Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


četvrtak, 7. svibnja 2015.

U Zenici za "Dan džamija" najavljuju još jednu, trideset šestu u nizu, a u Republici Srpskoj pretresaju vrtiće i ono malo što je preostalo...

Ove godine u Bosni i Hercegovini 2 maj, pucanje i granatiranje po “njoj” malo kasni... samo što nije. U ovom slučaju političari ispadaju nevinašcad, a narod je taj koji ispoljava nacionalizam i rasnu mržnju. Vidi se brate i po objavama i po komentarima.

Možda ne bi bilo loše da u riječ, dvije uprostim i pojasnim ovoj omladini što se svađa oko nečeg što su učili na časovima tri različite istorije, nešto po pitanju uređenja države... Vidim kako negoduju Ustav, ustavno uređenje, kamaru entiteta, kantona, stranaka, od Dejtona na ovamo.

Jesu li vam roditelji imali državu sa jednopartijskim sistemom? Jesu. Jesu li osnovali nacionalne stranke i vezali zastave samo da sruše komuniste? Jesu. Jesu l' imali validan i nediskriminirajući ustav (po principu "jedan građanin-jedan glas) po kojem se izglasala nezavisnost BiH? Jesu? Je l' tada bila međunarodno priznata? Jest. Jesu li Srbi prihvatili takve rezultate? Nisu?

Jesu li Srbi negirali nezavisnu BiH i raspisali plebiscit zato što takvu državu sa takvim ustavom smatraju unitarnom? Jesu.Jesu li Srbi negirali Ustav BiH i proglasili Republiku Srpsku? Jesu. Je l' izbio rat s njima? Jest.
Jesu li Muslimani 93 održali Bošnjački sabor na kome su si predili ime? Jesu. Jesu li Hrvati proglasili Herceg Bosnu? Jesu. Je li izbio rat s njima? Jest.

Jesu li u decembru 95-te OČEVI nacija u ime naroda potpisali Dejtonski sporazum koji je zaustavio rat i istovremeno postao polazna osnova za novi ustav? Jesu.
Jesu li očevi nacija, odnosno predstavnici naroda time poništili legalan i legitiman nediskriminirajući ustav koji je garantovao svim građanima ista prava, "jedan građanin-jedan glas"? Jesu.

Jesu li Srbi dobili Republiku Srpsku ? Jesu. Jesu li Hrvati dobili ista prava u Federaciji? Jesu!?

Jesu li Muslimani dobili novo ime? Jesu. E, slikajte se s njim... Ispod njeg stavite imena najveće Bošnjačke "pameti" koja vam je "izvojevala" to da se možete slikat s njim, jer, Ustava i dalje nemate. Imate polaznu osnovu...

Ovu državu, ovakvu kakva je, najviše vole oni koji su je najviše pokrali i iskoristili, zatim oni koji je trenutno kradu i koriste, a tek onda sitna buranija koja i ne zna zašto je voli.

U Zenici za "Dan džamija" s kamenom temeljcem najavljuju još jednu, trideset šestu u nizu, a u Republici Srpskoj pretresaju vrtiće i ono malo što je preostalo! "Radi ago što ti drago" bio bi najpriličniji naslov za (ne)završenu priču u kojoj bi čobani obznanili svojim ovčicama "da svak' radi u svom ono što želi".
No, ovaj blog je ipak samo jedan najobičniji trideset drugi vijećnik tako da njegovo mišljenje nije relevantno, nebitna stvar koja se ne uklapa u trenutnu sliku ovog “svijeta”.Nema komentara:

Popularni postovi