srijeda, 30. travnja 2014.

Video: Kako se u preduzeću Metalno d.d. Zenica dijele otkazi!

- Jedan od načina kako ćete preduzeće gurnuti u lažni stečaj je i podjela nezakonitih otkaza zaposlenicima koji se nalaze na bolovanju! Ono što nije jasno je zašto gurati preduzeće u stečaj?

I pticama na grani je jasno da su radno-pravni sporovi protiv zaposlenika koji su na bolovanju već unaprijed dobiveni i da se takav način rješavanja „nepodobnih“ zaposlenika kažnjava novčanom presudom u korist zaposlenika u iznosima i po nekoliko desetina hiljada konvertibilnih maraka.

Dioničko društvo za proizvodnju, montažu i promet čeličnih konstrukcija i opreme Metalno d.d. Zenica na čelu sa direktorom Semizom Šišićem po ko zna koji nemaju milosti prema zaposlenicima, ovaj put, prema zaposleniku Osmančević Hidajet-u koji se sasvim legalno nalazi na bolovanju.

Međutim, pravi razlog otkaza je jedna sasvim nova činjenica, da je Osmančević odlukom većine zaposlenika trebao biti izabran u novo rukovodstvo sindikata, i na osnovu te činjenice direktor Šišić je i dobio podršku aktuelnog sindikata za kojeg zaposleni kažu da je uvijek na strani uprave preduzeća i da su zbog toga i pokušali da se nanovo organiziraju.

Pored Osmančevića otkaz je dobio i Pezer Enes i još nekoliko zaposlenika.

Podsjećam, Metalno Zenica sa 368 zaposlenih radnika nalazi se u sastavu dioničara sa iznosima više od 5% dionica: ZIF " Big-invest grupa, ZIF "Bosfin , ZIF Mi-group, ZIF "Bonus "; Šišić Semiz, Hadžipašić Selma, Malićbegović Mirsad.





Pogledajte video:

subota, 26. travnja 2014.

Plenum ZDK-a: „Jedinog brata izgubio sam za ovu državu,koje se sada stidim!“

Sinoćni plenum građanki i građana Zeničko - dobojskog kantona koji se održava u fiskulturnoj sali „Bilmišće“ s ciljem kanalisanja problema građanki i građana nije prošao nezapaženo. Nakon izvjesnog vremena pojavio se i prof. dr. Dženan Skelić, psiholog i vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, koji je pročitao pismo, odnosno zahtjev za opštom amnestijom osuđenika KPZ Zenica. Nakon pročitanog pisma, prema reagovanju građanki i građana, bilo je jasno kako je očigledno promašio temu.

Tema o problemima iz oblasti zdravstva izazvala je širu diskusiju iz koje izdvajamo dio bh svakodnevnice u kojoj između ostalog možemo čuti kako su oboljeli pacijenti od teških bolesti prinuđeni da se snalaze kako znaju i umiju.

Između ostalog, ispred onih koji nemaju pravo ni na kakve lijekove o trošku ZZO pročitano je pismo u kojem se mogla se čuti poruka građanima, „dobrim ljudima“ da se ujedine.

„Mi smo bez ovih lijekova osudjeni na sigurnu smrt. Ja sam kao srčani bolesnik bio u ABiH, jedinog brata izgubio sam za ovu državu,koje se sada stidim“, istaknuto je u pismu.

Svoje interesovanje za temu plenuma iskazao je i Prim. dr Harun Drljević koji nam je kazao i kako su za ovakvo stanje u zdravstvu krive i prethodne uprave te rukovodstvo firme koje je „regrese za godišnji odmor koristilo za investicije“, a da posljedice tog i takvog stanja trpe krajnji korisnici. Na naše pitanje o dugovanjima Kantonalne bolnice Zenica, a za koja smo saznali da dostižu cca.16 miliona maraka te da su uposleni u Kantonalnoj bolnici Zenica suočeni s nedostatkom osnovnih uvjeta za rad dr.Drljević je odgovorio da ta dugovanja premašuju 21 milion maraka, a da su dobavljači najavili obustavu dostave lijekova i sredstava za rad ljekara.

Pogledajte video:


petak, 25. travnja 2014.

Zeničanka Samra: Njenu prvu izložbu otvorio je princ Neu-Isenburga i gradonačelnik!

- svojim slikama želim da pokažem zadovoljstvo i slogu bez obzira na nacije...

Nakon više samostalni izložbi fotografija zeničanke Samre Babalija, koja živi i radi u Njemačkoj, (Frankfurter Strase 125-127), Neu Isenburg, odučio sam da svojim sugrađanima predstavim kako je Samra zakoračila u svijet fotografije.


Samra ima dvije kćerke, 8 Godina (Edita) 12 Godina (Adelina), udata, a muž je iz Brčkog, odrastao kod tetke u Bosni i Hercegovini.


„Došla sam s mamom, rodicom i bratom krajem aprila 1992 godine. Uputili smo se s predzadnjim autobusom koji je smio da izađe iz Zenice“ priča Samra. Tada su nam rekli „idite, samo idite i spašavajte glavu. Put do Zagreba trajao je otprilike 3 dana. Kroz sve moguće barikade, onako prestrašeni, stigli smo u Zagreb a nekih par scena iz tog vremena neću nikada zaboraviti.


Sedmi razred osnovne škole pohađala sam u školi Ivan Goran Kovačić u Zenici, sadašnjoj „Musa Ćazim Ćatić“ a u Njemačkoj nastavila sa 8. bez znanja jezika. Nisam nikad bila ni na jednom kursu ili imala mogućnost da pohađam kurs.


Poslije osnovne škole sam nastavila dalje u školu i stekla zvanje pravnika. Radim kod advokata i notara vec 13 godina po 3 dana u sedmici a ostatak vremena posvetila sam fotografiji i mojim novinama, priča Samra.



Oduvjek sam voljela fotografiju i bio mi je hobby. Savjetovali su me da otvorim foto atelje, jer su smatrali da to radim stvarno profesionalno. Kad mi je tata umro otvorila sam studio i počela od najmanjeg, bez velikih profesionalnih kamera itd. jer to mi je davalo snagu da prebolim gubitak tate.


