četvrtak, 9. listopada 2014.

Britanske trupe - Zašto u Zenici i zašto s trideset drugim vijećnikom?

Nakon što su britanske trupe stigle u Bosnu i Hercegovinu s ciljem pružanja dodatne pomoći mirovnoj misiji EU-a u BiH postalo je očigledno koliko su oktobarski izbori važan događaj ali i da je njihova misija osigurati da se isti održe u stabilnom i sigurnom okruženju.

Zašto su u Zenici i zašto s trideset drugim vijećnikom i članovima aktivističke grupe, odnosno članovima plenuma građana Zenice? Tu su, naravno, po zadatku komandanta NATO štaba, a nakon prethodno obavljenih razgovora s političarima interesovalo ih je i mišljenje “odozdo” iz naroda. Dalje, to što su upoznati sa blogom “trideset drugi vijećnik” govori nam i da su dobro informisani.

Eskalacija nacionalizma u BiH je evidentna, nacionalistički ispadi tokom predizborne kampanje nisu veliko iznenađenje nama građanima, a ni njima koji to cijelo vrijeme posmatraju…

Prema dosadašnjim informacijama, ono što je u javnosti poznato, oni su tu radi sprečavanja građanskih nemira i u BiH će ostati najmanje šest mjeseci. U nedostatku informacija mnogi građani su zabrinuti, posebno nakon informacija od prije nekoliko dana, da su u RS stigla 124 ruska specijalca.

Međutim, u današnjem razgovoru sa britanskim oficirom Cristopherom Golightlyem vidjeli smo da su oni tu prvenstveno zbog održavanja stabilnog i sigurnog okruženja i pomoći građanima Bosne i Hercegovine, počevši od izviđanja putnih pravaca područja pogođenim poplavama i klizištima pa do osposobljavanja oružanih snaga BiH.

Razgovor i druženje s britanskim vojnicima su protekli u prijateljskom ozračju uz zajedničku konstataciju da bi se ovakav vid susreta trebao nastaviti i u narednom periodu.

Sve te antidržavne retorike, politički ambijent, političke stranke i “programi” zasnovani na nacionalističkoj retorici, a manje na stvarnim reformama garant su da ova država neće ići naprijed tako da je ovo samo jedna od aktivnosti.




Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...