subota, 28. lipnja 2014.

Sve je to sami lopov do lopova!

Bez obzira što je najavljena mogućnost da će građani iz poplavljenih područja već prvih dana jula dobiti elektronske platne kartice u vrijednosti od 5.000 KM u Šamcu nema nade da će im Republika Srpska pomoći. „Ništa ja nisam dobio od Republike Srpske, ja sam bio srpski borac“ , kazao je jedan mještanin Šamca.

- Ne da ja ne vjerujem, svi ovdje u Šamcu isto misle,sve je to sami lopov do lopova. Eto koliko ih sad uhapsiše, ja imam gore televiziju, uhapsiše ih preko 70, preko dvije milijarde i nešto su pokrali, ko će im vjerovat.






srijeda, 25. lipnja 2014.

Članovi Omladinske radne brigade u Šamcu!

Uz podršku organizacije Pomozi.ba iz Sarajeva preko 150 volontera iz bh gradova učestvovalo je u pomoći ljudima Bosanskog Šamca. Jednodnevna radna akcija održana u utorak 24.06.2014. podrazumjevala je i podjelu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Pozivu radno sposobnim sugrađanima na jednodnevnu radnu akciju i podjelu humanitarne pomoći odazvala se i Omladinska radna brigada Zenica.

Pogledajte video:

nedjelja, 22. lipnja 2014.

Zasad nam je naopako!

Ispravno
Nije da nisam i sam pogriješio. Jednostavno, pored toliko naopako postavljenih zastava više se ne zna kako je ispravno.

Ispred zgrade Institucija BiH povodom Dana državnosti BiH, Kancelarija visokog predstavnika (OHR), na ulicama bh gradova...nema gdje ih nema.

No, kad naučimo pravilno postavljat' zastave, kad ih prestanemo skrnavit i spaljivat, kad budemo živjeli k'o ljudi... I kad zapjevamo zajedničku himnu i nastupimo "zajedno" ostvarit ćemo san istinskih Bosanaca i Hercegovaca.









četvrtak, 19. lipnja 2014.

Ljutnja i ogorčenost na rođenu sestru, državu, sistem i UKC TUZLA i dalje traje



Jasminka Halilović ne prestaje s prozivkama JZU UKC TUZLA optužujući ih za neprirodnu smrt majke, za koju tvrdi da je prikrivena nezakonitim i sumnjivim djelovanjem. Krajem marta prošle godine ulice Tuzle osvanule oblijepljene plakatima/pismima PAŽNJA – DA LI ZNATE PORED KOGA ŽIVITE? sa popratnim tekstom o odricanju sestre zbog  pohlepnog pohoda na majčinu imovinu: 2 (dva) stana, vikend kuća (?), novac u velikom iznosima”  o čemu je pisao i portal doznajemo.com.

Danas se navršava 5 godina od smrti Halilović Devlete a ljutnja i ogorčenost na sestru, državu, sistem i UKC TUZLA  i dalje traje. 

Putem e-maila dobio sam pismo od Jasminke Halilović koje prenosim u cijelosti bez izmjena:



IN MEMORIAM

5 GODINA

Halilović Devleta

(19.06.2009-19.06.2014)


Draga Mama,

pet godina je od kako si otišla iz ovog života.

Ne znaš da si umrla neprirodnom smrću, prikrivenom nezakonitim i sumnjivim djelovanjem JZU UKC TUZLA, Bolnica Gradina, Trnovac bb, pod čijim Te pokroviteljstvom zaposlenica te ustanove, dr. Džambić Lejla, anesteziolog, samovoljno „liječila“na nepropisnom hirurškom odjeljenju intenzivne terapije, ni na jednom Tvom medicinskom dokumentu ne potpisavši se, mudro i monstruzno prepustivši potpisivanje svojim kolegama, podmećući im da oni budu odgovorni za nezakonitost u proceduri oko Tvog „liječenja“ i Tvoje smrti, koju su neargumentovano proglasili prirodnom, smišljeno spriječivši obavljanje obavezne obdukcije manipulišući potpisom člana ŠIRE porodice, koji je, „slučajno“, Tvoj unuk, a, „slučajno“, i sin pomenute zaposlenice JZU UKC Tuzla, dr. Džambić Lejle.

Po navodima JZU UKC TUZLA, Tvoju smrt je konstatovao dr. Hadžagić Haris; sjećam se sa kakvim si ga uvažavanjem i privrženošću pominjala! Međutim, u medicinskom dokumentu Tvoju smrt je ustanovio drugi doktor, tako da je jasno da je Tvoj omiljeni dr. Hadžagić svjesno prihvatio odgovornost na sebe, a radi zaštite mračnih interesa kolegice dr. Džambić Lejle.

Jasno je da je JZU UKC TUZLA smišljeno izbjegao i spriječio OBAVEZNU zakonsku obdukciju, kojom se JEDINO može utvrditi da li je smrt prirodna ili ne, te je zakonski neprihvatljiva proizvoljna konstatacija JZU UKC TUZLA da je Tvoja smrt bila prirodna. Da JZU UKC TUZLA nije poštovao proceduru dokazuje i njegovo manipulisanje medicinskim dokumentom, koji je nedozvoljeno ponudio na potpisivanje članu ŠIRE PORODICE, svjestan da zahtijevati neprovođenje OBAVEZNE obdukcije može isključivo član UŽE PORODICE, a po osnovu relevantnog zakona.

U Tvojoj medicinskoj dokumentacijiJZU UKC TUZLA nigdje ne navodi ključni podatak o tome ko je utvrdio Tvoju smrt, očigledno JZU UKC Tuzla taj bitan podatak smatra nevažnim.

Ne znaš o tim okolnostima, a pitam se da li bi bilo dobro da znaš s obzirom na to da si prilikom našeg vaspitavanja zabranjivala laž, dok je istina sada suprotna. Jer, sve oko Tvoje smrti, koja je bila planirana, obavijeno je lažju i prevarom, čak je dr. Džambić Lejla, nakon Tvoje smrti izjavila da je Tebe pripremala godinu dana za smrt. Da li si Ti bila svjesna takvog njenog ponašanja i zar si prepustila toj dr. Džambić Lejli da realizuje svojmonstruozni plan i da takvu izuzetnu osobu kao što si Ti, pod zaštitničkim krovom liječničke ustanove, lažno liječi i smišljeno doprinese Tvom kobnom kraju.

A odgovor na zašto je poznat. Dr. Džambić Lejla je ostvarila svoj zločinački plan zbog niskih njenih pobuda i bezrazmjerne gramzivosti i pohlepe. Da, u to ne bi povjerovala da je razlog za Tvoju neprirodnu smrt Tvoja imovina. Pitam se da li bi bilo dobro da znaš istinu koju si uvijek cijenila, jer ona je ovog puta jeziva, prije svega zbog toga što je dr. Džambić Lejla Tvoja kćerka.

Već petu godinu, državni pravosudni organi ignorišu nepobitne dokaze o zločinu izvršenom naočigled kolegijuma hirurškog odjeljenja JZU UKC TUZLA, a sve zbog njihove neraskidiveuzajamnesprege.

Ovaj zločin nije teško rasvijetliti, niti je teško razotkriti njegove počinioce, JZU UKC TUZLA i više lica u njemu,koji moraju biti sankcionisani, za svjesne ili nesvjesne antihipokratske postupke u vrijeme bolničkog tretmana, koji je za Tebe bio koban.

Voli Te kćerka Jasminka.






IN MEMORIAM

HALILOVIĆ DEVLETA

PET GODINA

(19.06.2009-19.06.2014)

Prije tačno pet godina na nepropisnom hirurškom odjeljenju intenzivne terapije Javne zdravstvene ustanove Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli usljed nemara i nesavjesnog liječenja zaposlenika tog odjeljenja, umrla je neprirodnom smrću pacijentica Halilović Devleta, moja mama.