Uz to sam počela da se angažujem za puno građana i grad uopšte, počela sam pisati novine i slikati. Svoj prvi list izdala sam 2011.god. novine koje se ne plaćaju i ne kupuju. Nakon velikog truda,ne znam tačno koliko brojeva mojih novina, građani i grad su se zainteresovali jer takve projekte još niko nije radio, stvari koje obilježavaju dobrotu i istoriju ovog grada gdje živim.


Ove godine sam po želji gradonačelnika dobila šansu da izložim moje radove već 2 puta. Prva izložba bila je u opštini a na otvorenju je bilo velika zeinteresiranost tako da je zbog toga i nastavljena. Izložbu je otvorio princ Neu-Isenburga i gradonačelnik. 


Princov djed je u ovom gradu tada dao prvi komad zemlje izbjeglicama i tako se davala zemlja i dalje izbjeglicama, još od prije 200 godina. Izlozba je napravljena s ciljem promocije i integracije, zadovoljstvu i pomaganje građana međusobno. Održavala se u toku sedmice tolerancije i borbe protiv rasizma.



Htjela sam da pokažem na svojim slikama, zadovoljstvo i slogu bez obzira koje nacije itd. ovdje pop i hodža na mom kauču zajedno sjede i druže se, ističe na kraju.


Njena web str. nalazi se na adresi: http://www.fotoatelier-perle.de/

a stranice na facebooku su:
https://www.facebook.com/pages/Fotoatelier-Perle-Neu-Isenburg/188134861238711

https://www.facebook.com/pages/Neu-Isenburger-Extrablatt/351108298332240




Ein buntes Gesamtbild der Stadt bieten die Bilder von Samra Babalija
http://www.op-online.de/




četvrtak, 24. travnja 2014.

She trusted the doctors and the white coat so much!




She trusted the doctors and the white coat so much!  Before this reckless case she believed all those wearing the white coat truly believed in the Hippocratic oath, she would not have thought that they would consider breaking the oath or in fact break that oath.

“The time comes when the intelligent keep quiet, when the fool speaks up, and the looser and failure gets rich!“  To be a doctor, does not necessarily mean to be smart or kind, just like being a journalist does not mean that you always tell the truth.  I am not either one or the other, but not because I am trying to look smart or because I am a fool from Ivo Andric's quote. I spoke up because the system forced me to do it.  The system that did allow me to learn doesn't alllow me to be compensated properly for what I am trained to do.  Therefore, just like everybody else I started the fight for survival and the tasks I had never done so far.  Due to inadequate payment by the employers, which is similar across B&H, I worked illegally, wrote columns and volunteered.

It was only recently that I wrote in one column how “we pay their incompetence with our lives“ and that there are less and less honest people who want to deal with politics while there are more and more “spoiled“ that enter the field of politics with the goal of influencing the series of events in line with personal interests.  However, even though more and more doctors are deciding to deal with politics instead of improving their medical field competence by continuous education and learning.  It is their patients that are paying for that calous disreguard of the need for improvement with their life or a life-long impairment.
The case of rape through a surgical method, medical deflowering, actually taking away the virginity of a 35 years old Tuzla woman through a gynecological exam is an example of how a  skilled and educated Dr didn't care about the job that they do for a living, just like the journalists that the victim addressed after experiencing the causalty.

As advised by the neuropsychiatrist, a nice colleague, the victim went to the local newspaper “Dnevni Avaz“ to tell the story of a “gynecological case“ with nn initials, however, they refused to publish the story.  As a reason they cited, “look, you are going to do yourself the most harm.”  First, they wanted to find out all the details, and then again stated the following: listen, it would not be good to do this because of you, they will take the story out of context and will harm you even more that way, „as if they are actually caring about me,“ told the victim in the converation we held. 

Yet, she trusted the doctors and the white uniform so much!  Before the reckless case, it was her oath, yet she did not know that they could swear opposite to the Hippocrates oath.
Once the employees of a gynecological clinic became aware of the committed error, they  immediately didn't allow the victim to do additional exams and gather evidence so that clear statements can be made to prove that the rip/fissure of hymen is from the robust object.  Whever she went, all the medical institutions in Tuzla Canton as well as health care centers, and especially University Clinical Center Tuzla, knew about the medical error so that it was difficult to get two partly different medical opinions, but the victim did just that. One is from the University Clinical Center Tuzla and the other one is from specialist gynecological clinic Bijeljina.  The University Clinical Center Tuzla is trying to dispute what the clinic in Bijeljina is saying by refusing to acknowledge Bijeljina findings as it corresponds with the truth and they do not want the truth.

The Tuzla victim is highly educated, with highly developed moral characteristics and personality features as well as conciousness.  Due to this incident she experienced lack of energy, will, motivation for life and activities, and was in desperate need of assistance, many refused to help her.   She continued to live, but consequences upon her health are still present.  Besides the physical pain, she experienced fear that is present even today and isn't going away due to lack of trust for medical personnel. 

The biggest problem is that her honor and reputation is defamed.  Viriginity is everybody's right and choice and has a specific meaning in psychological and emotional sense for everyone.  This is especially true due to the fact that the destruction actually disrution of hymen was done with the robust object, actually medical instrument and by the recognized medical practitioner-specialist, that in this concrete case did not pay attention to the victim's warning that she is a virgin and that she has pains; she continued to intrude, insert, and push the speculum.  The doctor continued with the UNNECESSARY procedure that left life-long consequences on the victim. 

Thus, a recognized doctor did not take seriously or did didn't belive the victim's warning that she is a virgin, and that is why they did not record it, even though that question is a part of regular gynecological procedure for examining patients.  And instead of a usual rutine gynecological exam, the doctor started with the INVASIVE GYNECOLOGICAL METHOD with the largest speculum by inserting it forcefully upon a virgin, without any indication that this is necessary, even though it is well-known that this method is not conducted upon virgins but only sexually active women.   Therefore, absolute irresponsibility, unprescribed work that is not in line with the valid gynecological procedures, nonprofessionalism as well as haughtiness and brutality of medical personnel, has caused life-long consequences for the victim.

