oni koji ga imaju na pretek neka idu u Istanbul, Beč i Veneciju. Turističke agencije su im i ove godine pružile raznovrsnu ponudu. I neka se vrate kao „bolji ljudi“.



ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

Opština Zenica se uskoro "rješava" pasa lutalica i građana!

Azil za pse lutalice čija je izgradnja počela 2013. godine na širem lokalitetu mjesta Stranjani, oko deset kilometara od Zenice, trebao je biti završen oktobra ove godine. Zbog nepredviđenih radova još uvijek nije završen, a kako bi mogao izgledati možete pogledati na fotografijama u prilogu.

“Psi će imati sigurno bolje uvjete u azilu nego na ulici, od najniže temperature do pet stepeni Celzijusa zimi propisane zakonskim odredbama, a zahvaljujući izolaciji koju postavljamo, do kvadrature prostora i drugih uvjeta koje će psi koristiti”, kazao je Jasmin Čabaravdić, stručni saradnik za zaštitu čovjeka i okoline u Gradskoj upravi Zenice za novinsku agenciju “Anadolija”.

Uhvaćeni psi na gradskim ulicama će smještati u azil, sterilisati i obaviti potrebni veterinarski zahvati i vratiti na lokaciju gdje su i uhvaćeni jer zakonskim rješenjima nije predviđen rok za držanje pasa u azilu. 

Međutim, šta ako vas nakon toga ugrize pas lutalica???

Navodno, Federalna vlada je izmijenila neke članove Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i ako Parlamentarna skupština FBiH potvrdi, kaznu će “platiti” kanton!?

Obzirom da sam imao jedno iskustvo sa naplatom potraživanja od kantona tokom održavanja talasa štrajkova 2009/2010 god. odnosno kada smo prinudili Vladu ZDK da napravi Vansudsku nagodbu sa preduzećem i tako naplatili samo glavnicu duga koja je iznosila 297.000 KM mogu vam reći da će žrtva morati na isti ili sličan način tražiti svoja sudom dodijeljena potraživanja. Dakle, protestima.

Zašto? Zato što je ukupna vrijednost zaprimljenih i okončanih tužbi protiv kantona u 2014.godini iznosi preko 38 miliona maraka, a godišnji fond za isplatu planiran budžetom iznosi oko 300 hiljada maraka. E, sad vi izračunajte koliko tužbenih zahtjeva iz tog iznosa se može naplatiti i na kojem bi mjestu bili.

U trenutku pregovora koje sam vodio moje preduzeće je bilo na 99 mjestu, a prema dosadašnjoj dinamici isplate došlo bi na red vjerovatno za 99 godina....











Zašto se SDA Zenica ograđuje od koncerta u čast rahmetli Alije Izetbegović?

Obzirom da mi je proslijeđeno saopštenje za javnost iz Udruženja „Sevdalinko pjesmo najmilija”,potpisano od strane predsjednika Osmana Jaganjca red je da ga objavim i pokušam objasniti o čemu se radi.

Nakon što se Opštinska organizacija SDA Zenica ogradila od koncerta "posvećenog osnivaču i prvom predsjedniku SDA, rahmetli Aliji Izetbegoviću " u Areni Zenica i najoštrije osudila istup organizatora ocijenivši da je krajnje neumjesno da se neke osobe obraćaju institucijama sa zahtjevom za finansijsku pomoć, reagovale su i te “neke osobe”.

Naime, iz Udruženja „Sevdalinko pjesmo najmilija“ stiglo je saopštenje da se 26. 12. 2015. godine zaista organizuje koncert tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke pod nazivom „Bosna u srcu i duši“ kazavši kako je koncert posvećen osnivaču SAVREMENE Bosne i Hercegovine Predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

U saopštenju se između ostalog kaže da nijedan nivo vlasti nije pomogao ovaj projekt na bilo koji način i zato mole političare kojima bi takva aplikacija smetala da objasne za šta se troše sredstva za kulturu, jer su u ovom slučaju jasno rekli da ih neće odobriti za projekte koji baštine bosansku kulturu i tradiciju.

