Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

četvrtak, 7. svibnja 2015.

U Zenici za "Dan džamija" najavljuju još jednu, trideset šestu u nizu, a u Republici Srpskoj pretresaju vrtiće i ono malo što je preostalo...

Ove godine u Bosni i Hercegovini 2 maj, pucanje i granatiranje po “njoj” malo kasni... samo što nije. U ovom slučaju političari ispadaju nevinašcad, a narod je taj koji ispoljava nacionalizam i rasnu mržnju. Vidi se brate i po objavama i po komentarima.

Možda ne bi bilo loše da u riječ, dvije uprostim i pojasnim ovoj omladini što se svađa oko nečeg što su učili na časovima tri različite istorije, nešto po pitanju uređenja države... Vidim kako negoduju Ustav, ustavno uređenje, kamaru entiteta, kantona, stranaka, od Dejtona na ovamo.

Jesu li vam roditelji imali državu sa jednopartijskim sistemom? Jesu. Jesu li osnovali nacionalne stranke i vezali zastave samo da sruše komuniste? Jesu. Jesu l' imali validan i nediskriminirajući ustav (po principu "jedan građanin-jedan glas) po kojem se izglasala nezavisnost BiH? Jesu? Je l' tada bila međunarodno priznata? Jest. Jesu li Srbi prihvatili takve rezultate? Nisu?

Jesu li Srbi negirali nezavisnu BiH i raspisali plebiscit zato što takvu državu sa takvim ustavom smatraju unitarnom? Jesu.Jesu li Srbi negirali Ustav BiH i proglasili Republiku Srpsku? Jesu. Je l' izbio rat s njima? Jest.
Jesu li Muslimani 93 održali Bošnjački sabor na kome su si predili ime? Jesu. Jesu li Hrvati proglasili Herceg Bosnu? Jesu. Je li izbio rat s njima? Jest.

Jesu li u decembru 95-te OČEVI nacija u ime naroda potpisali Dejtonski sporazum koji je zaustavio rat i istovremeno postao polazna osnova za novi ustav? Jesu.
Jesu li očevi nacija, odnosno predstavnici naroda time poništili legalan i legitiman nediskriminirajući ustav koji je garantovao svim građanima ista prava, "jedan građanin-jedan glas"? Jesu.

Jesu li Srbi dobili Republiku Srpsku ? Jesu. Jesu li Hrvati dobili ista prava u Federaciji? Jesu!?

Jesu li Muslimani dobili novo ime? Jesu. E, slikajte se s njim... Ispod njeg stavite imena najveće Bošnjačke "pameti" koja vam je "izvojevala" to da se možete slikat s njim, jer, Ustava i dalje nemate. Imate polaznu osnovu...

Ovu državu, ovakvu kakva je, najviše vole oni koji su je najviše pokrali i iskoristili, zatim oni koji je trenutno kradu i koriste, a tek onda sitna buranija koja i ne zna zašto je voli.

U Zenici za "Dan džamija" s kamenom temeljcem najavljuju još jednu, trideset šestu u nizu, a u Republici Srpskoj pretresaju vrtiće i ono malo što je preostalo! "Radi ago što ti drago" bio bi najpriličniji naslov za (ne)završenu priču u kojoj bi čobani obznanili svojim ovčicama "da svak' radi u svom ono što želi".
No, ovaj blog je ipak samo jedan najobičniji trideset drugi vijećnik tako da njegovo mišljenje nije relevantno, nebitna stvar koja se ne uklapa u trenutnu sliku ovog “svijeta”.Nema komentara:

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.