What to say?  Perhaps we could say to the least that we are living in the society of easily gained or purchased degrees upon which a butcher or a pastrycook becomes a specialist gynecologist or a criminal becomes am expert witness, high policeman, prosecutor and a judge. 

Regardless of how it is, the above mentioned case ended up at the court, however, if it happens that a criminal bought the degree of a judge; regardless of how it will be, the end result of a court suit is well known in advance.  How long we are going to watch and suffer mistreatment and abuse of a small grup of people on the majority of people depends on us.  

I shudder when some people are saying that they are unemployed demobilized soldiers, how highly educated they are yet are still at the employment biros.  

No, you are not fighers, nor are these other ones educated.  You are just one number, one statistical unit, one out of used wretches that do not have basic conditions for life....

Freedom to the people!
author: Muhamed Pivić

srijeda, 23. travnja 2014.

Argument koji pokazuje da se Općina Zenica deklarativno zalaže za borbu protiv korupcije!

U video prilogu donosimo Vam argument koji pokazuje kako je očito da se Općina Zenica deklarativno zalaže za borbu protiv korupcije. 

Naime, radi se o odbijanju usluga korištenja općinske sale za potrebe udruženja „Akcija građana“, članice Watch dog tima za borbu protiv korupcije u svrhu održavanje tribine „Akcijom građana protiv korupcije“.

Iz udruženja „Akcija građana“ poslat je Zahtjev za ustupanje sale Vijeća radi održavanja Javne tribine u svrhu promocije i potrebe aktivnog učešća građana u borbi protiv korupcije u BiH. Sve obaveze i troškove oko ustupanja sale finansirao bi Watch dog tim udruženja „Akcija građana“ kao članica ACCOUNT-a.

Međutim, bezrazložnim odbijanjem usluga, odnosno korištenja sale, očito je da Općini Zenica i nije stalo do jednog takvog učešća iako je i Općina Zenica članica mreže sa predstavnikom Dževdanom Brajić, direktoricom Stručne službe Vijeća i načelnika.

Argument koji pokazuje da se Općina Zenica deklarativno zalaže za borbu protiv korupcije je Sala Općinskog vijeća Zenica koja u zatraženo vrijeme 23.04.2014. u 18,00 prazna. Dakle, nije bila zauzeta kako su tvrdili iz Općine Zenica.

Podsjećamo, ACCOUNT je mreža nevladinih organizacija, institucija, pojedinaca koji žele zajednički i sistematski raditi na borbi protiv korupcije u BiH.

Mreža ACCOUNT će svojim zagovaračkim i konkretnim akcijama kreirati pritisak na bh. vlasti na svim nivoima da ubrzaju antikorupcijske reforme, koje su uostalom i obavezujuće za proces evropskih integracija.

Pogledajte video i presudite sami:




Za Tuzlanskog hirurga koji je preminuo od povrede na radu, tvrdili da je od alkohola!

- Supruga preminulog hirurga: "U najgorem slučaju idemo do suda u Strazburu!"

O ovome slučaju nismo mislili pisati ali iritirana jučerašnjim (22.04.2014. god.) pisanjem dnevnog avaza o staroj tužbi protiv „Univerzitetsko kliničkog centra“ Tuzla, u kojoj stoji da iste osobe optužuju UKC za svog oca i supruga tvrdeći da je njegova smrt nastupila kao posljedica povrede na poslu te da u to ime zahtijevaju da im se isplati milionska odšteta moramo iznijeti slijedeće činjenice. 

Navodne insinuacije novinara dnevnog avaza da se radi o milionskom iznosu su u stvari navođenje čitaoca na krive zaključke, jednostavno radi se o traženju samo onog što bi dobio u slučaju dokazivanja povrede na radu koja je završila smrtnim ishodom, dakle prava koja ga pripadaju po zakonu. U tom smislu u prilogu teksta je i dokument koji pokazuje koliko je porodica zaista tražila.


S obzirom da su iz Javne zdravstvene ustanove „Univerzitetsko kliničkog centra“ Tuzla na sve načine zataškavali istinu i manipulirali s porodicom umrlog ljekara, uglednog hirurga, period saznavanja istine trajao je toliko dugo tako da je to bio ujedno i ključni momenat za ne donošenje presude Općinskog suda Tuzla u korist porodice. 

Međutim, konačan ishod tužbenog zahtjeva prema riječima supruge preminulog ljekara, zavisit će od Odluke Kantonalnog, Državnog ili u najgorem slučaju suda u Strazburu.

Teško im je bilo naći advokata koji bi zastupao slučaj, a kada su ga napokon pronašli, poslije navodno doživljenog pritiska, advokat daje otkaz i tada porodica ostaje bez advokata.

Dakle, slučaj Tuzlanskog hirurga koji je preminuo u avgustu 2002 od posljedica ranijeg „nesretnog slučaja, povrede na radu“ kontaminiranim skalpelom bolesnika koji je u to vrijeme bio inficiran virusom Hepatitisa B također završio je na sudu protiv UKC Tuzla radi retogradnog priznanja profesionale etiologije bolesti.

S obzirom da inkubacija virusnog hepatitisa B traje od 6 sedmica do 6 mjeseci i potpuno se uklapa u epidemiološku anamezu bolesti i nalaze, neosporno je da se radi o povredi na radu koju „odgovorni“ nisu ispoštovali, odnosno nisu ispoštovali proceduru prijavljivanja povrede na radu te su samim tim iz UKC-a Tuzla uskratili prava po osnovu povređivanja na radu, što potvrđuje i tim ljekara specijalista u sastavu od 3 člana.
















Nakon što mi je dostavila dokumentaciju, očajničkim upitnim pogledom upitala me za slučaj, odnosno dali bi tu šta mogao napisati da ih natjeramo da rade svoj posao jer u njegovom slučaju su 100% dokazi a klinika kao cijeli sustav i mehanizam je zakazala i zataškala slučaj. Njoj je jako stalo DO TOG SLUČAJA jer od njega potiče svo zlo i sve se nadovezuje na njega!