Također, nisu im jasni stavovi pojedinih političara koji smatraju da bi Predsjednika Izetbegovića trebalo gurnuti u zaborav.

Podsjećam, prema nedavno upućenom saopštenju za javnost od strane Opštinske organizacije SDA Zenica rečeno je kako “iza organizacije ovog koncerta ne stoji niti porodica rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, a ni Centrala SDA”, te su najoštrije osudili ovakve istupe organizatora, smatrajući ih grubom zloupotrebom lika i imena Alije Izetbegovića.

Na osnovu svega navedeg da se zaključiti da Opštinska organizacija SDA Zenica smatra da osim porodice jedino oni imaju pravo na “iskorištavanje” lika i imena Alije Izetbegovića!?

Ako ste kojim slučajem preko vikenda vidjeli da članovi Opštinske organizacije SDA Zenica kidaju plakate sa slikom rahmetli Alije Izetbegović ne brinite, u pitanju je "nesporazum", a zašto se SDA Zenica ograđuje od koncerta u čast rahmetli Alije zaključite sami.



utorak, 15. prosinca 2015.

Zašto bosanska djeca idu u Zagreb da vide zoološki vrt i međeda!?

U priloženom videu možete vidjeti skraćeni dio iz emisije "Defter hefte" mtv Igman sa Fatmirom Alispahićem u kojem kritikuje roditelje i nastavnike! Pita se, gdje nam to vode djecu na eskurziju!? Obzirom da se žali da nema dovoljno otvorenog demokratskog kritičkog dijaloga, ja ću mu pokušat ispunit želju. Eto, nek se povede dijalog na mom profilu ili blogu.

- Dakle, on se žali zašto djeca idu u Zagreb da vide zoološki vrt i međeda!? Svakako da ne trebaju ići u Zagreb da vide međeda dok ih ima u Bosni :)

Koliko god bilo istine u ovome što govori postoji i činjenica da veliki broj djece nikad nije sjelo u voz/vlak, da nikad nisu vidjeli grad veći od Zenice, da nisu vidjeli more, da nikad nisu prešli entitetsku, a kamoli državnu granicu... I šta sad? Treba ih Gebelsovom metodom učiti da je Vranduk kod Zenice i Bobovac, kraljevski grad jedino što trebaju upoznati?


PS. Mjesec dana poslije čitam naslov  "Odluka ministarstva: Učenici u KS od sada na ekskurziju mogu samo na teritoriju BiH"!?

Dakle, Gebelsova propaganda daje rezultate! Uspjelo je ono što je šovinista Fatmir propagirao. “Ministarstvo obrazovanja KS je donijelo Odluku da će učenici osnovnih škola u KS na ekskurziju moći putovati samo na teritoriju BiH. Jedan od ciljeva jeste razvijati patriJotizam kod učenika, povećati sigurnost te spriječiti malverzacije koje su postojale u tom segmentu”.
Pogledajte kako Fatmir uči roditelje i nastavnike kako da im djeca vole svoju zemlju...

O “Božićnom” saboru Bosanaca...

Iako nisam bio dobro upoznat o čemu se radi, pisao sam na temu Prvi kongres Bosanaca i njihovoj aktivnosti oko održavanja Sabora  'Bosanaca', Bosanskog naroda koji je zakazan za 26.12,2015. godine. A kako bih bio upoznat kad se radi o dvije suprostavljene “frakcije”: Saboru Bosanaca i Bosanskom Saboru!?

Ova zbrka i "duel" neuhljebljenih, preostalih intelektualaca, duel između Sabora Bosanaca i Bosanskog sabora izgleda k'o neka otimačina za Bosance i Bosanstvo gdje intelektualci poput Šeherzade Delić i Slave Kukića čekaju pobjednika...međutim, ako to Bošnjaci "preuzmu" k'o što su uzimali kad su si davali ime, Srbi i Hrvati će ponovo ostat bez svoje domovine. Obzirom da žele Bosnu bez Hercegovine (srednjevjekovnu Bosnu), podsjećajući nas na vrijeme vladavine kraljevske porodice Kotromanić, Hercegovcima je unaprijed "zapisano". 

