utorak, 28. srpnja 2015.

Da li je zaista kucnuo čas agama i begovima u Federaciji BiH?

Da li je zaista nekome kucnuo čas? I ako jeste, kome? Sindikatu da se riješi aga i begova ili agama i begovima da se riješe sindikata?

Sindikalci kažu "kucnuo je čas, u četvrtak ćemo blokirati Parlament!", pozivajući time radnike, članove sindikata na ulicu. Ukoliko nije samo deklarativno zalaganje za radnička prava u četvrtak bi moglo biti "vruće". S druge strane, obzirom da ova vlast kontroliše medije, navijačke skupine, sitne kriminalce, narkomane i SDA omladinu postoji mogućnost insceniranih nereda s kojima bi vlast zadala "završni udarac" sindikatu i od radnika napravili moderno roblje po Evropsko/Bosanskom standardu. U tom slučaju bi se i vođe sindikata oprale od eventualnog neuspjeha, odnosno dogovorene propasti sindikata, a do neki naredni protesta, dok se sindikat oporavi prošlo bi mnogo godina...

Masovne proteste ne može organizovat' običan radnik, građanski aktivista ili demobilisani borac!? Maksimalan broj ljudi u organizaciji radnika ili građanskog aktiviste je 50 tak osoba, a od strane demobilisanog borca, još pokoji borac s kojim se možeš jedino popet na drvo ne bi li time skrenuo pažnju javnosti.

Elem, bilo kakve masovnije proteste jedino može organizovat' ova vlast ili boračka organizacija,  ispostava u (ne)vladinom sektoru. Svjedoci smo, a  vremenom su se pokazale  naše sumnje tačnim. Nikad ne saznadosmo ko je organizator poslednjeg "dešavanja naroda", niko nije procesuiran niti odgovoran za paljenje institucija i tzv. rušenje ustavnog poretka....

Međutim, to više nije ni bitno. Za kontrolisane medije odjednom je postalo bitno kako radnik živi, kolika mu je plaća i kolika je plaća Ismeta Bajramovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH. U toj ekstazi, najvišem stepenu ushićenosti, iako nema veze sa Federacijom i predloženim zakonom prikazali su nam i kolika je plaća Ranke Mišić, predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske. Ih, ti mediji... Već ih vidim u ekstazi, kako ih Novalić mazi. Vidim ih a i oni znaju da će oni koji budu najglasniji biti nagrađeni kroz tekuće transfere i programe podrške medijima.

Bez obzira što to ne izgleda tako, kod nas se ništa ne dešava slučajno, čak ni dešavanja i “običaji” na vjenčanjima nisu sasvim slučajna. Nekad je mlada znala isturit bijeli čaršaf sa slabo opranom flekom krvi ne bi li selo vidjelo kako je ona došla u mladoženjinu kuću nevina, s oproštenjem, ne jebana. Danas, mladoženja ističe tamo neku "svoju" zastavu, i opet ne slučajno. Konta lik tradicija jbg. i ne sluti da nam zapravo pokazuje da je pod istom jeban i on i mlada.

Bez obzira što to ne izgleda tako, kod nas se ništa ne dešava slučajno.... čak ni "islamska deklaracija". Ona se ne piše sama, niti se zbog nje ide u zatvor da bi se tamo ostalo. Nekom je trebala da bi imao koga strpat' u zatvor, a kad dođe pogodnije vrijeme i pustiti ga, a od njega napravit' neprijatelja. Bilo kako bilo mnogih likova iz prošlosti nema, a deklaracija i sve što uz nju ide, ostala je. Ostale su želje, ostali su i problemi, a isto bi se moglo desit' i sa usvajanjem novog Zakona o radu. Poslodavci kažu da im je novi zakon dobar! Ako je njima dobar, sindikatu i njihovim članovima, odnosno radniku, garant nije.

I po dosadašnjem zakonu radnici su bili pod mobingom i dobivali otkaze ali su ih advokati vraćali na posao dobivajući tužbe i obeštećenja na desetine hiljada maraka. Ukoliko ovaj novi prođe, advokati će ih moći samo savjetovati da idu do najbliže prodavnice da si kupe štrik da se objese.... Zna li iko koliko će radnika ostat bez posla poslije usvajanja ovog zakona o radu? Ne zna! Svako od nas se nada, da njega neće a neki  "iskreni" poslodavci su već počeli davati medijske  izjave da će im novi zakon omogućiti lakše otpuštanje nepoželjnih radnika.

Dakle, ako se pitamo da li je zaista kucnuo čas agama i begovima u Federaciji BiH, odgovor je DA, usvajanjem novog Zakona o radu njihovo vrijeme tek dolazi.

Ukoliko prođe dobit ćemo odgovor i na pitanje ko je više nezainteresovan za prava radnika? Sindikat ili sami radnici koji očekuju da im se vođe izbore za njihova prava, a da pri tome oni ni ne mrdnu dupetom?

Ukoliko prođe, u ovoj vukojebini ostat ćemo samo mi i oni! Mi - berači malina za šest maraka dnevno i oni - age i begovi.... Svako iole "normalan" ako već nije, uskoro će ga nabrati odavde u nadi da se u Evropi neće baš toliko saginjati.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...