Prema riječima supruge, iznešenih u završnoj riječi na Glavnom ročištu u novembru 2013.godine, osim što su zataškali slučaj, nakon tri dana od smrti njenog muža, dok je još uvijek bila u žalosti, iz Službe zaštite na radu UKC-a, rekli su joj da joj je muž bio veliki konzument alkohola, pušač itd, i da je preminuo usljed trovanja jetre. 

Zbunjena i istovremeno ožalošćena nije puno razmišljala mada je znala da doktor u stvari i nije pio, da je alkohol konzumirao samo prilikom godišnjice braka, i to samo po jednu čašu vina, a u posljednje 4 godine svog života nikako jer se posvetio vjeri. 


Neformalna i usmena objašnjenja uposlenika UKC-a su trajala sve dok tim ljekara svojim stručnim i profesionalnim nalazom nisu utvrdili da je uzrok smrti povreda na radu na radnom mjestu u operacionoj sali i to na način što se povrijedio prilikom operacije zaraženom iglom, šavnim materijalom operišući pacijenta dana 29.03.2002 godine.
Njegova kćerka u istoj parnici u završnoj riječi tvrdi kako je zakazao cijeli mehanizam sustav odgovornosti UKC kao cjeline, gdje kao prvo nije blagovremeno temeljito i savjesno uspostavljena dijagnoza, umrlom djelatniku – kolegi, kako bi mu se pružila prva pomoć,odnosno dala šansa da preživi, a što je tada zahtjevalo transport na adekvatniju kliniku koja bi se mogla nositi sa takvom vrstom specifičnog profesionalnog oboljenja hirurga, pod nazivom fulminantni, odnosno gorući hepatis B, kako bi se to zataškalo, potrebno je bilo sakriti, sve materijalno pravne dokaze vezano za stvarni uzrok smrti djelatnika , te ga proglasiti umrlim prirodnom smrću što je i učinjeno iako su ptice na grani znale da nije tako.

Elem, tako dok je familija bila u žalosti dobre, brižne kolege su sakrile podatke.

Kad rudar pogine u rudniku zna se da je poginuo a na UKC-u se krije i još se narušava čast i ugled preminulog kolege i porodice kako bi se izbjegla odgovornost i prikrila greška, ističe na kraju kćerka preminulog ljekara.






utorak, 22. travnja 2014.

Da li u vrtiću "Dunja" čistačica obavlja poslove odgajatelja!?

Na samom početku reći ću samo jedno! Za sav ne/rad odgovornih institucija krivi su građani koji svojom letargijom produžuju stanje ovakvo kako jeste iz godine u godinu.

S obzirom da je i na moju adresu stigla prijava koja je poslata u Inspekciju rada, odnosno Zahtjev za inspekcijsku kontrolu, a poznavajući uobičajene šablonske odgovore mogli bismo, mi građani,  javno pitati, koje će se radnje poduzeti i dali će se izdati upozorenje da se iste nepravilnosti otklone?

Ta ista osoba tvrdi da se obraćala Upravnom odboru Ustanove 14.03.2014.g., a da nikada nije dobila odgovor, kao ni od Načelnika, niti Sektora društvenih djelatnosti. Dakle, direktoricu niko nije ni pozvao na odgovornost a kamoli sankcionisao a zbog ovog slučaja ali i drugih nezakonitih radnji iz domena pravno-radnih odnosa ali i finansijskog poslovanja 

(utrošak novca od humanitarne utakmice nikada nije javno objavljen).. Također, tvrdi da za sve navedeno posjeduje medicinsku, policijsku, foto dokumentaciju kao i mailove.


Zato želim javno da Vas pitam šta ste poduzeli nakon ličnog dolaska u Inspekciju rada osobe kojoj neću spominjati ime, a koja je prijavila odredjene zakonske nepravilnosti u JU „Predskolski odgoj i obrazovanje“, odnosno saznanja, koja mogu biti predmetom Vaseg rada? Mislim, ako javno pitamo bio bi red i da nam javno odgovorite.

Naime, radi se o slijedećem:

1. U januaru 2008. godine direktorica razrješava dužnosti nn osobu obavljanja poslova bez pismenog obrazloženja od strane Upravnog odbora koji ju je imenovao na tu dužnost u skladu sa stručnom spremom i opravdanog razloga ili potrebe i šalje u novu radnu jedinicu u okviru Javne ustanove bez rješenja.

2. nn osoba cijelu školsku godinu 2011./2012. u vrtiću "Radost" radi samostalno u grupi koja broji 19 djece u periodu od septembra 2011. do marta 2012. a od marta 2012. do juna 2012. 23 djece na poslovima odgajatelja bez rješenja. Za rad u odgojonoj grupi sa ovim brojem djece, zakonski su obavezna dva odgajatelja čime je grubo prekršen zakon ( nn osoba posjeduje dokumentaciju koja to potvrdjuje).

3. U periodu od 2008. do 2013. prebačena je nekoliko puta iz jedne radne jedinice u drugu, telefonskim ili usmenim putem, nikada sa rješenjem od strane direktorice.

4. Neophodno je provjeriti i zasnivanje radnog odnosa na poslove pravnice kao i socijalnog pedagoga i ako sistematizacijom socijalni pedagog ne može obavljati posao odgajatelja. Radna mjesta se izmišljaju jer je navedena snaha uposlenice u Upravi ustanove, a ova druga u srodstvu sa općinskim službenikom. Provjeriti sve radnike koji su primljeni bez konkursa.

5. U vrtiću "Poletarac" nije uposlena čistacica tako da poslove higijene obavlja kuharica zaposlena u tom vrtiću kao i u vrtiću "Sead Skrgo" u Radakovu, niko nije uposlen na poslovima održavanja higijene.

