Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


subota, 3. siječnja 2015.

Podsjetiću Zukorlića da je za vrijeme Tite napravljeno više džamija u ono vrijeme nego u Saudijskoj Arabiji!

Nakon odgledanog video klipa o muftiji Sandžačkom Muameru ef. Zukorliću koji govori o Titu i komunizmu kao nehumanom sistemu koji je bio osuđen na propast te njegovoj tvrdnji da u to vrijeme nije bilo ljudske vrijednosti, jedan od mojih prijatelja, iskreni vjernik, Bošnjak, u nekoliko rečenica pokušao je dati svoj stav o tome. Njegovo ime nije važno. Važno je ono što je napisao za blog 32-vijećnik.

Njegovo pismo prenosim u cjelosti.

Selam !

Ne bih se složio sa Zukorlićem. Vjerujem da bi se sad svi muslimani pa i ostali složili da ponovo bude onaj pendrek, pa i Goli otok nego ovo današnje vrijeme i stanje.

Svi znamo da je bio pritisak na vjeru. Podsjetiću Zukorlića da je za vrijeme Tite napravljeno više džamija u ono vrijeme nego u Saudijskoj Arabiji. Moja rahmetli majka je čuvala tuđu djecu i od te plate skupila za hadž. Hadž je bio organizovan iz Beograda. Svaki čovjek je bio zaštićen bez obzira na vjeru, nisi mogao ostati bez posla i da si htio.

Školovanje, liječenje i sl. sve je bilo besplatno. Nije bilo mržnje, nacionalizma, šovinizma i sl. Muslimani su bili jedinstveni i bili su samo muslimani (drugo je pitanje kakvi su muslimani danas). Nije bilo sufija, šiija, derviša, vehabija ili sl. Neko bi mogao napisati cijelu knjigu o prednosti onog vremena nad ovim, a našao bi vrlo mali dio negativnosti.

Voljeli su se svi, ne samo muslimani između, nego su se u velikoj mjeri poštovali i voljeli i drugi narodi. Ko je htio da vjeruje mogao je da vjeruje (kao i danas). Možda je samo bolje vrijeme bilo za vrijeme kralja kada su u vojsci bila dva kazana jedan za muslimane, a drugi za ostale.

Kralj je dolazio i na otvaranja džamija itd. Jest da je Titin sistem skinuo naše muslimanke, ali se one danas same skidaju i idu na more, a nema ni Tite niti kralja, dok ulema na to šuti. Danas ti daju otkaz na poslu i govore: "Allah daje nafaku". Ostaju ljudi bez posla niko za njih da se brine, niti da zaplače. Narod smatraju kao roblje i gore od roblja.

Danas si više slobodan i obezbjeđen u zatvoru, nego na slobodi. Nisi dobar vjernik ako ti zanoćiš sit, a tvoj komšija gladan. Šta reći onda za one koji daju otkaze i uništavaju preduzeća i žrtvuju narod nekim privatnicima koji im daju otkaze ili ih pretvaraju u roblje. Ja sam i onako bio dug u ovom odgovoru, ali ću se malo slobodnije izraziti: Što se tiče onog sistema (mislim samo na dunjalučki dio), on je bio "šerijat" prema ovom današnjem stanju. Da mi Allah oprosti.

Nismo valjda očekivali da Tito ide na Džumu. Što je propao taj sistem? Pa Allah sve određuje pa i rok svega, sve je od Allaha, propao je i kraljevski sistem. To nije nikakav izgovor, ako ćemo pravo propalo je i Tursko carstvo i dr. Ne treba tražiti izgovore i mudrovanja nego treba spašavati ljude sa ulica. Allah je stvorio čovjeka, nemojmo se praviti pametni pa mu govoriti ti si višak, i nemojmo mu mi nafaku određivati. Ako ga je Allah stvorio pustimo ga da živi, a mi ga ubijamo bez metka.

Ako tako nastavimo, ispašće da su u pravu oni što su izvršili genocid i ubijanja, jer su ih ubijali i tvrdili da su bili višak. Mnogi bi danas možda voljeli i da su izginuli nego da, kad dobiju otkaz, idu po kontejnerima, jer ih je stid, a imaju djecu, ženu a niko ne radi i ne vide nadu u narednih milion godina. Samo se radnici kažnjavaju. Za vrijeme Tite bila je i smrtna kazna, kažnjavani su svi i veliki i mali. Svi puni islama, a niko od muslimana da im pomogne. Mene ne bi iznenadilo i to da je Tito umro kao musliman.

Ovo je odgovor na ovaj video: https://www.youtube.com/watch?v=x12wmUfb0YI

Selam !

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi