STRANICE BLOGA

srijeda, 7. siječnja 2015.

Nove autobuse vrijedne 2,2 milijuna šlepaju bh cestama!

Krajem 2011. godine Javno komunalno poduzeće "Zenicatrans - prevoz putnika" predstavilo je deset novih autobusa "higer".

Vrijednost investicije je 2,2 milijuna KM, a po 50 posto sredstava osigurali su Općina Zenica i "Zenicatrans - prevoz putnika" putem kreditnog zaduženja.

Zbog specifičnog transporta iz Azije, autobusi su bili zaštićeni specijalnim materijalima prije nego su dovezeni u Zenicu.

U aprilu 2013. godine za jedan bh portal sam napisao kako je pored činjenice da je poslovanje ovog Javnog komunalnog preduzeća sa iskazanim gubitkom od 1,35 mil. KM teško biti optimista da će biti u stanju plaćati dospjele rate za kredite te kako je pretpostavka da će vrijeme uraditi svoje.

Očito da su “dobavljač” i investiror vrlo dobro znali kvalitetu tih autobusa i vrijeme slijeganja prašine oko nabavke autobusa “zaštićenih specijalnim materijalima . Nakon nešto više od godinu dana poslije, ti novi autobusi se šlepaju po bh cestama.






1 komentar:

  1. Poslovanje preduzeća (2013) je bilo u minusu 182 000 i to samo zbog tužbi i nelegalnog prijevoza. Za 2014 se planira skoro mali minus da bi kroz tri godine se krenulo u plusu. Napominjem da je Zenicatrans osim Higera kojih je deset nabavio pet mercedesa, deset Neoplana, pet autobusa iz Bosne. A na osnovu kakvi su putevi i rupe, i kakvo je gorivo (Hifa je dobavljač Zenicatransa) moze doći do poremećaja injektora u čemu se ne vidi ništa loše i to je normalno. Što se tiče Higera, direktor je imao namjeru da se ide u nabavku 20 autobusa starih do šest - sedam godina marke Man, Mercedes, Neoplan ali vijeće se odlučilo za autobuse nešto slabije marke i nove. Kredit je će biti otplaćen 2017 sredinom ljeta čime će vjerovatno (poučeni neisplativošću nabavke novih vozila) kupiti 20 polovnih, očuvanih prigradskih vozila. Pozz

    OdgovoriIzbriši