Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


petak, 10. srpnja 2015.

Kako se odbraniti i kako prepoznati emocionalnu manipulaciju?

Prema wikipediji informacija je ono što nas informiše. Ona je rezultat obrade, manipulacije i organiziranja podataka na način koji dodaje znanje primatelju, ili informacija je skup znakova koji primatelju nešto znače, odnosno otkrivaju nešto novo.

Primjera radi, slušam danas jednu informaciju, iz izvještaja radio „Slobodna Evropa“, u kojem kaže kako ovi iz udruženja „Gračaničko keranje“ dijele po Sarajevu simbol „Cvijet Srebrenice“ u sjećanje na žrtve zločina( ideja potekla od bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, a ovih dana uoči 20. godišnjice genocida u Srebrenici članice ovog udruženja imaju pune ruke posla) da bi na kraju izvještaja rekli „Sarajlije kupuju po 30 komada...

Podsjećanja radi, cijena simbola „Cvijet Srebrenice“ je 3 KM, a Udruženje „Gračaničko keranje“ od 2011. godine jedino je ovlašteno u BiH za prodaju „Cvijeta Srebrenice“. Može se kupiti u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli, Gračanici i Bihaću.

Ništa, na kraju samo da zaključim da prilikom slušanja nekog izvještaja, odnosno primanja informacije vrlo dobro uočavam njenu najavu - početak, obradu, manipulaciju i organiziranje podataka. Dakle, jbg. koliko sam ja učio u školi „dijele“, „kupuju“ i „prodaju“ nije isto...

Drugi primjer je informacija koja ide u velikom naslovu „ŠOKANTNO - U Han Pijesku napadnuta kolona sa tabutima za Srebrenicu!“, da bi dalje saznali kako je jedna osoba prilikom prolaska kolone s tabutima prema Srebrenici prišla kamionu i psujući više puta udarila rukama po njemu. Potvrđeno u policijskoj upravi Istočno Sarajevo.

Rezultat ovakve obrade, manipulacije i organiziranja „ovog podatka“ ima za cilj primatelju otkriti da tu u stvari i nema ništa novo, da je to ponašanje uobičajeno na tom dijelu države BiH. Zaključak na osnovu pretrage iz drugih izvora mogao bi se izvesti iz slijedeće informacije: "To je bio mali incident koji se dogodio. Ne trebamo obraćati pažnju na te, nazovimo ih, budale. Bio je veliki broj ljudi srpske nacionalnosti koje sam primijetio u putu, tačnije kada smo prošli kroz Bratunac, ustali su, stali mirno i poklonili se žrtvama. Veliko im hvala u moje ime", kazao je Memišević u izjavi nakon dolaska konvoja sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Potočare.

Gore navedeno „ŠOKANTNO“ mi jasno govori da se radi o emocionalnoj manipulaciji.

Kako se odbraniti i kako prepoznati emocionalnu manipulaciju? Teško! Pitanje inteligencije nije jednostavno. Onima koji su skloniji povjerenju, spontanosti i prepuštanju najpametnije je da se, koliko god je to moguće, zaštite od proračunatih i manipulativnih ljudi. Ako ništa, da pokušaju ne biti direktni učesnik u širenju neprovjerene informacije, ili da se u trenutku kad prvi put shvatite o čemu se radi barem pokušate oduprijeti tome. Recimo da pokušate ne biti dio (osoba) preko kojeg će pošiljalac informacije uspjeti ispuniti svoje ciljeve.

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi