nedjelja, 26. travnja 2015.

Zašto je premijer Federacije BiH PROTIV Zeničana?

Ovaj tekst započet ću dijelom komentara svog prethodnog, u kojem sam izgleda pretjer'o što sam iznio svoje mišljenje putem svog bloga...čini mi se da sam treb'o “njihovo”. Tko sam ja da iznosim svoje mišljenje.... 
U nastavku teksta možda ću iznenaditi pola grada, obzirom da pola grada zna koliki sam pesimista i kritičar gradonačelnika Zenice po raznim pitanjima, ali neka, i ovaj put iznosim svoje mišljenje.... Neka, i mene je iznenadila činjenica da je premijer Federacije BiH PROTIV Zeničana i protiv gradonačelnika Zenice iako su iz iste stranke, i gradonačelnik i Zeničani. Činjenica je i da su se Zeničani u svojim stanovima u zadnjih šest mjeseci skoro dva mjeseca smrzavali pa se nameće i pitanje dokle? Očekuje se pozitivan odgovor, nazire se rasplet. Naime, iduće sedmice u Zenici je planirana prezentacija Termoelektrane i toplane na gas Zenica, za grad Zenicu. Projekat je, kažu, odličan! Međutim, imam informaciju da je premijer Federacije BiH, Fadil Novalić PROTIV!

Zašto je premijer PROTIV Zeničana? Zašto ne želi da zna za prezentaciju projekta TE na gas i grijanje koji bi Zeničanima donio toplije radijatore, jeftinije grijanje i čišći zrak? Zato što je kreten, ili jednostavno misli da je kreten onaj ko insistira na tome? Zato što ga nije briga, (ne)znanje ili zato što ne voli “našeg” gradonačelnika?

Ne volim ga ni ja, nije mi rod ali ga i ne mrzim i nemam ništa protiv ako radi u korist građana. Ovaj put to moram reći glasno i jasno. Nije satira, nije kao dosadašnja priča i nije isto... Ne volim ni Kineze, ali ovi što nam se nude, su jedna od deset najvećih firmi u Kini.

Ukupni troškovi finansiranja iznosili bi 300 mil Eura, a Zeničani bi nakon izgradnje TE napokon mogli imati sigurnije i jeftinije grijanje. Prema procjeni nezavisnog stručnjaka, cijena bi bila negdje oko 0.20 KM po kvadratu  manja u odnosu na sadašnju, a nakon 15 godina investicija bi postala vlasništvo Elektroprivrede.

Zato se i čudim reakciji novog premijera FBiH koja se desila iza “zatvorenih vrata”, odnosno informaciji da nisu zainteresirani i da neće kineski investitor određivati što hoće... Što je trebao lik, u ovom slučaju Kinezi koji investiraju novac? Pustit’ da mu premijer kroji gaće koje će on nositi? Dakle, za “tuđe pare” i čistu Zenicu, premijer nije zainteresiran!? A zašto je zainteresiran? Zainteresiran je i odmah je otrčao na sastanak s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, kako kažu u cilju nastavka financijske i tehničke pomoći tih međunarodnih financijskih institucija Bosni i Hercegovini. Je li možda ta pomoć besplatna i bespovratna? Je l’ to neko spreman dati lovu onako, na lijepe oči, bez obaveze vraćanja?

Zašto je premijer PROTIV Termoelektrane i toplane na gas? Možda mu je nejasan dio oko kreditnog zaduženja kod Kineske banke, nejasno mu ko se zadužuje u iznosu od 225 mil Eura, a ko od 75 mil Eura ili mu se jednostavno ne sviđa Ugovor o zajedničkom ulaganju po kome bi JP Elektroprivreda BIH preuzela obavezu otkupa proizvedene električne energije iz TETO Zenica.

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo je trebala da obavi pregovore sa KTG Zenica d.o.o. u cilju iznalažanje obostrano prihvatljivih elemenata Ugovora o zajedničkom ulaganju, što se još uvijek nije dogodilo i navedeni projektni ugovor je jedina karika koja nedostaje da bi se počela gradanja Termoelektrane na gas.

Naravno, nije ni Termoelektrana i toplana na gas na lijepe oči, bez obaveze vraćanja kredita, ali to (ni)je naš problem, to je problem onih koji su formirali firmu prije 6 godina.

65%: KTG AG, Lugano, Switzerland

25%: Općina Zenica, Federacija Bosne i Hercegovine

10%: HTG, Hong Kong, Kina


Uostalom, ne vjerujte Vi ni meni, ni mom izvoru. Zbog svega navedenog otiđite na prezentaciju i sami se uvjerite ima li tu koristi za Zenicu!


           


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...