četvrtak, 23. srpnja 2015.

Šatorović: Ja ću izaći na proteste makar bio sam i sve ću ovo ponoviti. Da li ćete vi za mnom?


I eto, dragi radnici, kad Vlada donese novi Zakon o radu svima će nam biti bolje!!! Vlada i poslodavci nam pripremiše 30 drastičnih poboljšanja! Kad se donese novi Zakon o radu po njihovoj mjeri muž će moći koristiti porođajno odsustvo, ali nećemo imati novaca da hranimo bebu. Nećemo biti seksualno zlostavljani, jer kada ih odbijemo dobiti ćemo otkaz. Mobing ćemo moći prijaviti i nakon toga završiti na birou. Imat ćemo jednake plate na papiru, a u stvarnosti ih neće biti.

Kolektivne ugovore ćemo usaglasiti po volji poslodavca u roku 90 dana, a ako se pobunimo i nećemo prihvatiti da radimo za 200 eura, 56 sati sedmično, onda će nam oni dati platu koliko oni žele, jer će ukinuti i opći Kolektivni ugovor, u kome je definisana najniža plata od nešto više od 300 KM.

Bit ćemo plaćeni po učinku, npr. ako učiteljica u razredu na kraju svakog mjeseca bude imala sve odlične učenike moći će zaraditi i 500 KM! A ako bude onih koji nemaju sve petice, ili ne daj Bože, onih koji imaju nedovoljan uspjeh, plata će biti smanjena srazmjerno tome! Dakle, ako je prosječna ocjena tri (3), zaradit ćemo 250KM! Tako predlaže Vlada i poslodavci, plata po učinku! Ako babica ima normu da porodi 10 žena, a u bolnicu stigne 6, dobit će 60% plate! Ako ne dođe ni jedna, taj dan joj neće biti plaćen. Krasna poboljšanja!

Nakon usvajanja novog Zakona o radu po mjeri poslodavaca i Vlade, radnici će kupovati jahte i vile na moru, a poslodavci će raditi po 12-16 sati dnevno, uz 1 slobodan dan u 15 dana! Poslodavci će sebi dati otkaz zbog toga što je radnica pala u nesvijest na poslu, nakon 16 sati rada.
Radnik će, naravno, po novom Zakonu o radu imati veću platu od poslodavca. Pandurević, slatka poslodavačka duša, se kune da su svi njihovi prijedlozi u korist radnika, kao da ih je sadašnji Zakon tjerao da ljude izrabljuju, da ih ne plaćaju, da moraju potpisati da su bili na godišnjem, a uredno raditi, podići regres iz banke i uredno ga vratiti gazdi itd.

I na kraju eto, dragi radnici, s novim zakonom bez kolektivnih ugovora i bez radnog odnosa na neodređeno, procvjetati će ruže u našoj zemlji! Premijer je pun ideja, na graničnim prelazima investitori (kapitalisti) čekaju na red da uđu u našu državu, ali eto, smetaju im mala prava radnika, oni hoće da imamo veća.
I posto znamo da vlasti u BiH nikad ništa nisu slagale, mi im trebamo sve u potpunosti povjerovati! Pobogu, nismo toliko naivni da nasjedamo na priču da oni više vole nas od sebe! Ma šta naivni, nismo valjda glupi! Drage kolege, sestre i braćo, ko hoće da im vjeruje neka vjeruje! Ja znam šta hoće i ja ću izaći na proteste! Odgovornost za dalja dešavanja će preuzeti oni koji ne izađu na proteste. A ja, ja ću tamo biti, makar bio sam i sve ću ovo ponoviti. Da li ćete vi za mnom?

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...