četvrtak, 20. kolovoza 2015.

Gradonačelnik proganja demonstrante, a demonstranti gradonačelnika!

Manje više svima je poznato da posljednje velike demonstracije Bosni i Hercegovini koje su se desile 07. februara 2014. godine nisu donijele nikakve promjene. Nakon demonstracija, pozivajući se na vladavinu prava krenuli su krivični progoni učesnika u demonstracijama... Bilo je i pritisaka, progona i prijetnji za veći dio građana Bosne i Hercegovine nakon kojih su oni “pametniji” napustili zemlju dok su oni “uporniji” svoje aktivnosti zaledili ili minimizirali čekajući neka bolja vremena. Međutim, ti progoni su na snazi i dan danas! Naime, ovih dana demonstrantima iz Zenice stižu pozivi.

Neke od njih poznajem i jako su nezadovoljni jer su u pitanju prijave od strane gradonačelnika Zenice za izjave koje su davali medijima tokom 2014.godine...Po svoj prilici jedan od načina pritiska na građane i obeshrabrivanje u iznošenju kritičke misli ili istraživanja njegove eventualne koruptivne aktivnosti.

Međutim, građani Zenice koji su danima protestvovali tražeći hitnu ostavku vlade Zeničko-dobojskog kantona, zatim, tražeći ostavku gradonačelnika Zenice i reviziju privatizacije i stečene imovine za vrijeme njegovog mandata donekle mogu biti zadovoljni.

Od strane Sektora kriminalističke policije, Odsjeka za privredni kriminal pokrenuta je ISTRAGA i protiv tadašnjeg načelnika, a trenutnog gradonačelnika Zenice... a kako će se završiti, možemo nagađati. Možda zavisi i od toga ko ju je napisao. No, za sada se ne zna ko stoji iza krivične prijave gradonačelniku Zenice.

Obzirom da se kod nas unaprijed zna i ko će biti pobjednik opštih/lokalnih izbora ili čak finala Eurosonga nije teško zaključiti kako će se završiti još jedna u nizu “istraga” protiv gradonačelnika Zenice. Promaknućem ili premještajem istražitelja, na neki drugi položaj, odnosno radni zadatak!? Šta vi mislite?Na bolje ili nagore, za većinu građana svejedno... 

To zavisi i od osnovanosti pripremljene krivične prijave ali i raspoloženju svjedoka. Ako vas neko pozove da svjedočite nečemu što je zbog proteklog vremena izgubilo svoj smisao onda je i raspoloženje za rješenjem slučaja znatno manje.

S druge strane ako prijava sadrži samo indicije i sumnje, bez materijalnih dokaza, krajnji ishod će opet biti isti, jer ukoliko im ga vi niste pripremili pretpostavka je da neće ni oni, jer može biti da ih jednostavno i nema.

U Bosni i Hercegovini narod bi znao reći “papir trpi sve”. Obično je sve po zakonu, potpisano i ovjereno od strane raznih ovjerivača. Iskusni nalogodavci ne stavljaju svoj potpis na nezakonite naloge... 
Ukoliko kojim slučajem neki eventualni dokazi zaista postoje, njihovi “vlasnici” obično bivaju nagrađeni ili ušutkani na ovaj ili onaj način. Bilo je i do sad raznih slučajeva sa raznim političarima. Završili su skoro svi onom poznatom izrekom “tresla se gora, rodio se miš”. I tako dok se trese gora, rađaju miševi, ljudi odustaju a istražitelji premještaju samo se najoptimističniji nadaju raspletu. Većina ih ipak pretpostavlja da je u pitanju samo još jedan “neriješen” slučaj ili “prekompozicija” istražitelja.

Baš kao u slučaju jednog istražitelja čije ime neću spominjati koji je nakon obavljene istrage koju je dostavio tužilaštvu ZDK-a premješten a njegov materijal postao samo još jedan “broj” u arhivi koji po svoj prilici čeka zastarjelost iako se u konkretnom slučaju ne radi o političaru.




2 komentara:

  1. Autor je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Skorojevićki kult namjernog prešućivanja, zamagljivanja, zakukuljivanja, zamumuljivanja - sve, samo neka ne bude (dovoljno) jasno. A ko ''pisne'' - g...o ''stisne'', govorilo se nekad za onog ko bi da ''istjeruje'' pravdu. Ispadne tako skoro pa lud! Tek ponekad i ponegdje će neko (poluglasno) prozboriti ili napisati (u manje čitanom) ''izvjesnim pojavama'' i ''neodgovornim pojedincima'', uz masu ''subjektivnih sklonosti'' i ''objektivnih okolnosti''. ...

      Za društvo nisu opasni oni koji nešto kažu, ukažu i pokažu, nego su to oni plaćenici koji zataškavaju, ''zaboravljaju'', zanemaruju; narodski rečeno ''sve firma LOPOVI I ORTACI''. Bjekstvo od jasnosti je bjekstvo od odgovornosti! O tome bi, u ovom času, u ovom našem društvu, trebalo NAJOTVORENIJE PORAZGOVARATI!

      Izbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...