6. U vrtiću "Dunja" čistacica obavlja poslove odgajatelja iako nije kvalifikovana za rad sa djecom (odvodi i dovodi djecu koja u vrtiću borave poslije nastave u školi ali i mijenja odgajatelja u sobi ).

7. Nepostojanje sindikata u JU iako zakon obavezuje njegovo postojanje

8. Upravni odbor JU „Predskoslki odgoj i obrazovanje“ čine tri člana, od kojih su sva tri člana Bošnjakinje i sva tri člana žene. Zakonom je predviđeno da sastav Upravnog odbora odražava nacinalni sastav stanovništva kao i spolnu strukturu što ukazuje na činjenicu da Upravni odbor u ovom sastavu nije zakonit. MOLIM PROVJERU

9.Upravni odbor nije odgovorio niti na jedno pismeno obraćanje na šta su zakonom također obavezni u roku od 15 dana. Posjedujem protokolisane molbe kojim to mogu potvrditi.

Na kraju obraćanja nn osoba Vas MOLI DA JOJ ODGOVORITE UKOLIKO OVIM PUTEM NE MOŽE DA PRIJAVI NAVEDENE NEPRAVILNOSTI I AKO JE NJEN DOLAZAK NEOPHODAN, JER JE SPREMNA TO UČINITI KAKO BI SE ZAKON KONAČNO POČEO POŠTOVATI U JAVNOJ USTANOVI „PREDŠKOLSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE“ ZENICA.

Podsjećam da se nakon dosadašnjih Otvorenih pisama upućenoj direktorici Uprave za inspekcijske poslove još uvijek ništa ne dešava. Također, napominjem da direktorica Uprave za inspekcijske poslove Mirsada Silajdžić u sastavu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ima 21 vrstu različitih inspekcija koje se nalaze u sastavu 2 sektora kao osnovnih organizacionih jedinica Uprave, kojima rukovode pomoćnici direktora.

U sastavu svakog sektora nalazi se više vrsta kantonalnih inspekcija, razvrstanih po međusobnoj srodnosti i povezanosti oblasti u kojima vrše inspekcijski nadzor.










Evo zašto je Esad Medar završio na biro-u za zapošljavanje?!

Esad Medar, zaposlenik zeničkog preduzeća "Metalno" je završio na birou za zapošljavanje zbog podrške protestima, odnosno porške Plenumu Zeničko dobojskog kantona. Kao razlog otkaza navedeno je da je koristio računar i opremu preduzeća „Metalno“ u svrhu plenuma građanki i građana Plenuma ZDK-a.


Dioničko društvo za proizvodnju, montažu i promet čeličnih konstrukcija i opreme Metalno d.d. Zenica na čelu sa direktorom Semizom Šišićem nije imao milosti prema zaposleniku koji donekle priznaje da je koristio računar, naglašavajući da je to bilo u vrijeme pauze za doručak.

Inače, Metalno Zenica sa 368 zaposlenih radnika nalazi se u sastavu dioničara sa iznosima više od 5% dionica: ZIF " Big-invest grupa, ZIF "Bosfin , ZIF Mi-group, ZIF "Bonus "; Šišić Semiz, Hadžipašić Selma, Malićbegović Mirsad.


U opisu videa stoji:

Esad Medar, zaposlenik zeničkog preduzeća "Metalno" je završio na birou za zapošljavanje zbog Vas nezaposlenih! Vi, kojima ne može dati otkaz, dokle ćete trpiti tiraniju? Hoćete li i dalje gledati i trpiti nasilje oko Vas? Hoćete li dozvoliti da Vam supruge i djevojke rade za bijednu crkavicu dok Vi sjedite besposleni? Vi „muškarčine" treba li da prođete ispod duge nebi li postali žena da bi vam dali posao da im kuvate kafe, kave ili kahve? Sram Vas bilo!

Sloboda narodu!

nedjelja, 20. travnja 2014.

Pištaljkom, kao u logoru: O sramnom odnosu prema najmlađoj bosanskoj populaciji!

- Mi ne smijemo biti kažnjeni zato što smo 1992.g. zbog ideala ostali u ovoj državi!

Na adresu Plenuma građanki i građana ZDK-a stiglo je pismo koje ću, radi zaštite podataka pošiljaoca objaviti nepotpuno, odnosno bez imena i prezimena.

U pismu, između ostalog, stoji: „ Nisam upoznata sa Vašim daljim aktivnostima u vezi sa odgovorima iz Općine Zenica, ali vrlo lako je dokazati neregularnost u JU „Predškolski odgoj i obrazovanje“, jer sastav od tri člana u Upravnom odboru čine tri Bošnjakinje, tri gospođe. Dakle, nacionalna i spolna struktura nisu ispoštovane.“

- Spremačice se primaju u radni odnos ugovorom o djelu, što zakon ne dozvoljava, primaju se uposlenici bez konkursa, bliži srodnici uposlenika naklonjenih direktorici i srodnici općinskih službenika, penzionerka se dovodi na radno mjesto pravnice isl.

Ponavljam, fizički ne mogu dati podršku ali mogu na svaki drugi način jer, svi smo mi plenum, sve navedeno mogu potvrditi i dokazati, a javnost ću vrlo brzo obavijestiti i o sramnom odnosu prema najmlađoj bosanskoj populaciji od nazivanja djece pogrdnim imenima od strane pojedinih odgajatelja do okupljanja djece pištaljkom kao u logoru, zatim bijega djece iz vrtića, pa do neuslovnih prostorija(posebno vrtić "Dunja" u parku) u kojem djeca borave za šta roditelji izdvajaju značajna materijalna sredstva. 

- Usvojoj ličnoj borbi ja ću istrajati ali i u našoj zajedničkoj, jer mi ne smijemo biti kažnjeni zato što smo 1992.g. zbog ideala ostali u ovoj državi, stoji između ostalog u navedenom pismu.

Šta je za nju Uskrs/Vaskrs kada nema šta da jede?

Prije nekoliko dana sam pisao o prevarenom žirantu, starici koja živi sama, koja je, s obzirom na izuzetno tešku financijsku situaciju u kojoj se našla, primorana prositi u Vitezu.


