Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

ponedjeljak, 16. studenoga 2015.

Ne petljajmo Bošnjake sa ISIL-om!

 Dok čekam radnog kolegu, sjedim u autu i prebirem po radio stanicama... Listam čisto iz znatiželje, da vidim ima li negdje muzike na Dan žalosti za nastradalim građanima u terorističkim napadima na Pariz. Ma gle čuda, nema.... Svugdje ozbiljna muzika. Listam dalje, kad odjednom otvoreni program na radio “Bobaru”. Islamske teme na radio “BOBARU”!? Javlja se lik direktno u program i veli “selam alejkum”. Alejkumu selam, odgovara voditelj emisije. Čudna mi čuda, na radio Bobaru selam. Al’ haj’ neka. Zadržim se na toj stanici da čujem dalje. U tom momentu ulazi kolega i ja mu objašnjavam kako sam neki dan na ovom istom radiu čuo muziku a danas selam a on me blijedo gleda i veli. Pa dragi Piviću nije ti ovo radio Bobar već radio “Bir”! Hahaha, naočale me je*u,  ‘ajd rekoh nema veze, da čujemo šta to pričaju.

Rekoše da su odgoj i obrazovanje uvijek bitan faktor u društvu, a u današnje vrijeme posebno. Navodno, u današnje vrijeme mladi su izloženi mnogim negativnim utjecajima, koji je usmeravaju u pogrešnom pravcu i otud i tema na radio Bir-u koji u goste dovedoše neke likove iz Akosa.

“AKOS”- Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport kojoj u opsiu stoji cilj odgajanje generacije budućnosti. A toj nekoj “svojoj” generaciji posvetiše radio emisiju o afirmaciji bivšeg fašiste Huseina ef. Đoze.

Husein ef. Đozo u Drugom svjetskom ratu bio je imam 28. Regimente 13. SS Waffen Handžar divizije sa činom Haupsturmfuehrera. Nakon rata odležao pet godina zatvora zbog saradnje s neprijateljem jer je svojim radom podigao moral u neprijateljskim jedinicama.

Da ne dužim. Između ostalog spomenuše oni kako se vrlo malo radi na afirmaciji ovog lika (fašiste) i da je jedina pozitivna stvar što su se prošle godine održali “dani efendije Đoze” u Goraždu. Gradu u kojem je i jedna osnovna škola dobila ime, ako se sjećate. Zatim, da bi i islamska zajednica trebala nešto da učini, da i ona zauzme svoje mjesto u toj afirmaciji.

I tako vidim kako je odgajanje generacije budućnosti zaista u punom jeku. Nemam ja tu puno pametovanja. Samo jedno pitanje i jedan mogući odgovor. Šta očekivati od “generacije budućnosti” ako im jednog osuđenog fašistu prikazuješ kao pozitivca? Generaciju Bošnjaka fašista?

Zato ne petljajmo Bošnjake sa ISIL-om, ISIS-om i drugim organizacijama. Imaju oni svoju istoriju i svoje fašiste koje trebaju afirmisat’ isto kao i Srbi svoje i Hrvati svoje.

U Beogradu je rehabilitiran četnički vođa Draža Mihailović. Posle Draže tražiće se rehabilitacija Francetića i Pavelića. U Zagrebu je ove godine održan proces moralnog suđenja Titu za genocid nad hrvatskim narodom. Nema sumnje, generacije budućnosti stižu sa svih strana. Generacije koje već danas siju mržnju po društvenim mrežama, pale protivničke zastave na utakmicama, ističu fašističke parole, kamenuju autobuse i šta sve još ne.

Dobrodošli u dvadeset prvi vijek. Vijek toljaga, kamenja i vatre, istovremeno i vijek napretka ali i uništenja civilizacije...1 komentar:

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.