Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

nedjelja, 30. kolovoza 2015.

Tko se to sve ograđuje i od koga?

„Tor“ – Toliko korištena riječ u dnevno političkim prepucavanjima... U nordijskoj i germanskoj mitologiji Tor je crvenokosi, bradati bog munje koji koristi svoju moć da štiti Asgard i Midgard. U našem jeziku osim ovčijih torova, Tor/kotac/kokošinjac je ograđeni prostor u kojem „gazda“ drži svoje kokoši koje po cijeli dan kokodaču i kljuckaju ono što im gazda ubaci u tor. Ne znam šta je tu toliko loše!? Ti ograđeni prostori služe da se obične kokoši ne miješaju s ostalim životinjama s ciljem očuvanja njihovog opstanka. Pogotovo ako imamo u vidu da se povremeno puštaju da rove po tuđim đubrelucima i halama. Naravno, kad se dobro najedu po tuđim đubrelucima i halama s prvim sumrakom koke se same vraćaju u svoj ograđeni prostor na počinak.
Rijetko kad se desi da poneka koka ili pijetao zaluta u tuđi tor, a i kad se desi, "učenjaci" kažu kako se osjeća nelagodno. Uplašena za vlastitu sigurnost da ne završi u toploj supici jedva čeka da se vrati u svoj izgubljeni tor. Zašto? Ne znam! Pretpostavljam da konta, ako će je klat' nek' je zakolje njen gazda :D 


                                                                                          Tko se to sve ograđuje i od koga?Ograda od tri reda bodljikave žice, duga 175 kilometara, postavljena je na granici sa Srbijom uz obrazloženje da joj otud dolaze izbjeglice sa Bliskog istoka, Afrike i Azije.

Saudijska Arabija gradi zid dugačak 1.000 kilometara kako bi zaštitili državu od militanata terorističke organizacije IDIL-a. Saudijski kralj je prvu fazu projekta pokrenuo u septembru 2014. godine nakon što su pripadnici IDIL-a zauzeli određene dijelove u susjednom Iraku.

Turci su počeli izgradnju betonskog zida na granici sa Sirijom, a u 2018. godini, nići će stotine metara bodljikave žice na međama između Rusije i Estonije i između Rusije i Ukrajine.

Kenija planira da se zidom odvoji od Somalije, da bi spriječila upade islamskih ekstremista El Šababa na svoju teritoriju.

Iran se ograđuje od Pakistana, Indija je to već uradila, a sad iste planove ima i na granici sa Bangladešom.

Brazil zidom želi da zaustavi švercere iz Paragvaja.

Izraelci su se odvojili od Palestinaca, rukovođeni političkim motivima.

SAD od latinoameričke bijede 2005. hiljadu kilometara dugom ogradom na trećini granice sa Meksikom.

Amerikanci su podizali zidove i po Bliskom istoku. Godine 2007. sagradili su ogradu i u iračkom gradu Adamija, u namjeri da razdvoje tamošnje šiite i sunite i prekinu talas nasilja.

Bodljikava žica postavljena je i na granici između Gruzije i Južne Osetije. Gradnja je počela odmah poslije rata 2008. godine, ali je vidljiva od prije dvije godine. .

Jedan od “čuvenijih” zidova stoji između dvije Koreje. Demilitarizovana zona duga je 248, a široka četiri kilometra. Prelaz iz jedne u drugu Koreju sprečavaju ograde kroz koje je sprovedena struja.

NA listi najpoznatijih zidova na svijetu je i onaj na Zapadnoj obali, koji je izgradio Izrael. Dug je oko 700 kilometara. S druge strane zida, ostalo je oko 23.000 Palestinaca. Dakle, zbog migranata pola svijeta ograđuje se strujom i žicom!? Iako su ulaskom u Bugarsku, Grčku, Rumuniju, Češku već u EU, većina ih želi u Njemačku, Švicarsku i druge zemlje EU.

Gledajući u kartu sve mi je interesantnije i logičnije pitanje HR političara „zašto migranti ne bježe u Saudijsku Arabiju, Katar, Kuvajt i Emirate“?

Ako Saudijska Arabija gradi zid dugačak 1.000 kilometara kako bi zaštitili državu od militanata terorističke organizacije IDIL-a i ako je Saudijski kralj prvu fazu projekta pokrenuo u septembru 2014. godine to znači da ga još uvijek nisu sagradili. Zar nije lakše doći do S. Arabije preko nesagrađenog zida nego li do zemalja EU preko Mađarske žice?


izvor: 24sata.info, .avaz.ba/. vecernji.hr/., .novosti.rs/

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.