Na Uskrs/Vaskrs, najveći blagdan, dan Uskrsnuća Isusa Krista starica još uvijek nema ništa u frižideru, niko joj nije pozvonio, niti otvorio vrata od dana objave video priloga. Toliko o bh humanosti, tekstovima i objavama koje se po svoj prilici pišu uzalud.

Dakle, iako je ostavljen kontakt telefon, iako je priču pregledalo skoro 1000 ljudi, prenijelo nekoliko portala, ništa. Niko ni dupetom nije mrdnuo, nazvao, niti pitao ili provjerio dali je zaista onako kako stoji u video zapisu.

Podsjećam, pomišljala je da je jedno od rješenja i samoubistvo „strujom“ a da problemi koji su je zadesili ne dopiru do njenih najmilijih, kćerke i sina koji su ranije napustili državu a ipak očekuju nasljedstvo, jednosoban stan koji je u vlasništvu Jelice. Penzija koju prima, kada se odbije tuđi kredit koji vraća, iznosi 119,69 maraka.

Tim iznosom može pokriti tek troškove režija, dok joj za hranu i ostale svakodnevne potrepštine ne ostaje gotovo ništa. Naime, Jelica od svoje penzije, ukoliko plati sve što joj država traži, ne može kupiti ni lijekove a živa ostaje zahvaljujući „kantici hrane“ koju rasporedi na tri obroka.

Kontakt tel: Jelica Komšić

mob. +387 64 418 9959 ili fiksni +387 32 227 661

petak, 18. travnja 2014.

A toliko je vjerovala ljekarima i bijelom mantilu!

- A toliko je vjerovala ljekarima i bijelom mantilu! Prije nesmotrenog slučaja, za nju je to bila zakletva no nije znala da to mogu biti Hipokratovi krivokletnici.

"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!“ Biti ljekar, ne znači nužno biti i pametan, isto kao što i biti novinar ne znači da si novinar. Nisam ni jedno ni drugo, ali ne zbog tog' što se pravim pametan ili što sam pak ova budala iz Andrićevog citata no, progovorio sam zato što me sistem na to natjerao. Sistem koji mi nije dao i još uvijek neda da radim, odnosno ne plaća kvalitetno ono za šta sam se školovao. S toga, kao i svatko drugi krenuo sam u borbu za opstanak i one radove koje nikada do sad nisam radio. Zbog tog nekvalitnog plaćanja od strane poslodavaca, koji su širom BiH identični, radio sam i na crno, pisao kolumne ali i volontirao.

Nedavno sam u jednoj od kolumni pisao kako „njihovu stručnost plaćamo životima“! te kako je sve manje poštenih ljudi koji žele da se bave politikom dok je sve više „pokvarenih“ koji ulaskom u politiku misle samo na to kako će uticati na tok događaja u skladu s ličnim interesima. Međutim, iako se sve više ljekara odlučuje baviti politikom umjesto stručnim usavršavanjem i cjeloživotnim učenjem, sve više je i pacijenata koji svojim životom ili pak oštećenjima sa trajnim posljedicama plaćaju njihovu "stručnost".

Slučaj silovanja kirurškim putem, odnosno oduzimanja nevinosti 35-godišnjoj Tuzlanki prilikom ginekološkog pregleda najbolji je pokazatelj koliko su stručni i obrazovani i koliko im je stalo do posla kojim se bave, baš kao i novinarima kojima se žrtva obraćala nakon što joj se desio nesretni slučaj.

Po uputi neuropsihijatra, dobrog kolege, žrtva je otišla u „dnevni avaz“ da ispriča priču tog „ginekološkog slučaja“ sa nn inicijalima, nisu je htjeli objaviti. „Kao razlog naveli su „eto kao, naškodit ćete sami sebi. Prvo su htjeli da sve razaberu, a onda opet: eto, ne bi to baš bilo dobro zbog vas, iskrenuće priču pa će vam još više naškoditi, kao oni se tobože još brinu za mene“, ističe žrtva u konverzaciji koju smo imali.

A toliko je vjerovala ljekarima i bijelom mantilu! Prije nesmotrenog slučaja, za nju je to bila zakletva no nije znala da to mogu biti Hipokratovi krivokletnici.


Obzirom da su zaposlenici na Klinici ginekologije postali svjesni učinjene greške, odmah su se organizovali ne dozvoljavajući žrtvi da uradi dodatne preglede i dokaze kako bi joj se jasno konstatovali rascjepi himena od čvrstog predmeta. Gdje god je došla, sve te zdravstvene institucije u Tuzlanskom kantonu i Domovi zdravlja, a posebno UKC Tuzla, znali su za grešku tako da je uspjela dobiti dva djelimično različita nalaza. Jedan od UKC-a Tuzla a drugi od Specijalističke ginekološke ambulante Bijeljina koji UKC Tuzla pokušava pobiti spominjući Bijeljinu sa velikim nipodaštavanjem, što je nepojmljivo sa stajališta ljekarskog profesionalizma.

Tuzlanka, visokoškolovana osoba, sa visoko razvijenim moralnim karakteristikama i crtama ličnosti i savjesnošću u nedostatku energije, volje, elana za život i aktivnosti kao ranije trebala je pomoć, mnogi su je odbili. Nastavila je živjeti ,ali ostale su posljedice po zdravlje.

Osim fizičkih bolova, preživjela je i strah koji i danas traje zbog nepovjerenja prema medicinskom osoblju. Povrijeđena joj je čast i ugled obzirom da je djevičanstvo svačije pravo i izbor te u psihološkom i emocionalnom smislu ima specifičan značaj za svakoga posebno. Pogotovo iz razloga što je došlo do uništenja odnosno rascjepa na himenu čvrstim predmetom, odnosno medicinskim instrumentom i to od strane „priznatog ljekara specijaliste“ a koja u konkretnom slučaju nije obraćala pažnju na upozorenja žrtve da je nevina i da ima bolove nastavila „uguravanje“ spekuluma, odnosno nastavila sa NEPOTREBNIM postupkom koji je ostavio trajne posljedice na žrtvu.

Elem, tzv. priznati ljekari specijalisti nisu uzeli za ozbiljno ili nisu vjerovali upozorenju žrtve da je djevica, te stoga nisu ni zabilježili, iako je to dio redovne ginekologijske procedure ispitivanja pacijenata. I umjesto običnog rutinskog ginekološkog pregleda pristupljeno je a bez ikakvih indikacija da je to potrebno, izvođenju INVAZIVNE METODE sa najvećim spekulumom nad djevicom a koja se metoda ne sprovodi djevicama, nego samo seksualno aktivnim ženama. Dakle, apsolutna neodgovornost, nepropisan rad koji nije u skladu sa važećim ginekologijskim procedurama, neprofesionalizam i bahatost medicinskog osoblja, te neozbiljno shvatanje upozoravajuće činjenice da postoje ženske osobe „in virgo“ a što je dovelo do štete i trajnih posljedica po žrtvu.

Šta reći? Možda bi u najmanju ruku mogli reći da živimo u društvu lako stečenih ili kupljenih diploma prema kojima i mesar ili poslastičar postane specijalista ginekolog ili pak kriminalac vještak, visoki policajac, tužilac i sudija.

Bilo kako bilo, navedeni slučaj je završio na sudu, no ukoliko se desi da je zaista kriminalac kupio sudsku diplomu, ishod tužbe je unaprijed poznat. Do kad ćemo nijemo posmatrati i trpiti iživljavanje i zlostavljanje manjine nad većinom zavisi od nas samih.

Naježim se kada neki likovi ističu kako su nezaposleni demobilisani borci, kako su visoko školovani a još uvijek na biroima za zapošljavanje isl. Ne, vi niste borci, niti ovi drugi školovani. Vi ste samo jedan broj, statistički podatak, jedan od iskorištenih jadnika koji nemaju osnovnih uslova za život....

Sloboda narodu!

autor: Muhamed Pivić







utorak, 15. travnja 2014.

Dojadilo mi je više da im ćutim i klimam glavom!

Radi zaštite identiteta osobe o kojoj ću Vam putem svog bloga pokušati približiti o čemu se zapravo radi, neću spominjati imena nego odgovorne institucije za koje izdvajamo ogroman novac iz raznih budžeta.Toliko zahtjeva, buke, demonstracija i čega još sve nismo vidjeli u posljednjih 70-tak dana a da niko još uvijek nije postavio pitanje, trebaju li nam te institucije koje nisu u stanju da nas zaštite od napada i silovanja nacional/fašističko/rasističke bagre koja se ustoličila u raznim foteljama.

U privatnoj korespodenciji sam saznao nevjerovatnu priču za koju pretpostavljam da nije jedina i da ih zapravo ima još samo se ne iznose u javnost ili ih nema ko objaviti. Zapravo u ovoj priči radi se o doktoru nauka s ciljem eliminacije s radnog mjesta. „Šefice me prijavljuju me za neetičko i neprofesionalno ponašanje i pravljenje gubitka ustanovi, a ustvari prebacuju ono što oni meni rade na mene“, između ostalog stoji u toj priči.

- Kada prijavim neprimjereno ponašanje pojedinih kolega Direktoru, loptica se prebaci na mene te se ja pozivam na pisanje izjave a moberi i dalje provode mobing nada mnom kao žrtvom, nastavlja on/a. Obraćao/la sam se Sindikatu ustanove ali bezuspješno. Obratio/la sam se Općinskom Sudu, međutim, pripremno ročište se se razvlači bez obzira na urgencije. Situacija na radnom mjestu je goruća! Moje zdravlje trpi kontinuirane uvrede, šikaniranja, neobezbjeđivanje adekvatne ordinacije, specijalizacije, edukacije te sredstava i uslova za rad. 

 Nemam se kome obratiti za pomoć po bilo kom pitanju. Optužen/a sam da sam učinila lakše povrede radne dužnosti tj. kašnjenja na posao a sve neosnovano i bez ikakvih argumenata te dokaza u smislu vremenskih intervala, u kojoj službi su učinjeni izostanci, kada konkretno, a što sve odudara od šiht listi te iznosa plaće koji nije umanjen. Kada sam tražio/la da se konkretno izjasne gdje je navedena povreda učinjena u kojem vremenskom intervalu, direktor Ustanove se pravdao da je poslao upozorenje svim uposlenicima, a što nije tačno.
Nisam VIŠE u stanju da se nosim sa stresnim situacijama na radnom mjestu sam/a s „tri šefice“ plus direktor a nekada je bilo i četiri plus direktor. Obraćala sam se Sindikatu Ustanove i mnogim drugim institucijama poput Transparency International-a, Ministarstvu Zdravstva kantona, Ombudsmanu, udruženju STOP MOBING i mnogim drugim za pomoć zbog kontinuiranog mobinga i šikaniranja kojeg doživljavam na radnom mjestu, međutim, bezuspješno, stoji u jednom od dokaza koji sam dobio.

Međutim, već sam javno pitao i pisao trebaju li nam Institucija ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH?

Naime, svi oni prema kojima se ombudsmen/ombudsman za ljudska prava preporukom obrati i pored te preporuke institucije odgovorni ne odgovaraju na pismene upite niti smatraju obaveznim učiniti bilo šta jer je u pitanju samo preporuka.

Na zvaničnoj web.stranici Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH između ostalog stoji:

“Institucija ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH, ukoliko utvrdi povredu prava, izdaje preporuke nadležnim organima da poduzmu mjere kako bi se ispravile povrede ljudskih prava ili slabo funkcionranje uprave.

Mi ne mijenjamo odluke javnih organa vlasti, niti preuzimamo ulogu organa koji postupaju po žalbi. Institucija se ne može miješati u proces odlučivanja sudova. Također, mi ne zastupamo podnosioce žalbi pred javnim organima, niti pišemo podnese ili žalbe u njihovo ime. Institucija ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH ne može dodijeliti nadoknadu za utvrđene povrede ljudskih prava”.

