nedjelja, 12. travnja 2015.

U Zenici neko misli i o nezaposlenim, njihovim porodicama, djeci...

Iako se 32-gi vijećnik ne bavi direktno kozama, već ovcama i njihovom buđenju svijesti i savjesti dozvolit ćemo sebi mali luksuz da objavimo kako u Zenici neko misli i o nezaposlenim, njihovim porodicama, djeci... Naime, prenijet ću vam obavještenje za javnost iz udruženja „Građanska inicijativa“.

OBAVJEŠTENJE ZA PRIJATELJE I SUGRAĐANE

Na dobrom smo putu da ostvarimo ideju male Zoo farme, sa korisnim domaćim životinjama, na kojoj bi djeca iz UG "Lotos-Zaštita mentalnog zdravlja" i svi njihovi vršnjaci i vršnjakinje našeg grada mogle_i da se igraju u sigurnom okruženju. 

Za pet-zoo trenutno skupljamo životinje koje nemamo. Koze su tu. Takođe psi i mačka, kunići nekoliko rasa, trebaju ubrzo stići. Golubovi takođe, nekoliko rasa trebaju se doseliti u narednom periodu. Kolega Ibro nam je obećao za jesen uhvatiti nekoliko parova štiglića i drugih divljih ptica da ih u volijeri pokušamo upariti i odnjegovati...

Ukoliko kod kuće imate ljubimca kojeg se želite riješiti, koji vam netreba ili zbog bilo kojeg drugog razloga ne želite da bude sa vama, pokušajte ga pokloniti nama.

Hvala svima na obećanim zečevima, patkicama, golubovima, šarplaninkama. Treba nam motorna pila, stari balvani, stare stolice koje bismo mogli ofarbati u šarene boje i formirati dječiji park od prirodnih materijala.

Trebaće nam i radne snage, inspiracije i motivacije, smijeha, pjesme i druženja.

Volonteri i prijatelji su uvijek dobro došli

Mrva i mala raja iz "Lotosa"

L E G E N D A O L O T O S U

Na početku svjeta, u tamnim vodama, lotosov cvjet je plutao sa zatvorenim laticama. Latice su se otvorile i iz cvjeta se uzdigao Ra, Bog Sunca, stvarajući svjet.

Uveče Sunce bi se vraćalo u lotosov cvjet da spava, da bi se uzdiglo sljedećeg dana. Mnoge mediteranske i azijske civilizacije su prenijele simbol lotosa na daleki istok.

Lotos je tron na kojem Buda sjedi. Lotos može biti obećanje uspješnog posla ili braka. Ljudi su poređeni sa lotosovim cvjećem podižući se iz mulja dubokih voda, a cvijetne faze (pupoljak, cvet, seme ) predstavljaju prošlost, sadašnjost i budućnost. Stari zapisi kazuju da lotos kombinuje miris, čistoću, milost i lepotu.

L E G E N D A O Z M A J U

I danas postoji izvor na vrhu brda, Smetovi, gdje izvire dobra voda i kako kaže legenda, ko se napije dobre vode postaje dobri čovjek. Živjeli su oni svoj mirni život na obali jezera, sve do jedne noći kada su se digle oluje i veliko nevrijeme. Krenulo je po lošem. Kiša i nevrijeme su se nastavili, a jezero je raslo sve više i više, prijeteći da potopi nastambe dobrih ljudi.

Zmaj koji se brinuo, pazio na dobre ljude, je vidio nevrijeme i nesreću koja se spremala. Bojao se da će poplava potopiti sve ljude. Legao na izvor jezera, da bi spriječio dotok vode u jezero.

I danas zmaj je tu. Leži na izvoru.

Legenda kaže da je od zmaja nastalo brdo Zmajevac i da se ispod nalazi veliko jezero. On i danas čuva dobre ljude u zeničkoj kotlini.





Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...