ponedjeljak, 10. kolovoza 2015.

Počelo je! U Zenici umjesto plaće dijele batine

Prije par godina pisao sam kolumnu pod naslovom "Ne tuku nas, samo se iživljavaju !". Boga mi doš'o red za novu. Sad nas i tuku... kad im tražiš pošteno zarađeno.

Tuku nas širom ex-yu država. Prema medijskim izvještajima 2010. godine u Istri se dogodio nezapamćen skandal. Samohrani otac koji izdržava dvoje djece zatražio je od poslodavca da mu isplati višemjesečne plaće, no umjesto plaće dobio je batine. Divljački je pretučen šipkom i palicama nakon čega je završio u bolnici sa višestrukim prijelomom rebara i dva kralješka.

Zatim, Riječanka koja je dio ljeta konobarila u jednom kafiću , a zatim prešla u drugi lokal zbog nepridržavanja dogovora o visini plaće, 2014 godine fizički je napadnuta od bivšeg poslodavca – ujedno općinskg vijećnika i vrijeđana izrazito pogrdnim izrazima, a sve zbog traženja isplate zaostalog dijela plaće.

Zenički supružnici, koji su radili u novootvorenom Tržnom centru „Lider“ u zeničkom naselju Klopče, prije nekoliko dana kada su pitali za plaću verbalno su vrijeđani i fizički napadnuti od strane vlasnika. Ženu je uz marškanje i povike da je kurva, u glavu udario poslodavac, a njegov brat je istovremeno zadržavao i gurkao s leđa njenog supruga, koji ju je pokušao zaštititi.

Žena je od udarca pala i onesvjestila se, a oni nisu dali radnicima ni da joj pruže pomoć.

Ptoteklog vikenda u Zenici novi slučaj. Djevojka koja je radila u jednoj zeničkoj caffe bar- slastičarnoj došla je po zarađeni novac kod ovdašnjeg poslodavca, međutim umjesto novca dotični je uz pomoć supruge napao djevojku”! Priča se širi putem društvene mreže.

- Gospođa je čuvala djevojku dok je njen suprug nanio djevojci povrede po rukama. Dečko od djevojke, koji je došao s njom pokušao je da joj pomogne a onda je isti taj gazda počeo bukvalno da davi mladića i da mu prijeti kako će ga ubiti...

Naravno, sve je zavedeno u Hitnoj pomoći gdje su nalazi pokazali ozljede, a obzirom da je slučaj već proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu, u cilju istrage ne mogu otkrivati o kome se radi.

Dakle, počelo je! Umjesto plaće dijele batine! Haj' dobro, nije to ništa. Sad će ova polupismena fejsbuk nacija reći šta je tu čudno. Ništa strašno isl. Strašno i šokantno bi bilo da je predsjednik RS-a izvalio neku novu glupost oko koje bi se zakačili pljujući sve što je srpsko. Ovako, jedno lemanje ili marisana, manje - više. Zašto sad ja spominjem tog mrskog predsjednika fejsbuk nacije? Zato da se ova polupismena bagra ima zašta zakačit, da ima o čemu komentarisat. Jest njima bitno što je neki feudalac nekom ost'o kratak platu ili dvije, nebitno. Je*o ti radnika kome je on bitan!? Imamo mi toga. Nekad se govorilo "k'o da s neba padaju ", a danas k’o da je sa skele pao...naročito po Saraj'vu.

Haj' što padaju sa skela, al' što ni za to nikog nije briga. Inspektori su tu da utvrde je l' im'o šljem na glavi, a koliko sati je radio 48 il' 58 sedmično il’ mu se od sunca zamantalo u glavi manje je bitno.

Ima i inspektora koji nakon inspekcije kažu 'ajd to je "donekle u skladu sa zakonom"! Možeš mislit'... DONEKLE u skladu sa zakonom!? Ne, ne izmišljam, ako treba i ime inspektorice Kantonalne inspekcije Zeničko dobojskog kantona koja je to izvalila, nije problem. A mi se nedavno uhvatili oko novog Zakona o radu kao pijani plota. Ubiše se (ne)ljudi objašnjavajući koliko je to u korist radnika i koliko je to za naše dobro. A stvarni razlog donošenja je u stvari samo još jedna tranša MMF-a za donosioce zakona koji će se poštovat' kao i ovaj do sad gdje su radnici padali s neba, pardon sa skela, gdje su im djeca ginula nedeljom po betonarama jer ih nisu imali gdje ostaviti, a morali se odazvat’ na posao...

Zakona koji će se poštovat’ kao što ga njegovi donosioci, koji su mahom poslodavci poštuju kad je u pitanju rad državnim praznikom, rad vikendom ili produženi rad.

Na kraju, mislim da ne treba ništa posebno izmišljati već ponoviti činjenice o kojima sam već pisao....

Gaze nas skupocjenim autima, dvjema školama “pod jednim krovom“ zlostavljaju djecu, u državnim preduzećima suspenduju sindikalne vođe dok u privatnim i ne postoje. Cijene vode u bh. gradovima rastu a grijanja tek slijede. Grizu nas psi lutalice - nedostaje tetanusa a umiremo od posljedica zagađenja zraka. Pedofilija je u porastu ulazi i u vjerske objekte a zbog nepovoljne finansijske situacije izostajemo na Eurosongu. Očekujemo ulazak u EU a najavljuju nam i istospolne brakove…

Banditi nas pljačkaju, zatvaraju se velika preduzeća, otvaraju mala, građani se bacaju sa višekatnica, a demobilisanih boraca preko 5.000 je "manje". Penzioneri nam rove kontejnere, radnici pristaju na rad na crno da bi ostali ili opstali, a nezaposleni... Oni se uzalud zapošlljavaju, poslodavci im ne daju plaću, umjesto plaće dijele batine... Ko zna, možda je i to DONEKLE u skladu sa zakonom!? Treba pitat' inspektora....






Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...