Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

četvrtak, 9. listopada 2014.

Britanske trupe - Zašto u Zenici i zašto s trideset drugim vijećnikom?

Nakon što su britanske trupe stigle u Bosnu i Hercegovinu s ciljem pružanja dodatne pomoći mirovnoj misiji EU-a u BiH postalo je očigledno koliko su oktobarski izbori važan događaj ali i da je njihova misija osigurati da se isti održe u stabilnom i sigurnom okruženju.

Zašto su u Zenici i zašto s trideset drugim vijećnikom i članovima aktivističke grupe, odnosno članovima plenuma građana Zenice? Tu su, naravno, po zadatku komandanta NATO štaba, a nakon prethodno obavljenih razgovora s političarima interesovalo ih je i mišljenje “odozdo” iz naroda. Dalje, to što su upoznati sa blogom “trideset drugi vijećnik” govori nam i da su dobro informisani.

Eskalacija nacionalizma u BiH je evidentna, nacionalistički ispadi tokom predizborne kampanje nisu veliko iznenađenje nama građanima, a ni njima koji to cijelo vrijeme posmatraju…

Prema dosadašnjim informacijama, ono što je u javnosti poznato, oni su tu radi sprečavanja građanskih nemira i u BiH će ostati najmanje šest mjeseci. U nedostatku informacija mnogi građani su zabrinuti, posebno nakon informacija od prije nekoliko dana, da su u RS stigla 124 ruska specijalca.

Međutim, u današnjem razgovoru sa britanskim oficirom Cristopherom Golightlyem vidjeli smo da su oni tu prvenstveno zbog održavanja stabilnog i sigurnog okruženja i pomoći građanima Bosne i Hercegovine, počevši od izviđanja putnih pravaca područja pogođenim poplavama i klizištima pa do osposobljavanja oružanih snaga BiH.

Razgovor i druženje s britanskim vojnicima su protekli u prijateljskom ozračju uz zajedničku konstataciju da bi se ovakav vid susreta trebao nastaviti i u narednom periodu.

Sve te antidržavne retorike, politički ambijent, političke stranke i “programi” zasnovani na nacionalističkoj retorici, a manje na stvarnim reformama garant su da ova država neće ići naprijed tako da je ovo samo jedna od aktivnosti.
Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.