subota, 11. srpnja 2015.

Zbog Vučića izgubiše abdest!?

Mada sam rekao sam sebi da neću danas komentarisati ništa, da ću šutjeti i time odati počast stradalim porodicama, ovo nisam mogao da ne prokomentarišem. Uzimam sebi za olakšavajuću okolnost to što nije na mom fejsbuk profilu. Na blogu je!

Nakon što je poslednjih nekoliko dana vođena „kampanja“ kakva je vođena, u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari došlo je do priželjkivanog incidenta.

Gotovo svi njemački mediji izvjestili su danas o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, uz fotografije i gužvu nastalu tim povodom, navodeći da je on povrijeđen u Srebrenici i da je morao napustiti skup.

Psovke, zvižduci, vriska, kriska, zatim „tekbir – Allahu ekber“, onda opet psovke... ja ne postim, ja mogu reć „jebu četničku mater“, a potom se čuje reisov glas poziva da se okrenu prema tabutima i Kibli.

„Braćo i sestre, molim vas, vrijeme je namazu! Vi koji ste došli ovdje da svojoj braći i sestrama klanjate đenazu okrenite svoja lica prema tabutima, a ne prema onima koji su ovdje došli iz različitih razloga, rekao je Kavazović.

Mi se svi rađamo sa nekom svojom bazičnom energijom i karakterom. Ramazan je. Kakav je karakter tih likova što psuju? Poste li oni? Imaju li abdest ti što psuju „četničku mater“? Misle li klanjati đenazu? Šta vi mislite hoće li za nekoliko sekundi uspjeti uzeti abdest i klanjati đenazu??? Ja mislim da neće. Ne poste oni, nemaju oni ni karakter. Nisu oni ni došli zbog đenaze. Oni su došli zbog Vučića i ne smeta im izjava predsjednika SAD Bil-a Klinton-a koji kaže: "U ime moje zemlje i iz dubine svog srca, ja volim ovo mjesto!". On voli to mjesto!!!???

Voli to mjesto!? Shvatam, samo mi je žao što će Bošnjacima trebat još toliko dugo vremena da shvate da ga je on i napravio. A s kim ga je napravio možda i znaju ali neće nikad priznat'. Klinton, koji je dogovarao s ocem nacije razoružanje enklave dočekan je aplauzom i tu nema zvižduka, kamenica i tekbira.

Srećom, premijer Srbije Aleksandar Vučić još danas se obratio javnosti i rekao da su delegaciju Srbije pristojno i srdačno dočekale porodice, majke ubijenih i gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković, a da su incident prve započele navijačke grupe iz Srbije. Postade premijer žrtva. Dobio što je tražio.... Rekao je čak i „ne brinite za budale koje su ovo izazvale, takvih ima svuda“. No, to ne opravadava gore pomenutu vrisku, dreku, zvižduke i tekbire. Ne opravdava nasilje u jednoj „multietničkoj“ državi. Nasilje koje postaje sve uobičajenije, nasilje koje se nastoji pravdat' raznoraznim „ali“.

Ovaj put ću multietničku Zenicu i nedavno paljenje tamo neke zastave i urlanje preskočit'. Jer, ne radi se o napadu na fizičko lice...

Idemo redom. Prvo prebiju motoristu u multietničkom Sarajevu, a potom kažu što će on s obilježjem svoje države tu. Na drugom kraju ovog multietničkog prostora kamenuju premijera iste te države koji je došao bez obilježja svoje države i opet kažu što će on tu.

U ovoj multietničkoj zemlji izgleda kamenovanje postalo zakon!? Jbg. mene to asocira na nešto što bi tek trebalo da uvedu, odnosno što priželjkuju isti ti koji pravdaju to kamenovanje. I šta sad? Treba svi da se identifikujemo s njima? Bez mene...

Kavazoviću tebi svaka čast, respect, valja se s tim nositi, a kako će ovaj pošteni dio ovog multietničkog prostora koji nije ni luk jeo ni luk mirisao, pitaj Boga.



PS. I Rijaset IZ u BiH smije najoštrije osudit’ napad na premijera Srbije samo mi sitna buranija ne smijemo, a da nas ne nazovu “izdajnicima”!

2 komentara:

  1. "Voli to mjesto!?" - upravo sam se upitala kakva glupost izjleti iz Klintonovih usta...
    "Shvatam, samo mi je žao što će Bošnjacima trebat još toliko dugo vremena da shvate..." - da, Pivicu, nazalost.
    Kao i obicno - odlican tekst!

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...