Sjećanje na nju, uz svu ljubav i poštovanje, pomiješano je sa ogorčenošću zbog nehumanog načina na koji je otišla iz ovog života, što svakako obavezuje na istrajnost u rasvjetljavanju istine oko njene zagonetne smrti.

Volim Te, mama!

Tvoja kćerka Jasminka




ИН MEMOРИAM

ХАЛИЛОВИЋ ДЕВЛЕТА

ПЕТ ГОДИНА

(19.06.2009-19.06.2014)

Прије тачно пет годинана непрописном хируршком одјељењуинтензивне терапије Јавне здравствене установе Универзитетског клиничког центра у Тузли усљед немара и несавјесног лијечења запосленика тог одјељења, умрла је неприродном смрћу пацијентица Халиловић Девлета, моја мама.

Сјећање на њу, уз сву љубав и поштовање, помијешано је са огорченошћу због нехуманог начина на који је отишла из овог живота, што, свакако, обавезује на истрајност у расвјетљавању истине око њене загонетне смрти.

Волим Те, мама!

Твоја кћерка Јасминка



U Topčić polju neprijateljski doček volontera

Topčić polje: 17.06.2014. god.

Za razliku od Doboja i Maglaja situacija sa humanitarnom podjelom paketa ugroženom stanovništvu Topčić polja bila je nešto drugačija. Naime, u Topčić polju su volonteri neprijateljski dočekani.

Pomoć je podjeljena u saradnji sa humanitarnom organizacijom Pomozi.ba .

Pogledajte video:

(snimatelj: Goran Jerkić; obrada: Muhamed Pivić)



Muharem Ćušković iz Doboja: „Nikad ništa nisam dobio, nemam ništa, nemam gdje živit“

Doboj: 17.06.2014. god. Nakon Maglaja, u saradnji sa humanitarnom organizacijom Pomozi.ba nastavljena je humanitarna akcija podjele paketa ugroženom stanovništvu Doboja.

Ni po čemu se u Doboju situacija  ne razlikuje od one u Maglaju. I ovdje, nakon mjesec dana neki ljudi su po prvi put dobili pomoć.

Samo mi je komisija bila da popiše procjenu štete i nikad više niko nije došao , vi ste prvi koji ste došli, kazao je Muharem iz Doboja. Humanitarnu pomoć nisam nikad ni tražio, nemam kad, u mene je sve otišlo. Ako mi prijatelj donese nekad nešto, to je sve. Nemam gdje živit, da mi je makar popravit dnevni boravak, priča Muharem.

Pogledajte video:


(snimatelj: Goran Jerkić; obrada: Muhamed Pivić)


Video: Psa nazvali poplava

Topčić polje: 

Poput brojnih drugih mjesta u Bosni i Hercegovini, Topčić polje je poznato i kao mjesto u kojem će se život teško normalizovati. Veliki broj kuća pretrpio je ogromnu štetu a neke su još uvijek doslovno pod zemljom zbog klizišta koje je nastalo u toku poplava. Prilikom posljednjeg boravka u tom mjestu, upoznali smo i jednog psa koji je samo zahvaljujući svojoj snalažljivosti uspio preživjeti. Ovog psa nakon što se spasio nazvali su „Poplava“.

Pogledajte video:
(snimatelj: Goran Jerkić; obrada: Muhamed Pivić)


srijeda, 18. lipnja 2014.

Mostarci na radnoj akciji u Maglaju!

„Aktivisti Mostara za pomoć stradalima od poplava“ u saradnji sa Crvenim križom boravili su proteklog vikenda u Maglaju.

Fejsbuk priča i neformalna grupa građana sastavljena od više nevladinih organizacija i pojedinaca. U koordinaciji s ljudima iz Civilne Zaštite Maglaj i Mostar dogovorili su radnu akciju u Maglaju.

FB stranica "Aktivisti Mostara za pomoć stradalim od poplava" ima za cilj da na sve načine potpomogne ugrožene građane u poplavljenim područjima.

Poslušajete dio atmosfere iz Maglaja:

(snimatelj: Goran Jerkić; obrada: Muhamed Pivić)

Cement i beton za najugroženije gradove

U moru loših stvari koje se odigravaju lijepo je pročitati kako ima poslodavaca koji znaju šta je solidarnost i humanost, da ima i onih koji misle na malu raju.

Naime, u okviru tradicionalne manifestacije, Dan otvorenih vrata, koja se održava u subotu, 21.6.2014. godine sa početkom u 10:00 sati, Tvornica cementa Kakanj će iz svojih pogona uputiti konvoj humanitarne pomoći u cementu i betonu u područja najviše pogođena nedavnim poplavama, kao prvu pomoć građanima u saniranju ugroženih stambenih objekata. Cement će biti upućen u Zenicu, Zavidoviće, Maglaj, Doboj i Šamac, da putem gradskih organa bude podijeljen onima kojima je pomoć najpotrebnija. Beton koji proizvodi TBG BH, kćerka kompanija TCK, biće upućen u sanaciju potpornog zida putne komunikacije u naselju Dubovo Brdo pored Kaknja.

U maju ove godine, dioničari i Uprava TCK donijeli su odluku da izdvoje ukupno 500.000 KM za pomoć ugroženom stanovništvu. Dio sredstava već je usmjeren na donatorske račune entitetskih vlada, a drugi dio će biti usmjeren lokalnim zajednicama i krajnjim korisnicima. U TCK vjeruju da će ova pomoć barem djelimično riješiti probleme ugroženih građana, a TCK će i dalje pažljivo pratiti razvoj situacije, pomagati onima kojima je najpotrebnije i uputiti pomoć kada krenu konkretni projekti obnove objekata i infrastrukture.

utorak, 17. lipnja 2014.

Krivnju za zloupotrebe humanitarnom pomoći podjednako snose i građani

Mnogo je neregularnosti i zloupotreba prilikom raspodjele humanitarne pomoći . No, čini se kako krivnju ne treba baš uvijek tražiti u bh vlastima. Izreku koja kaže kako „svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje“ najbolje potvrđuje audio izjava Zeničanke Alme Čamdžić u kojoj tvrdi kako jedan bračni par koji je evakuisan i smješten u Domu Bističak nikada nije dobio nikakvu humanitarnu pomoć i kako još uvijek ne mogu doći svojoj kući. „Njihovi rođaci su im slali pakete ali oni ih nisu dobili“, kaže Alma. Jednostavno misle da su zapostavljeni.

- Pomoć je stizala helikopterima ali ko je otišao na mjesto gdje su se spuštali i dobio je, ko nije bio sposoban da ode nije ni dobio.Prema njenim riječima da se zaključiti da je humanitarna pomoć „nestajala“ na relaciji od mjesta prijema do mjesta predviđenog za distribuciju.

Poznato je da ima i onih koji nisu žrtve poplava a pojavljuju sa zahtjevima za dodjelu pomoći i prema tome krivnju za zloupotrebe humanitarnom pomoći podjednako snose i građani.

Zato bi ispravno bilo sve one koji nisu žrtve poplava krivično procesuirati jer pokušavaju da dođu na prevaru do koristi koja ih ne sljeduje.Poslušajte audio izjavu! 


(snimatelj: Goran Jerkić; obrada: Muhamed Pivić)


ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

Maglaj: Ljudi imaju lagere po stanovima!?

Prilikom posjete našim ugroženim građanima općine Maglaj popunjavanjem OBRASCA ZA PRIJAVU KORUPCIJE zabilježena je prijava neregularnosti i zloupotrebe koje su primjećene prilikom raspodjele humanitarne pomoći.

U video prilogu možete pogledati i izjavu jednog od građana Maglaja koji tvrdi kako ljudi imaju lagere po stanovima. 



Snimatelj: Goran Jerkić
Obrada: Muhamed Pivić






nedjelja, 15. lipnja 2014.

Dijaspora šalje pomoć direktno u ruke nastradalim građanima BiH!

Naši građani koji žive i rade u dijaspori šalju pomoć kamionima i kombi vozilima na adrese rodbine, prijatelja, komšija. 

