ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

Opština Zenica se uskoro "rješava" pasa lutalica i građana!

Azil za pse lutalice čija je izgradnja počela 2013. godine na širem lokalitetu mjesta Stranjani, oko deset kilometara od Zenice, trebao je biti završen oktobra ove godine. Zbog nepredviđenih radova još uvijek nije završen, a kako bi mogao izgledati možete pogledati na fotografijama u prilogu.

“Psi će imati sigurno bolje uvjete u azilu nego na ulici, od najniže temperature do pet stepeni Celzijusa zimi propisane zakonskim odredbama, a zahvaljujući izolaciji koju postavljamo, do kvadrature prostora i drugih uvjeta koje će psi koristiti”, kazao je Jasmin Čabaravdić, stručni saradnik za zaštitu čovjeka i okoline u Gradskoj upravi Zenice za novinsku agenciju “Anadolija”.

Uhvaćeni psi na gradskim ulicama će smještati u azil, sterilisati i obaviti potrebni veterinarski zahvati i vratiti na lokaciju gdje su i uhvaćeni jer zakonskim rješenjima nije predviđen rok za držanje pasa u azilu. 

Međutim, šta ako vas nakon toga ugrize pas lutalica???

Navodno, Federalna vlada je izmijenila neke članove Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i ako Parlamentarna skupština FBiH potvrdi, kaznu će “platiti” kanton!?

Obzirom da sam imao jedno iskustvo sa naplatom potraživanja od kantona tokom održavanja talasa štrajkova 2009/2010 god. odnosno kada smo prinudili Vladu ZDK da napravi Vansudsku nagodbu sa preduzećem i tako naplatili samo glavnicu duga koja je iznosila 297.000 KM mogu vam reći da će žrtva morati na isti ili sličan način tražiti svoja sudom dodijeljena potraživanja. Dakle, protestima.

Zašto? Zato što je ukupna vrijednost zaprimljenih i okončanih tužbi protiv kantona u 2014.godini iznosi preko 38 miliona maraka, a godišnji fond za isplatu planiran budžetom iznosi oko 300 hiljada maraka. E, sad vi izračunajte koliko tužbenih zahtjeva iz tog iznosa se može naplatiti i na kojem bi mjestu bili.

U trenutku pregovora koje sam vodio moje preduzeće je bilo na 99 mjestu, a prema dosadašnjoj dinamici isplate došlo bi na red vjerovatno za 99 godina....











Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...