Pored svega navedenog postavlja se opravdano pitanje zašto će nam onda jedna takva institucija ako lokalne vlasti i odgovorni nisu dužni ispoštovati njihove preporuke?

Sustav nije efikasan u zaštiti ljudskih prava, osnovnih ljudskih prava i sloboda, osoba koja je mobingovana nalazi se u začaranom krugu da nema kuda i kome da se obrati, sustav, odnosno institucije su uvezani a mi građani nismo, posebno mi koji nismo podobni i poslušni i ne radimo za cilj i dobrobit vladajuće elite.

Prema tome, opravdano se postavlja pitanje hoćemo li se već jednom uvezati? Hoćemo li tražiti smjene ili zatvaranje institucija poput Sindikata, udruženja STOP MOBING-u, Transparency International-a Ministarstava Zdravstva kantona ili samih kantona koje potrošiše ogroman novac ne čineći ništa na zaštiti osnovnih ljudskih prava.

Hoćemo li se već jednom uvezati i stati na put nacional/fašističko/rasističkoj bagri koja nas uništava psihički, moralno i materijalno?

Ono najstrašnije, gdje se radi o silovanju, ovaj put  neću obrazlagati jer mislim da je dovoljno i ovo da se građani probude, da neće čekati da dožive silovanje, kao ovo za koje imam dokumente koje u interesu istrage nije dobro objavljivati. Nadam se da je dovoljno i ovo, jer pametnom je i išaret DOSTA.


ponedjeljak, 14. travnja 2014.

Holanđani rade na uređenju tri objekta u Zenici!

Studenti Holandske škole „Roc Utrecht“ boravili su danas u prostorijama udruženja roditelja s posebnim potrebama „Zvijezda“, i samim tim priredili veliki događaj za mališane.


Anita Cosse, direktorica je Fondacije Out of Area, iz Holandije koja djeluje više godina u Bosni i Hercegovini a osnovna djelatnost joj je organizovanje različitih aktivnosti vezane za djecu,  poput unutrašnjeg uređenja škola, određenih prostorija i igrališta.   

Nina Orman, kontakt osoba za područje BiH ispred Fondacije  kazala nam je kako svake godine imaju 35 projekata te da su ovaj put došli u Zenicu sa grupom od 35 studenata koji su u pratnji tri profesora i vođom puta, a njihov projekat će se odvijati na tri lokacije. Jedna od lokacija je udruženje građana „Zvijezda“, zatim udruženje „Medica“ i JU „Dom i porodica“, gdje će se odvijati radionice i različite sportsko edukativni sadržaji a kao osnovni cilj uradit će se unutrašnje uređenje sve tri objekta.

„Studenti sami obezbjeđuju novac i sredstva da bi došli u Bosnu i Hercegovinu da rade projekat, što je velika razlika u odnosu na našu djecu. Međutim, njihova primanja i mogućnosti su kudikamo bolja nego kod nas. Puni su entuzijazma, energije i elana da urade nešto za našu djecu“.
- Sem toga organizatori smo Kid's festivala koji će se od 7. do 11. juna održati u Zetri, ističe na kraju Nina Orman.

Pogledajte video prilog: atmosfera mališana iz udruženja „Zvijezda“ i izjave vođe puta Lex van Dergena i profesorice Mirjam Recel.

subota, 12. travnja 2014.

Zenica danas, sasvim slučajno - "Neću da šutim"

Danas je u Zenici, na trgu ispred nekadašnje Robne kuće „Beograd“  održan performans kojem sam sasvim slučajno prisustvovao. U performansu su učestvovali desetine mladih, onih koji ne vidimo na protestima ili podršci Plenumu građanki i građana Zeničko dobojskog kantona iako su se, eto, zarekli da neće da šute. Možda se nakon današnjeg preformansa ipak priključe i svojim ličnim primjerom pokažu kako zaista tako i misle.


Pogledajte video:


ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Kad plati tuđi kredit, a zatim „harač“vodovodu i grijanju, ne ostane joj ništa!

Kako su političari riješili socijalnu situaciju u Bosni i Hercegovini?!

Mnogi će do kraja života morati otplaćivati kredite svojih rođaka i prijatelja a sedamdesetogodišnja Jelica Komšić iz Zenice je samo jedna od čak 200.000 prevarenih žiranata u Bosni i Hercegovini.

Starica živi sama, a s obzirom na izuzetno tešku financijsku situaciju u kojoj se našla, primorana je prositi u Vitezu. Pomišlja da je jedno od rješenja i samoubistvo „strujom“ a problemi koji su je zadesili ne dopiru do njenih najmilijih, kćerke i sina koji su ranije napustili državu a ipak očekuju nasljedstvo, jednosoban stan koji je u vlasništvu Jelice. Penzija koju prima, kada se odbije tuđi kredit koji vraća, iznosi 119,69 maraka.

Tim iznosom može pokriti tek troškove režija, dok joj za hranu i ostale svakodnevne potrepštine ne ostaje gotovo ništa. Naime, Jelica od svoje penzije, ukoliko plati sve što joj država traži, ne može kupiti ni lijekove a živa ostaje zahvaljujući „kantici hrane“ koju rasporedi na tri obroka.

Kontakt tel: Jelica Komšić
mob. +387 64 418 9959 ili fiksni +387 32 227 661



nedjelja, 6. travnja 2014.

Druga strana priče: On se ponašao kao diktator!

- Neka zna da joj dijete neće nikada biti primljeno

Zapošljavanja u Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona se vrše bez javnog konkursa, dakle, zapošljavanje svojih „najbližih“ se nastavlja! Da li je ovakvo zapošljavanje osoblja nezakonito? Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Senaid Begić smatra da kao direktor ima pravo dok Mehrema Puščul, kćerka poginulog borca smatra kako je diskriminirana te kako se Begić ponaša diktatorski prijeteći njenoj majci, koja je inače zaposlenica Zavoda zdravstvenog osiguranja, kako će je sankcionisati.

Pogledajte o čemu se radi:


Što nas više jeb'te, više će nas biti!!!

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...