Pošiljalac odlučuje o načinu i krajnjem korisniku humanitarne pomoći a Feriz Amela je samo jedna od bh građanki koja vrši distribuciju. Pomoć je stigla i do vojne kasarne u Zenici u kojoj je smješteno oko 150 osoba. Isporučena je uredno tako što je prethodno zaprimljena u Skladište robnih rezervi Općine Zenica.

Amela na svom fejsbuk profilu zahvaljuje Editi Šehović, Hamidu Pervanić i bezimenom prijatelju(koji je već učestvovao u donacijama) koji su poslali ove donacije i omogućili jednu pristojnu pomoć za osobe ugrožene u poplavama na području općine Žepče.

Pogledajte video:


Ženski fudbal u BiH: prazne tribine Bilinog polja !

Zenica, 14.06.2014.

Neko prati momke u Brazilu a neko žene na Bilinom polju :D  

Gladajući po broju posjetilaca čini se kako ženski fudbal u Bosni i Hercegovini još uvijek nije popularan. Naime, utakmica je odigrana pred nekoliko desetina gledalaca.

U okviru šestog kola kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2015., koje će se igrati u Kanadi ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u Zenici selekciju Sjeverne Irske rezultatom 1:0.

Naredni meč ženska nogometna reprezentacija BiH igra u srijedu, 18. juna, protiv selekcije Poljske na stadionu Bilino polje u Zenici.

Nakon mjesec dana neki su po prvi put dobili pomoć?!

Općina Maglaj. Dok jedni pljačkaju donacije ili čekaju povoljan momenat i početak predizborne kampanje da bi počeli sa podjelom humanitarne pomoći po kriteriju, „svoj svome“ ili glasajte za nas, drugi samoorganizovano kreću put ugroženih područja. Prvi nisu vrijedni spomena, a drugi su: građanke i građani - humanitarci, plenumaši i pripadnici „Omladinske radne brigade“ Zenica.... “Stanje je još uvijek katastrofalno, mnogi nemaju ni dušeka na koji bi legli, a mnogo dana je prošlo,mnogo konvoja došlo“, kazala je Sandra Planinčić jedna od učesnica podjele humanitarne pomoći našim ugroženim građanima općine Maglaj.

Iskoristivši priliku, u ime ugroženih građana zahvalila se Ahmed-u Husagić-u iz Austrije, Mensuri Doglod, ekipi iz Kaknja i ekipi iz Zenice koji su pomogli da paketi odu u Donje Bradiće, Bijelu Ploču, Savića dom, First i Liješnicu. 


Sandra na kraju ističe kako je uručeno i 300 dolara (3x100) socijalno ugroženima porodicama, koje su išle preko Mensure Doglod, a čovjek koji je donirao jeTalić Hadžo iz Njujorka.

Irfan Mehić iz Kaknja je kazao kako je u saradnji sa humanitarnom organizacijom Pomozi.ba - Međunarodnim Forumom Solidarnosti „Emmaus“ u subotu 14.06.2014.god. podjeljeno 200 paketa pomoći na širem području općine Maglaj.
- Nakon mjesec dana od poplava, mogu vam reći da Maglaj, danas, mnogo bolje i čišće izgleda. Humanitarne akcije podjele paketa nastaviti i u narednom periodu.

Pogledajte video:


snimatelj: Goran Jerkić
obrada: Muhamed Pivić

subota, 14. lipnja 2014.

Državi u kojoj živimo pripala je gorka titula prvaka u kategoriji - najviša stopa nezaposlenosti!

Od svih država koje u Brazilu učestvuju na Svjetskom prvenstvu u fudbalu najveći procenat nezaposlenosti je u BiH!

„Najgore što narod može da zadesi jeste kuga, a odmah poslije toga je nezaposlenost" rekao je Slavko Čamber, predsjednik Udruženja nezaposlenih Banjaluka za nezavisne novine.

On kaže da niko ne zna do kada će oni koji nemaju posla ćutati i trpjeti.