Između ostalog, kažu i da "našoj jedinoj zemlji BOSNI trebaju vratiti stari sjaj...!",  spomenike velikom kralju Tvrtku, Kulinu banu i drugim velikim bosanskim vladarima treba postaviti u sve gradove BiH! 

A ja, kad vidim takve izjave, k'o da mi hoće nešto bit!?

Iako je upitno ko će bit' pobjednik, u suštini se neće promjenit' ništa. Nama ostalim, pozdrav ostaje isti. Smrt fašizmu!

Podsjećanja radi... Zamišljen je kao kulturni i naučni skup koji se planira održati u dvije sesije, jedna u Bihaću u organizaciji građanskog aktivizma ‘Ljuta Krajina’ a druga u Sarajevu u organizaciji građanskog aktivizma ‘Bosansko građansko vijeće’.

Nije tajna da se “zastupnik svega i svakoga” nekadašnji predsjednik Glavnog odbora stranke SDA 1990, predstavnik Udruženja "Sove Krajine" i neformalnog pokreta "Udar" BiH za USK pokušava staviti na čelo u tom kantonu.

Nije tajna ni da internetom kruži prepiska između predsjednika CIOBS-a prof. Senada Sprečića i Aide Čikić, bivše parlamentarke Saveza za bolju budućnost, Bosanci to rade transparentno!?

.... Mada je doktor socioloških nauka i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Slavo Kukić već poodavno “isključen” iz organizacije tzv.sabora, a Šeherzada Delić (Bosansko proljeće - Bihać) profesorica bosanskoga jezika ostala mudro posmatrat’ sa strane, ni jedno od njih dvoje nisu se “ogradili” od učešća u organizaciji ovog kulturnog i naučnog skupa.


četvrtak, 3. prosinca 2015.

Besplatnom kartom u Trst!?

Jedne godine je moja molba svetom Nikoli bila pruga i vlak na baterije što se vrti ukrug...ispunio je moju želju, kao i sve prije i poslije...oduvijek sam voljela vlakove, valjda jer je moja majka uvijek pričala o njima i o vremenu kad je Jugoslovenska željeznica davala besplatne karte članovima obitelji svojih uposlenika. Mamin otac je bio otpravnik vlakova pa je ona išla u Trst jednom mjesečno i obilazila svijet besplatno i do mile volje...možda sam ih voljela zbog one Selme Bijelog Dugmeta što je pošla na fakultet, ili Čole što je čekao voz za Brezu ili zbog jednostavno vremena kada je jedna lokomotiva i jedan trošak vozio milione vagona...zbog vremena razuma i ekonomske isplativosti, zbog vremena mira na zemlji...sad milijarde kamiona, svaki teret posebno, u jednom ulošci sa tri kapljice, u drugom sa dvije, u trećem za bezbjedno provesti noć...a svaki kamion na puno nafte.. a radi nafte rat, pa još jedan rat.Sigurno će neko dijete imati želju kao što je davno bila moja jer volim šine, plavu kapu i vlak... ja bi ove godine prepisala želju od onih misica kojima se rugao cijeli svijet, ja bi da je mir u svijetu.. i da ga obiđem bar onoliko koliko je moja majka besplatnom kartom Jugoslovenske željeznice.
autor: Maja Varešković

