utorak, 15. prosinca 2015.

O “Božićnom” saboru Bosanaca...

Iako nisam bio dobro upoznat o čemu se radi, pisao sam na temu Prvi kongres Bosanaca i njihovoj aktivnosti oko održavanja Sabora  'Bosanaca', Bosanskog naroda koji je zakazan za 26.12,2015. godine. A kako bih bio upoznat kad se radi o dvije suprostavljene “frakcije”: Saboru Bosanaca i Bosanskom Saboru!?

Ova zbrka i "duel" neuhljebljenih, preostalih intelektualaca, duel između Sabora Bosanaca i Bosanskog sabora izgleda k'o neka otimačina za Bosance i Bosanstvo gdje intelektualci poput Šeherzade Delić i Slave Kukića čekaju pobjednika...međutim, ako to Bošnjaci "preuzmu" k'o što su uzimali kad su si davali ime, Srbi i Hrvati će ponovo ostat bez svoje domovine. Obzirom da žele Bosnu bez Hercegovine (srednjevjekovnu Bosnu), podsjećajući nas na vrijeme vladavine kraljevske porodice Kotromanić, Hercegovcima je unaprijed "zapisano". 

Između ostalog, kažu i da "našoj jedinoj zemlji BOSNI trebaju vratiti stari sjaj...!",  spomenike velikom kralju Tvrtku, Kulinu banu i drugim velikim bosanskim vladarima treba postaviti u sve gradove BiH! 

A ja, kad vidim takve izjave, k'o da mi hoće nešto bit!?

Iako je upitno ko će bit' pobjednik, u suštini se neće promjenit' ništa. Nama ostalim, pozdrav ostaje isti. Smrt fašizmu!

Podsjećanja radi... Zamišljen je kao kulturni i naučni skup koji se planira održati u dvije sesije, jedna u Bihaću u organizaciji građanskog aktivizma ‘Ljuta Krajina’ a druga u Sarajevu u organizaciji građanskog aktivizma ‘Bosansko građansko vijeće’.

Nije tajna da se “zastupnik svega i svakoga” nekadašnji predsjednik Glavnog odbora stranke SDA 1990, predstavnik Udruženja "Sove Krajine" i neformalnog pokreta "Udar" BiH za USK pokušava staviti na čelo u tom kantonu.

Nije tajna ni da internetom kruži prepiska između predsjednika CIOBS-a prof. Senada Sprečića i Aide Čikić, bivše parlamentarke Saveza za bolju budućnost, Bosanci to rade transparentno!?

.... Mada je doktor socioloških nauka i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Slavo Kukić već poodavno “isključen” iz organizacije tzv.sabora, a Šeherzada Delić (Bosansko proljeće - Bihać) profesorica bosanskoga jezika ostala mudro posmatrat’ sa strane, ni jedno od njih dvoje nisu se “ogradili” od učešća u organizaciji ovog kulturnog i naučnog skupa.


1 komentar:


  1. Poslovanje pod ''novim imenom''! Bajagi ''nova fOrma'', a zapravo samo i jedino ''nova fIrma! Jučer: šija; danas - vrat!

    Ponuda ''nove fOrme'' došla je od ljudi svjesnih predstave koja se ima o narodu u BiH: o njegovoj potrebi, ali i o njegovoj zabludi. I tu počinju nesporazumi. Pošlo se od jedne unaprijed pripremljene predstave o narodu kao zaostalom, poniženom i unesrećenom, pa mu se može, onda, poturiti, ponuditi bilo šta. Dovoljno je samo izbaciti nešto patriotskih floskula o ''jednoj jedinoj i dragoj'', i to pružiti. I ne samo pružiti, nego i nametnuti podvikivanjem na sve što bi bilo protiv, obijesno se busajući u prsa u neprikosnovenost ponuđene ideje i njene realizacije. Ima da bude tako i tačka! Kako to dođe ''odozgo'', od '''učenih'', od onih koji su ''pri vlasti'' ili su ''u vlasti'' i nameće se kao rješenje, na tome se počinju skupljati poeni, tačnije - glasovi. Sve to da bi naposljetku došlo do toga da narod zaista TO i - traži, kao što se traži kafa, šećer i opijati. Ali, kako svi ne piju i ne puše, tako i ovo ponuđeno ne traže svi, niti žele da im se nudi na tako agresivan način (treba i znati ponuditi, a ne samo ponuditi!). Preostaje, dakle, samo onaj (jedan) dio, koji se uspio proklamovanim ''zaraziti'', ili, po birokratskom jeziku, ''indoktrinirati, ''inficirati'', ili, ako hoćete, ''infiltrirati''.

    Nije, dakle, do želje naroda, no je namjera političke i intelektualne elite da, potcjenjujući ukus i potrebu naroda, nametne kojekakva ''rješenja'', a bez stvarne potrebe i s problematičnim izgledom na uspjeh ideje. Računa se da će narod ''zagristi'' i početi da TO ponuđeno i zaista traži, kako bi se onda ta politička i intelektualna elita podigla na vlast. Iza projekta stvaranja nove ''bosanske'' nacije, zapravo stoji interes te elite. Koja u načelu neće promijeniti ništa, osim što će ustoličiti sebe.

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...