Ugledni list "The Wall Street Journal" je u raznim segmentima, koji se ne tiču najvažnije sporedne stvari na svijetu, rangirao 32 zemlje čiji se fudbaleri bore za medalju, a državi u kojoj živimo pripala je gorka titula prvaka u kategoriji - najviša stopa nezaposlenosti.

Na putu do neslavnog zlata, BiH je sa nominalnom vrijednošću nezaposlenosti, koja iznosi 44,3 odsto, porazila Ekvador, Ganu, te Španiju, a zatim je finale "odigrala" sa Kamerunom i tu je odnijela još jednu bolnu pobjedu i time osvojila prvo mjesto.


srijeda, 11. lipnja 2014.

Ženi puklo srce trčeći za humanitarnom pomoći!


Pretpostavljam da građani neće odustati od prikupljanja pomoći za ugrožene u BiH ukoliko se odgovorni uozbilje i drugačije malo organiziraju u smislu podjele humanitarne pomoći. Smrtni slučaj koji se desio u naselju Nemila primjer je koliko smo taoci debila koji haraju podjelom humanitarne pomoći. Nesrećna žena preminula je „trčeći“ za humanitarnom pomoći koja uopće nije bila upućena u njeno selo. Naime, prema riječima sagovornika (identitet poznat autoru snimka), bio je to uobičajeni način odgovornih kako da je se „riješe“.
Naknadno saznajem da se radi o majci četvoro djece,najmlađe 9 mjeseci.
Već smo imali jedno svjedočenje kako grupa ljudi koja je pomogla oko izbora predsjednika mjesne zajednice Lužić Nijaza danas mešetari Nemilom. Dakle isti oni koji su i za vrijeme rata radili isto, a danas samo ojačani svojim potomcima, pripadnicima vladajuće oligarhije. Ovog puta poslušajte audio izjavu i uvjerite se sami.


ponedjeljak, 9. lipnja 2014.

Ljudi gladuju a kamioni humanitarne pomoći stoje u skladištima!

- gdje je otišlo ili gdje je uskladišteno 6.800 tona robe? 

Nadgledanje prijema i raspodjele humanitarne pomoći u Zenici odvija se neometano, dva volontera ispred antikorupcijske mreže „Account“ po završetku dana obavještavaju istu o eventualnim nepravilnostima.

U prethodnim danima nije primjećeno ništa sumnjivo i sve se odvija tako što korisnici dolaze iz sjedišta Crvenog križa sa evidencionom knjižicom i spiskom šta izuzimaju iz skladišta tako da skladištari imaju pokriće za ono što izdaju. Inače, skladište robnih rezervi Općine Zenica, Streljana – Lukovo Polje u Zenici je poluprazno. Humanitarna pomoć, od kako volonteri antikorupcijske mreže „Account“ nadgledaju to skladište, izuzevši jedan šleper koji je prije neki dan stigao, skoro da i ne dolazi tamo.

Prema dostupnim podacima, u Bosnu i Hercegovinu je do 04.juna uvezeno 6.800 tona robe namijenjene stanovništvu ugroženom polavama. Uvezeno... No, gdje je otišlo ili gdje je uskladišteno 6.800 tona robe?  
Gdje su robne rezerve? 

Što se tiče Zenice, prostori i skladišta u JP „Grijanje“, skladište u Vatrogasnom Domu i skladište u d.o.o.„Željezara“ Zenica nisu pokriveni volonterima i nemamo informacija koliko je robe smješteno u ta skladišta i kako i na koji način se vrši distribucija humanitarne pomoći iz tih skladišta. Prema informacijama majke volontera koji je radio na istovaru robe, od prije nekoliko dana skladište Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ (bivši Dom JNA) je puno, a preostala roba se „sklanjala“ i po podrumima i garažama privatnih kuća u blizini.

U područjima pogođenim klizištima i poplavama ljudi gladuju a kamioni humanitarne pomoći stoje na granicama i skladištima. Kao da čekaju povoljan momenat ili početak predizborne kampanje pa da tek onda počne podjela po kriteriju, „svoj svome“ ili glasajte za nas.