Prva pruga u Bosni i Hercegovini puštena je u saobraćaj 24. decembra 1872. godine. Bila je to pruga normalnog kolosjeka od Banje Luke do Dobrljina (101,6 km), izgrađena kao dio Carigradske magistrale koja je, prema planovima Turske, trebala povezati Carigrad sa Bečom.
Poslije Berlinskog kongresa (1878.) Austrougarska je okupirala Bosnu i Hercegovinu i odmah počela intenzivnu gradnju pruga. Okupacione trupe su gradile pruge na liniji svog prodora u Bosnu, da bi osigurali snabdijevanje trupa.
Tokom okupacije Bosne od strane Austrougarske monarhije, izgrađeno je 547,8 km šumskih i rudničkih pruga u privatnom vlasništvu. Služile su isključivo za eksploataciju rudnog i šumskog bogatstva. To su pruge industrijalca Ota Štajnbasa (kasnije Šipadove pruge): Prijedor – Knin, Srnetica – Jajce, Zavidovići – Han Pijesak – Kusače i Usora – Pribinići.
Tokom dalje eksploatacije, na pruzi su rađena poboljšanja, a najznačajnije je probijanje tunela Vranduk 1910. godine i ugradnja šina tipa 4 težine 22 kg, čime je gornji stroj znatno poboljšan.
Od 1966. do 1978. godine, ukinute su sve uzane pruge na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Period poslije Drugog svjetskog rata karakteriše izgradnja Omladinskih pruga normalnog kolosjeka Brčko – Banovići (89,100 km) i Šamac – Sarajevo (238.......KM). Prva je puštena u saobraćaj 07.11.1946., a druga 15.11.1947.

Nakon raspada Jugoslavije Željeznice oba entiteta u BiH su na koljenima...

srijeda, 2. prosinca 2015.

Đaci se odrekli užine da bi drugu kupili cipele

Negdje sam vidio naslov “đaci se odrekli užine da bi drugu kupili cipele!” Naime, siromaštvo u kome živi taj učenik, njegove školske drugove ganulo je do suza i oni su se odrekli užine da bi kupili patike i cipele školskom drugu čija je porodica slabijeg materijalnog stanja, pa on neće više morati da pješači do škole u poderanoj obući.

Super, humano, nema govora. S jedne strane humano, a s druge??? Nehumano društvo koje je dozvolilo da siromaštvo uzme toliko maha da se čak i djeca moraju odricat doručka kako bi pomogli svojim vršnjacima. Osim djece, na svakom koraku su apeli za razne donacije, od hrane do odjeće i obuće.

Sitnu buraniju tuđa neimaština gane do suza tako da se organizuju i skupljaju od svoje “sirotinje” dok se istovremeno njihovi tlačitelji vozaju u crnim audijima od preko 200.000 konvertibilnih maraka. Perverzno djeluje ako vidite da i vjerski službenici zloupotrebljavajući religiju rasipaju isto kao i političari koji novac od tlačenja narodnih masa koriste za zabavu, luksuz, skupa auta i putovanja, i stvari koje mu uopće nisu potrebne.

Koliko smo i da li smo zaista humano društvo? Jedni prikupljaju novce, a drugi ga nemilice troše. Jedni jedva preživljaju, skupljaju i pomažu druge, a neki treći čak i profitiraju od toga uzimajući procente (10,20 čak i 30% od prikupljenih sredstatva) za obavljeni humanitarni posao. U vrijeme ratnih sukoba u Bosni kažu da je negdje u Gluhoj Bukovici za vrijeme rata srpski vojnik pitao bošnjačkog: Ja tebi prodajem brašno po 5 maraka, a ti po 20. Ko je veći četnik od nas dvojice :D

Nadam se da me džematlije neće pogrešno razumjeti, izvršiti zamjenu teza i optužiti kako ja “zloupotrebljavam” tuđu nevolju s ciljem lajkanja na fejsbuku. Ne moraju lajkat. Nek’ samo pročitaju, dovoljno je. Ne brinu ni “oni” šta ću ja pomislit na to što oni podsjećaju na stradanja, malo-malo pa pitaju Dodu kako se osjeća u Saraj'vu, pošalju Tokića da maše s ljiljanima po Banja luci dok se oni na kongresu obračunavaju ko će bit' hadžija, a ko će vodu nostat.

Dobro reče moj kolega, “ne moš ti izjebat ovaj narod kol'ko on more bit' zadovoljan”.... Narod ti je poput ovih đaka koji su se odrekli užine da bi drugu kupili cipele. Što ga više je*eš on je tiši i finiji... Finćukastiji!

Ajd zdravo, smrt fašizmu!


Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...