Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

subota, 17. listopada 2015.

„Tolerancija u Bošnjaka“!

Možemo ih pljuvati, psovati i osuđivati do besvjesti, oni nas neće čuti. Tek po neki redovni čitalac bloga trideset drugi vijećnik pročitat će ovaj tekst a da li će se složiti s istim i to je neizvjesno. Nismo svi istog razmišljanja. Nebitno, nešto mi se neda spavat' pa rekoh da napišem riječ-dvije.

Manje-više svima je jasno da je za produženje krize u Bosni i Hercegovini kriva politička elita koja je fokusirana na zadržavanje privilegija kao i njihova, većinom po javnim preduzećima, zaposlena glasačka mašinerija.

Naravno, kad se spuste tenzije oko Izraela, Turske, Palestine, Sirije i svih tih migranata i izbjeglica onda dolaze na red najnoviji zvižduci na himnu BiH, negiranje države, isticanje zastave s ljiljanima itd.itd.

Čitam komentare na neki tekst o javnoj tribini, oliti „kongresu Bošnjaka“, koji je imao za cilj objasniti građanima BiH da su nekad do 1862. god. sva tri konstitutivna naroda bili Bošnjaci! U šta ne sumnjam, da se odmah razumijemo. Bili su, pa šta, neka su.. lijepo. Međutim, napravit ću iznimku pa ću ovaj put ukratko komentirati komentar. 


Izdvojio bih jedan od mnogobrojnih „ubjeđujućih“ komentara na taj tekst za čitaoce koji ne prihvataju tu činjenicu, a koji glasi: „Josipe, koje si ti nacije kretenu, tvoju ni izmislili nisu. Blento jedan, ja sam stariji ovdje i od Grka u Grčkoj i Aleksandra Makedonskog. Ti ćeš stoko pričati o istoriji a ne znaš na koliko si mjesta šupalj!“. 

Et', to mu ga dođe za sve one koji nisu „prihvatili“, dodatno ubjeđivanje. I šta sad? Taj Josip nakon ovakvog komentara treba reć' da je Bošnjak!? Za razmišljanje pred spavanje mogu samo reći da je jednan intelektualac bio u pravu kada je rekao da bošnjacko insistiranje da ne postoje kao Srbi i Hrvati nego kao pravoslavci i katolici, kod ta dva naroda izaziva još vece neprijateljstvo i prema Bošnjacima i prema državi Bosni i Hercegovini. 

Laku noć...Nema komentara:

Objavi komentar

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.

Arhiva bloga

Popularni postovi