Mnogi su ogorčeni na carinsku službu zbog problema prilikom uvoza pomoći u BiH. Tako je, naprimjer, zbog „katastrofalnog odnosa“ carine i špedicija nakon 30 sati na granici, pomoć iz Slovenije za BiH završila u Hrvatskoj. Ljudi bi rekli „haos“, a po običaju, vlast totalno nespremna.

Određeni pošiljaoci dostavljaju humanitarnu pomoć bez adekvatne dokumentacije, a kao krajnje korisnike navode fizička lica: rodbinu, prijatelje, komšije.... Navodno, pošiljalac odlučuje o krajnjem korisniku humanitarne pomoći te zbog toga ljudi pokušavaju naći nekoga da im ovjere isporuku, jer bez potpisa organa javne uprave ili humanitarnih organizacija ta pomoć podliježe plaćanju carine.

Naši građani koji šalju pomoć o tome ne vode računa, jednostavno šalju pomoć kamionima i kombi vozilima na adrese rodbine, prijatelja, komšija i dešava se to što se dešava, da dio humanitarne robe ne stiže u skladišta robnih rezervi i humanitarnih organizacija ali i da neki (ne)ljudi ulove u mutnom, da humanitarna roba, odnosno hrana završi i u privatnim magacinima, a odjeća i obuća na javnom prostoru ili smetljištima.


Zbog svih tih dešavanja saradnja građana je neophodna i zato pozivamo građane da sve neregularnosti i zloupotrebe koje primijete prilikom raspodjele humanitarne pomoći u područjima pogođenim poplavama prijave volonterima antikorupcijske mreže „Account“, ili na slijedeće brojeve telefona: 061 994 622, 061 284 872, 063 558 427













subota, 7. lipnja 2014.

VIDEO: Ko su ljudi koji smiju uzimati novac sa vašeg računa bez vašeg pitanja?

Prije nekoliko dana, ideja, a danas već realizovana akcija. 

Političari su ideju udruženja penzionera, da konkretno učestvuju u akciji otklanjanja posljedica elementarne nepogode realizovali dok si udario dlanom o dlan. Ima jedan problem, čista misterija. 

Kako će podijeliti novac?

Kažu da će pravo na dodjelu sredstava imati najugroženiji penzioneri sa područja koja su pogođena prirodnom nesrećom pod uslovom da nemaju mogućnosti dobiti pomoć iz drugih izvora ili od članova svoje porodice...


petak, 6. lipnja 2014.

Milion maraka od male raje!

- kako su penzioneri odlučili sami sebe pomoći?

Isplata majskih penzija u Federaciji BiH počela je danas, a izvršni odbor Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH u ime svih penzionera Federacije BiH donio je odluku o formiranju Fonda solidarnosti za pomoć penzionerima sa područja ugroženih prirodnom nesrećom.

Kako se navodi u odluci, penzioneri sa visinom penzije od 326,17 KM donirali bi 1,00 KM jednokratno, dok bi penzioneri sa visinom penzije do 
434,90 KM donirali 2,00 KM jednokratno, od 434,90 KM i više donirali bi 2,50 KM jednokratno, a oni sa višom od 870,00 KM 3,50 KM.

Međutim, kako se odluka sprovodi u praksi i kakve su reakcije penzionera imali smo priliku vidjeti danas.

Prišao nam je jedan od penzionera da nam pokaže svoj ček na kojem stoji da mu je uredno odbijeno 2,50 KM.

U Federaciji BiH je oko 380.000 penzionera i ukoliko im se u prosjeku „uzima“ po 2,5 marke, radi se o ciframa i do milion maraka.

Postavlja se pitanje da li postoje spiskovi koliko je penzionera stradalo u poplavama i klizištima ili koliko će penzionera iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti ?

Prema navedenoj odluci, pravo na dodjelu sredstava imat će najugroženiji penzioneri sa područja koja su pogođena prirodnom nesrećom pod uslovom da nemaju mogućnosti dobiti pomoć iz drugih izvora ili od članova svoje porodice.

