Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

srijeda, 16. prosinca 2015.

Zadiranje u prava boračke populacije je “čačkanje mečke u pi*ku”

Kako je Novalićeva Vlada poništila Helezovu reviziju lažnih invalida?

Nakon što su revizijom boračkih primanja koju je tokom svog mandata sproveo ministar Zukan Helez ostvarene ogromne uštede u federalnom budžetu Novalićeva Vlada je sporazumom iz Širokog brijega 29. aprila ove godine ipak poništila tu reviziju.Od početka provođenja Zakona o reviziji ostvarene su milionske uštede bez povoljnijih penzija, a koliko će koštati Federaciju ukidanje odluka Helezove revizije i kakve će posljedice imati, građani neće osjetiti jer im se redovno serviraju neke druge priče.

Na spisku iz 2011.god. od skoro hiljadu onih koji su nelegalno ostvarili pravo na invalidninu i povoljniju penziju nalazila su se i 23 korisnika iz Zenice, a da li su vraćeni znaju samo oni.

Vraćanje na državne jasle mnoštva onih koji su nezasluženo kao pripadnici Armije BiH imali povlaštena prava samo je jedan pokazatelj da je zadiranje u prava boračke populacije “čačkanje mečke u pi*ku” i da će svako ko se usudi oduzeti ta prava izgubiti izbore i vlast.

Prešutno vrativši na državni budžet mnoštvo glasačkog tijela (SDA-HDZ) očito je SDA-ovski koalicijski partner DF u Vladi FBiH poslužio svojoj svrsi, a njegov lider ispao “idiot” po ko zna koji put.

Prema nezvaničnim informacijama samo za Kanton Sarajevo, godišnje se izdvoji oko 100.000 KM, a na području tog kantona djeluje ukupno 117 boračkih udruženja.

Srećom, na području Zeničko dobojskog kantona ih je nešto manje. Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja ZDK, Udruga nositelja ratnih odličja HVO ZDK, Savez ratnih vojnih invalida ZDK, Zajednica udruga HVIDRA ZDK, UG RVI slijepih boraca ZDK, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca ZDK, Zajednica udruga obitelji i nestalih hrvatskih branitelja domovinskog rata ZDK, JOB Unija veterana 92'-95' ZDK, Savez demobilisanih boraca 92'-95' ZDK.

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi