Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


nedjelja, 21. prosinca 2014.

Zašto nisam prisustvovao protestima: Oni će to riješiti, pričekajmo, tek su došli

Svaka čast, neka se nešto pokrenulo makar to bila treća po redu peticija, ali neki bi trebali naučiti razlikovat proteste od javne rasprave i prosipanje šuplje kao i razliku između spontanog iskazivanja građanskog nezadovoljstva i dirigovanog i „ograničenog“ okupljanja građana. Nemojte me vući za jezik, kazat ću nešto što smo zaboravili...

Kao prvo, za upućivanje tužbe protiv odgovornih postojala je osnova (ako je osnova peticija) mnogo ranije. Dakle, imali su "mandat" za tužbu obzirom na prikupljanje peticije od strane građana Tetova prije nekoliko godina, tačnije rečeno iz oktobra/novembra 2009-te.

Anketu povodom pripremanja tužbe protiv kompanije „ArcelorMittal“, zbog ugrožavanja zdravlja ljudi i okoline, za svega 5 dana potpisalo je nekoliko stotina građana, mahom stanovnika Tetova. Međutim, šta se desilo i nakon druge peticije koju je pokrenuo jedan od općinskih vijećnika u kojoj su se mještani zeničkog naselja Podbriježje, trebali pridružiti aktivnostima stanovnika mjesne zajednice Tetovo, gdje se očekivalo da će učestvovati više stotina, pa i hiljada Zeničana? Ko je dobio mjesto u komisiji za praćenje stanja okoliša, ko političke poene, a ko nešto treće? Plan aktivnosti i mjera za smanjenje emisija iz pogona Mittala koji je urađen decembra 2008. godine jasno je kazao koje su te aktivnosti i šta se trebalo uraditi do dan danas. Na dobivanju dozvole i razradi tih planova aktivnosti radilo je tridesetak stručnjaka, od čega polovina iz Zenice. Ko je sve to trebao nastaviti pratiti? Poljoprivrednik koji prodaje krompir na pijaci ili neko ko je preuzeo na sebe ulogu u komisiji za praćenje stanja okoliša??? Ko je trebao pratiti šta se ispunilo od ugovornih obaveza iz odobrenog kredita za rješavanje ekološke problematike u Arcelor Mittal Zenica od banke EBRD (25 miliona Eura)???

Reviziju svih elaborata odnosno Planova aktivnosti, pored Menadžmenta AMZ, izvršili su stručni timovi Federalnog inistarstva za okoliš i turizam, te stručni timovi Univerziteta u Zenici, a isti su prezentovani lokalnoj vlasti i javnosti općine Zenica. Dakle, prilikom odobrenja okolinskih dozvola, prije nego su im dali, bila je javna rasprava na kojoj su građani imali učešće, kako je prošla ta rasprava?

Dalje, prema mišljenju građana pokazalo se da se najodgovornijima za problem aerozagađenja u Zenici, smatra prvenstveno gradska administracija i Gradsko vijeće, a zatim kompanija ArcelorMittal i federalne instutucije vlasti. Danas, 6 godina poslije pokreće se treća peticija i traži se navodni krivac za katastrofalano stanje koje smo sami odobrili. Mittal se ponaša tako kako se ponaša jer mu zakon dozvoljava, a ako mu zakon dozvoljava koga se to namjerava tužiti? One koji su donijeli zakon?

Ne, njih ne možete tužiti, oni su napravili „političku grešku“ i oni su moralno odgovorni , krivično ne. Po kojem zakonu ili kojem članu se namjerava tužiti i zašto? Kako dokazati da je NN lice odgovorno za povećani broj kancerogenih oboljenja ili smrti? Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona, koji nisu upotrebljivi za koje i sami priznaju da ne vrijede na sudu ?

Najverovatnije da bi tužba bila neosnovana i samo dodatno trošenje vremena koje ide na ruku jedino Mittalu. Ali, da ne bi ispalo kako samo kritikujem ne dajući nikakvo rješenje, evo na primjer zašto ne tražiti HITNU izmjenu zakona na osnovu kojih ćete moći smjestiti krivce tamo gdje im mjesto. Jer, podsjetimo se izjave iz Mittala od prije neki dan „ŠTO SE TIČE ZAKONA MI SMO SVE ISPOŠTOVALI, PROMIJENITE ZAKON I MI ĆEMO GA ISPOŠTOVATI“.

A na kraju, glasali smo nedavno i PONOVO dali mandat ljudima kojima vjerujemo da rješavaju naše probleme. ONI će to riješiti, pričekajmo, tek su došli vlast :)
Uostalom, građani imaju pravo iskazati ili ne iskazati svoje nezadovoljstvo i iznijeti svoje mišljenje na ovaj ili onaj način, a da pri tome nema mjesta optužbama zbog različitog mišljenja.Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi