Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

srijeda, 1. listopada 2014.

Zenički SDA podržava kampanju križanja izbornih listi !?

- Kad sam rekla da da nemam opciju, djevojčica mi je savjetovala da izađem i da prekrižim listić...

Nakon velikih protesta kojima su građani jasno iskazali svoje protivljenje strankama i postojećem političkom sistemu, kako se izbori bliže, sve više je nedoumica da li njihov glas zaista može donijeti promjene kojima se nadaju. Jedni preporučuju križanje izbornih listi, drugi glasno govore da je to velika greška .

Ovi prvi obrazlažu da je njihova ciljna skupina oni koji ne misle uopće izlaziti pozivajući ih da izađu i ponište izbornu listu riječima „nemam povjerenja“.

Dakle, svi oni koji su odlučili da neće ni izlaziti jer nemaju za koga glasati, svi oni koji smatraju da njihov glas ionako ne vrijedi, ili zato što ima toliko korupcije u izborima, laži, prevara, ili zato što je izborni zakon nula, ili zato što je sistem najgluplji na svijetu, pozvani su da izađu na izbore, ponesu dobro debel flomaster, po mogućnosti neke drečave boje, i prekriže svaki list.

Oni drugi, koji glasno govore kako je to velika greška jasno obrazlažu da svaki neizlazak i poništavanje izbornih listi ide na ruku vladajućim strankama, a to potvrđuju pričom o anketi koju ovih dana vodi SDA stranka sa sjedištem u Zenici. Tako ispade da zenički SDA podržava kampanju grupe građanki i građana okupljenih oko Plenuma Zenica vezano za poništenje glasačkih listića.

„Prije desetak minuta mlad ženski glas me zvao i pitao da li ću glasati za SDA i ako neću zašto neću i za koga ću“, piše jedna od fejsbuk prijateljica.

- Na moje odgovore pod br. 1: ni u ludilu, pod 2: predugačak spisak razloga , a kad sam rekla da pod tri da nemam opciju, djevojčica mi je savjetovala da izađem i da prekrižim listić, nastavlja ona.

Na kraju, zaključujući kome idu u prilog nevažeći listići pita kome se to duva u leđa pozivajući na križanje izbornih listića?

Odgovor na njeno pitanje, prepustit ćemo građanima, neka sami odluče da li će duvati nekome vjetar u leđa. Neka sami odluče da li ostati u kući, izaći, glasati ili prekrižiti izborni listić.

Za koga ćete vi glasati ne znam, ja znam za koga neću... :)

Nema komentara:

Objavi komentar

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.

Popularni postovi