nedjelja, 28. rujna 2014.

VIDEO/FOTO: Aktivisti iz Španije i svih dijelova BiH u Zenici i Sarajevu!

U sklopu radionice namijenjene razmjeni znanja i iskustava predstavnika aktivističkih grupa iz Španije i Bosne i Hercegovine proteklog vikenda aktivisti iz svih dijelova BiH u Zenici su organizovali tribinu pod nazivom NAKON PROTESTA: „ISKUSTVA IZ ŠPANIJE“.

Španiju je 2011. godine pogodio val protesta nezadovoljnih građana u organizaciji Pokreta 15M (El Movimiento 15-M) poznatog i kao movimiento de los indignados – pokret ogorčenih. Protestima diljem Španije tražilo se ukidanje mjera štednje koje vode sve većem osiromašenju, smanjenje jaza između bogatih i siromašnih, borba protiv korupcije i utaje poreza, nacionalizacija ključnih sektora gospodarstva, revizija javnog duga te poticanje izravne demokracije i građanskih inicijativa. U protekle tri godine 15M, sindikati, ljevičarski pokreti i udruge te različite građanske inicijative organiziraju na stotine štrajkova, protesta i manifestacija građanskog neposluha s ciljem borbe za osnovna ljudska, radnička i građanska prava. Početkom ove godine španski aktivisti osnivaju stranku Podemos (Možemo), zasnovanu na solidarnosti i građanskoj participaciji. Na nedavnim izborima za parlament EU, Podemos osvaja impresivnih pet zastupničkih mjesta i s 8% glasova postaje četvrta politička snaga u državi.  


Pogledajte video:
 


UČESNICI I UČESNICE IZ ŠPANIJE

Juan Luis Sánchez, zamjenik direktora uticajnog španskog digitalnog časopisa eldiario.es. Aktivno izvještavao o zbivanjima u Španiji 2011. (Pokret 15M, poznat i kao Indignados). Autor je knjige 'Las 10 mares del cambio' (10 talasa društvenih promjena) o novom građanskom društvu u Španiji.

Gala Pin, aktivistica Guanyema, Barcelona (Let's win! Barcelona – politički pokret koji naredne godine izlazi na lokalne izbore u Barseloni, sa socijalnom platformom). Aktivna i u drugim organizacijama kao što je PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca – protiv deložacija ljudi koji ne mogu otplaćivati kredite). Ima iskustvo iz desetina akcija, naročito onih kojima su sprečavane deložacije.

Eduardo Fernández Rubiño, PODEMOS (Možemo), član je i organizacije Juventud Sin Futuro (Mladi bez budućnosti), već nekoliko godina jedne od najbolje organizovanih i najaktivnijih društvenih grupa u Španiji.

Mario Munera, 2011. godine radio na digitalnim komunikacijama za Pokret 15M. Sada je ključna osoba u procesu organizacije nove političke stranke slične PODEMOSu, koja ima jače veze s društvenim pokretima i planira izlazak na lokalne izbore naredne godine. On je zadužen za saradnju sa raznim društvenim grupama, a već četiri godine organizuje razne skupštine, radionice i radne grupe.

Felipe G. Gil, iz organizacije ZEMOS98, tima istraživača lociranog u Sevilji. Rade na kritici uticaja tehnologije na društveno, komunikacije i savremenu društvenu misao.














Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...