ponedjeljak, 16. veljače 2015.

Nisu mogli ući: Više od hiljadu građana večeras je ostalo ispred Opće biblioteke Zenica!

Više od hiljadu građana ostalo je ispred Opće biblioteke Zenica, jer nisu mogli ući. Okupljeni su zahtijevali da im se obrati neko iz zeničkog plenuma, organizatora večerašnje Javne rasprave “može li bolje” na temu grijanje.

Problemi sa grijanjem u Zenici nisu od juče i ne mogu biti razlog tako paničnog i masovnog okupljanja ispred Opće biblioteke Zenica. Ono čega se ljudi svuda u svijetu najviše plaše jesu poskupljenje i plaćanje neutrošenog grijanja.

U ovo prvo je teško poverovati, prije svega zato što iz Javnog preduzeća grijanje zvanično nije najavljena nikakva korekcija cijena. Ostaje samo strah od plaćanja neutrošenog grijanja. Naime, građani sve više nezadovoljni isporukom grijanja prijete masovnim isključenjem s daljinskog grijanja zahtijevajući novi način isporuke, a jedini spas vide u Termoelektrani KTG na uvozni zemni plin.

Okupljenima se obratila Meliha Avdić, glasnogovornica plenuma, objašnjavajući kako jedan takav zahtjev nije moguć jer ova zenička termoelektrana za sada ima izgrađen samo jedan veliki pano sa slikom mogućeg izvođača radova, a da će se za početak njene izgradnje saznati tek na narednoj predizbornoj kampanji.

- Dragi građani, ja vas molim da se strpite do slijedeće predizborne kampanje u kojoj će se saznati ko je investitor ovog megalomanskog projekta na osnovu kojeg će se otvoriti dodatni rudnik i graditi termoelektrana. Ovo nije kokošinjac i naša vlast ne može tek tako prepustiti bilo kome da gradi nešto za čim vlada velika zainteresiranost širom svijeta, riječi su glasnogovornice plenuma. Što se tiče isključenja, predlažem da se nakon 30 aprila svi isključimo sa daljinskog grijanja a da ponovno uključenje zatražimo 15-tog oktobra, rekla je na kraju što je dočekano sa velikim ovacijama u znak odobrenja.

Obzirom da je Zenica poznata po merhametluku i dobroti građana, isti su se nakon ovih utješnih riječi razišli svojim kućama, a predstavnici plenuma, Mittala, JP Grijanja i općinske administracije su unutar prostorija biblioteke započeli ugodan razgovor uz kafu i topli čaj od nane koji je poslužio dedo Faik uz pomoć nane Hasne.

Napomena: tekst je namjenjen facebook stranici “Podrška izgradnji KTG Toplane - elektrane u Zenici”. Stranica je satiričnog karaktera s ciljem kritičkog osvrta na “misteriozna” dešavanja oko najavljenog megaprojekta vrijednosti 200 miliona eura. Prvi memorandum o gradnji termo elektrane u poslovnoj zoni 1 u Zenici potpisan je 19. 03. 2009. god, a 11. 11. 2011. god. zvanično su počeli radovi na pripremi terena za izgradnju. Nakon više od tri godine od početka najavljenih pripremnih radova zenička termoelektrana je još uvijek samo projekat.

Pridružite se facebook stranici satiričnog karaktera s ciljem kritičkog osvrta na “misteriozna” dešavanja oko najavljenog megaprojekta vrijednosti 200 miliona eura:
https://www.facebook.com/pages/Podr%C5%A1ka-izgradnji-KTG-Toplane-elektrane-u-Zenici/586439114835512?ref=bookmarks

1 komentar:

  1. KTG Kamen Temeljac, Kameni spavač... S kamena na kamen... HOP!

    ''Tri dana viči HOP, pa ne moraš ni skakat'!' - Toma Bebić, multidisciplinarni umjetnik.

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...