utorak, 22. rujna 2015.

Slagali se vi ili ne, naša Zenica je u očajnu stanju...

Na adresu 32-gog vijećnika stiglo je zanimljivo pismo o “nesporazumu” nevladinih organizacija po pitanju krivične prijave zbog enormnog zagađenja zraka u Zenici.

Naš sugrađanin doc.dr. Samir Lemeš, predsjednik udruženja "Eko forum" Zenica i poslanik u Skupštini ZDK saopćio je da nema nikakve veze sa sadržajem pisma kojim se iskazuje podrška organizaciji Eko forum od strane Ivane Ine Mostarac i dr. Ervina i Nere Sendijarević iz Sarajeva.

Naime, ispred Prve org. Djece i Mladih u BiH i Sarajevu i NVO-a „BOSANSKO GRAĐANSKO VIJEĆE Ivana, Ervin i Nera uputili su protestnu notu i krivičnu prijavu protiv nadležnih organa vlasti u ZENICI – (Vlade i SZDK, Gradske Uprave, Mjesnih Zajednica, kao i velikih kompanija koji su od vladajućih struktura dobili ODODBRENJE da ubijaju ZENICU, DJECU I GRAĐANE koji žive, još uvijek, u njoj...,a sve zbog krivičnog djela ugrožavanja zdravstvene, ŽIVOTNE, ekolološke, poljoprivredne, vodene, životinjske i sigurnosne situacije građana grada Zenice i okoline, zatim raspirivanja straha, prijetnji i ucjenjivanja među ljudima, radi zloupotrebe sl. položaja u sredini u kojoj žive i rade „veliki“ direktori, nanošenja teške duševne boli i roditeljima i DJECI ZENICE ali i ostalim građanima...

“Zahvaljujem im se na iskazanoj podršci i brizi za zdravlje djece u Zenici, ali ne mogu stati iza svih stavova iskazanih u tom pismu”, ističe Lemeš u svom saopćenju upućenom portalu “ljuta krajina”.

- Mogu samo pretpostaviti da je to pismo možda nastalo kao reakcija na moje brojne istupe u medijima u kojima sam zaista najavio podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih za stanje okoliša u Zenici.

Međutim, Lemešove tvrdnje naišle su na negodovanje naše sugrađanke Nermane Begagić koja između ostalog kaže: “Ako ne poznajete organizacije koje vam se pridružuju u želji za dobro grada potrudite se da ih upoznate i zahvalite! Slagali se vi ili ne, naša Zenica je u očajnu stanju i potrebna je zajednička akcija svih da bi se stalo u kraj zagađivanju grada! Svaka pomoć je dobro došla i sigurno je dobronamjerna”.

- Akcija za Zenicu nije i ne treba biti samo briga Zenice, a svaka pružena ruka je dragocjena! Mene ne interesuju vaše titule, interesuje me dobro našega grada. Trebalo bi i vas!”, stoji u Nermaninom pismu.

Našem sugrađaninu nije ostala dužna ni Ivana, koja kaže: “NE činite Vi, kao predstavnik te organizacije, cijelu Zenicu..., i, naravno, nemate pravo osporavati bilo kome da se bori za bolje sutra...!!!! Hoće li tužilaštvo razmatrati našu krivičnu ili ne, nemojte vi o tome brinuti...! Kako kaže naša draga Nermana, niste u stanju prihvatiti ruku prijateljstva i krenuti naprijed, zajedno, s argumentima, pred javnost i Sudove koji moraju raditi svoj posao!”.

Zaključak 32-gog vijećnika: ! Slagali se oni ili ne, naša Zenica je u očajnu stanju, a očigledni “nesporazum” (ne)ide na ruku građanima Zenice... Umjesto jedne krivične protiv više lica upućena je još jedna, koja po svemu sudeći obuhvata širi krug “odgovornih” lica.



1 komentar:

  1. Kasno sam sinoć pisao tekst tako da nisam detaljnije pojasnio o čemu se radi. Kao prvo,ne znam kako Vi čitate tekstove ali vrlo važno je napomenuti da se ovdje ne radi samo o “nesporazumu” niti svojevrsnom suprostavljanju različitih nvo-a nego o dvije “različite” krivične prijave. Prijave za krivično djelo onečišćenja okoliša od strane Eko foruma dobili su ArcelorMittal i njegovi generalni direktori u Zenici Palavathu Krishnan Nair Biju i Mukund Vyankatesh Kulkarni. Bivša Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić i Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, Oni će se suočit s krivičnom prijavom za nesavjestan rad u službi.
    Krivičnu prijavu od strane “Sarajlija” dobili su nadležni organi vlasti u ZENICI – (Vlade i Skupština ZDK-a, Gradska Uprava, kao i velike kompanije koje su od vladajućih struktura dobili ODODBRENJE da ubijaju ZENICU, DJECU I GRAĐANE .
    Drugo, ono što je važno napomenuti jeste činjenica da postoji VELIKA RAZLIKA između KRIVIČNE PRIJAVE I TUŽBE. Naime, danas svako može napisati krivičnu prijavu jer ne snosi nikakve troškove u slučaju neuspjeha, odnosno nedokazivanja djela koje se stavlja na teret dok kod tužbenog zahtjeva, strana koja ne dokaže valjanost tužbe snosi sve troškove. Troškove suda, vještačenja idr-.

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...