Nejasno je na koji način će se utvrđivati da li je neko dobio pomoć iz drugih izvora ili od članova svoje porodice i samim tim ostavljena je mogućnost za još jednu novu malverzaciju preko leđa unesrećenih.



Udruženje građana pčelara API-ZE Zenica: med starim i iznemoglim licima u penzionerskom domu!



Članovi udruženja građana pčelara API-ZE Zenica posjetili su socijalnu ustanovu "Dom penzionera" Zenica i tom prilikom donirali med starim i iznemoglim licima.


U udruženju su skupili  23,5 kg meda, 20 doza po 10 mL propolisa i  15 pakovanja x 80 gr.polena koje je uručio Milko Babić.

autor: Goran Jerkić

Bolnica ih je smjestila ovdje!

"Dom penzionera" Zenica, socijalna ustanova sa smještajem starih i iznemoglih lica ovih dana je prihvatila dvadeset tri osobe iz Kantonalne bolnice Zenica unesrećenih posljednjim poplavama i klizištima.

Zgrada ove ustanove predviđa smještaj sa ishranom, medicinskim osobljem i svim ostalim sadržajima neophodnim za ugodan boravak starih osoba.

Međutim, Jasmina Žerić je po svoj prilici jedina volonterka u "Domu penzionera"
koja pomaže štićenicima (unesrećenim od poplava).

Tu je radila praksu dok je išla u školu, a danas, nakon završene škole, ona radi besplatno.

Prema njenim riječima, tu su osobe koje se nemaju gdje vratiti, osobe kojima su porušene kuće kao i one kojima je neophodna hemodijaliza.


autor: Goran Jerkić

Poslušajte audio izjavu:



utorak, 3. lipnja 2014.

Otvorenje Ureda za studente sa posebnim potrebama na Univerzitetu u Zenici!

04. juna 2014., u 10 sati u Svečanoj sali Fakulteta za metalurgiju i metale najavljeno je svečano otvorenje Ureda za studente sa posebnim potrebama na Univerzitetu u Zenici.
Riječ je o "Tempus projektu" – 516939-TEMPUS-1-2011-1-BATEMPUS-SMHE „Equal opporunities for students with special needs in higher education“ (EQOPP)

Cilj EQOPP projekta je podrška bh. univerzitetima u poboljšanju kvalitete i modernizaciji visokog obrazovanja kroz kreiranje insitutucionalnih kapaciteta i razvoj politike i prakse koje će omogućiti da svi studenti mogu studirati na bh.univerzitetima gdje je jedan od konačnih ciljeva formiranje i rad Ureda za podršku studentima sa posebnim potrebama. Prema Zakonu o visokom obrazovanju (Okvirni Zakon o visokomobrazovanju Bosne i Hercegovine, Službeni Glasnik BiH, 59/07), visokoškolska institucija ne smije vršiti diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, uključujući i zbog onespsobljenja (član 7).

Tog dana ukratko će biti predstavljeni ciljevi projekta pod nazivom "Jednake mogućnosti za studente sa posebnim potrebama", uloga i značaj Ureda, kompetencije za rad sa studentima sa posebnim potrebama,identifikacija i registracija studenata sa posebnim potrebama, predstavljanje asistivnih tehnologija u funkciji unapređenja nastavnog procesa, kreiranje poticajnog psihosocijalnog konteksta za rad i učenje, itd.

nedjelja, 1. lipnja 2014.

Ni rat joj nije mogao ništa!

Trideset godina udruženje pčelara vodi akciju škole pčelarstva. Ni rat joj nije mogao ništa. Ovo udruženje, okuplja pčelare sa područja općine Zenica i većina članova se bavi pčelarstvom iz hobija, a veoma mali broj su profesionalci u proizvodnji meda i drugih pčelinjih proizvoda. U školu pčelarstva ove godine je uključeno 22 polaznika, a među njima su 3 dame čime je udruženje veoma podmlađeno.

Predsjednik udruženja Vlado Mihajlović govori o ovogodišnjoj školi pčelarstva.


Video:


Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...