ponedjeljak, 16. studenoga 2015.

Ne petljajmo Bošnjake sa ISIL-om!

 Dok čekam radnog kolegu, sjedim u autu i prebirem po radio stanicama... Listam čisto iz znatiželje, da vidim ima li negdje muzike na Dan žalosti za nastradalim građanima u terorističkim napadima na Pariz. Ma gle čuda, nema.... Svugdje ozbiljna muzika. Listam dalje, kad odjednom otvoreni program na radio “Bobaru”. Islamske teme na radio “BOBARU”!? Javlja se lik direktno u program i veli “selam alejkum”. Alejkumu selam, odgovara voditelj emisije. Čudna mi čuda, na radio Bobaru selam. Al’ haj’ neka. Zadržim se na toj stanici da čujem dalje. U tom momentu ulazi kolega i ja mu objašnjavam kako sam neki dan na ovom istom radiu čuo muziku a danas selam a on me blijedo gleda i veli. Pa dragi Piviću nije ti ovo radio Bobar već radio “Bir”! Hahaha, naočale me je*u,  ‘ajd rekoh nema veze, da čujemo šta to pričaju.

Rekoše da su odgoj i obrazovanje uvijek bitan faktor u društvu, a u današnje vrijeme posebno. Navodno, u današnje vrijeme mladi su izloženi mnogim negativnim utjecajima, koji je usmeravaju u pogrešnom pravcu i otud i tema na radio Bir-u koji u goste dovedoše neke likove iz Akosa.

“AKOS”- Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport kojoj u opsiu stoji cilj odgajanje generacije budućnosti. A toj nekoj “svojoj” generaciji posvetiše radio emisiju o afirmaciji bivšeg fašiste Huseina ef. Đoze.

Husein ef. Đozo u Drugom svjetskom ratu bio je imam 28. Regimente 13. SS Waffen Handžar divizije sa činom Haupsturmfuehrera. Nakon rata odležao pet godina zatvora zbog saradnje s neprijateljem jer je svojim radom podigao moral u neprijateljskim jedinicama.

Da ne dužim. Između ostalog spomenuše oni kako se vrlo malo radi na afirmaciji ovog lika (fašiste) i da je jedina pozitivna stvar što su se prošle godine održali “dani efendije Đoze” u Goraždu. Gradu u kojem je i jedna osnovna škola dobila ime, ako se sjećate. Zatim, da bi i islamska zajednica trebala nešto da učini, da i ona zauzme svoje mjesto u toj afirmaciji.

I tako vidim kako je odgajanje generacije budućnosti zaista u punom jeku. Nemam ja tu puno pametovanja. Samo jedno pitanje i jedan mogući odgovor. Šta očekivati od “generacije budućnosti” ako im jednog osuđenog fašistu prikazuješ kao pozitivca? Generaciju Bošnjaka fašista?

Zato ne petljajmo Bošnjake sa ISIL-om, ISIS-om i drugim organizacijama. Imaju oni svoju istoriju i svoje fašiste koje trebaju afirmisat’ isto kao i Srbi svoje i Hrvati svoje.

U Beogradu je rehabilitiran četnički vođa Draža Mihailović. Posle Draže tražiće se rehabilitacija Francetića i Pavelića. U Zagrebu je ove godine održan proces moralnog suđenja Titu za genocid nad hrvatskim narodom. Nema sumnje, generacije budućnosti stižu sa svih strana. Generacije koje već danas siju mržnju po društvenim mrežama, pale protivničke zastave na utakmicama, ističu fašističke parole, kamenuju autobuse i šta sve još ne.

Dobrodošli u dvadeset prvi vijek. Vijek toljaga, kamenja i vatre, istovremeno i vijek napretka ali i uništenja civilizacije...



1 komentar:

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...