Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

srijeda, 17. prosinca 2014.

Tri prijedloga za smanjenje i uklanjanje divljih deponija


Večeras je neformalna grupa gradjana “Opstanak u BiH” uz učešće predstavnika klubova vijećnika političkih partija “Stranke za BiH” i stranke “Savez za bolju budućnost” u vijeću općine Zenica pokazala svoj šestomjesečni rad u akciji zagovaranja uklanjanja divljih deponija i dala svoj prijedlog na ovu aktivnost koja je zadnjih godina dobila zabrinjavajuće razmjere.

Obzirom na akcioni plan iz 2012.g. koji je prihvatilo Općinsko vijeće Zenice, a kojim se predviđa da do 2016.g. budu uklonjene sve divlje deponije NGG”Opstanak u BiH” predlaže da se uklanjanje divljih deponija stavi u budžet općine za 2015.g. a prijedlog je u pisanoj formi predat na Javnoj raspravi Nacrta Budžeta za 2015.godinu koja je održana 12.12.2014.godine.

Ovim sredstvima bi se uklonile već formirane hrpe smeća, dok bi komunalno preduzeće nakon uklanjanja smeća postavilo kontejnere, kao prelazna varijanta do uspostavljanja navike da smeće iz domaćinstva završi u kantama za smeće. Slijedeći iskustva iz Evrope namjera ove grupe je da se kontinuirano širi svijest gradjana o materijalnoj vrijednosti svakodnevnog otpada i da se njenim kontinuiranim otkupom prave značajne uštede u budžetu zeničke porodice.

Godišnje u kantu za smeće, jedna porodica prosječno baci preko 150,00 KM obnovljivog otpada, kao što su lim, papir, staklo i bio razgradivi otpad.

Takođe nekoliko država Evropske unije u svoju praksu uklanjanja komunalnog otpada uvelo je aktivnost da se uredno rasporedjeni otpad u odvozu ne naplaćuje kao smeće.


Ova tri prijedloga bi bi direktno djelovala na smanjenju i uklanjanju divljih deponija na duži period. Nakon ovog okupljanja na općinskim vijećnicima je da divlje deponije i njihovo uklanjanje ugrade u budžet za 2015.g.


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.