Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


nedjelja, 7. rujna 2014.

Samo u Bosni je čudno kada aktivisti upale svijeće

FARBANJE GRAĐANSKOG AKTIVIZMA

- Sinoć je u Sarajevu grupa građana i građanki ostavila baner s upaljenim svijećama ispred zgrade elektroprivrede na kojem stoji "UBICE", s ciljem skretanja pažnje na odgovornost... zbog nemara vlasti preduzeća, sindikata isl.... 


"Svijeće za muslimane?", pita se lik u komentaru........Jok, no će ostavit CD player sa snimljenom fatihom da ga pokupi prvi sitni lopovčić! I tako, umjesto o odgovornosti i lošim uslovima rada, ode priča u drugom smjeru. 

Jest da se ne slažem ni sa preuranjenim optuživanjem i nametanjem odgovornosti za smrt rudara ali farbanje građanskog aktivizma je postala specijalnost za ranije ofarbano bh stanovništvo. 

Ne znam šta bi isti lik rekao za ovu fotografiju posvećenu Mustafi, Mehmetu idr.snimljenu u Turskoj, u kojoj se oko 99% stanovništva izjašnjava kao muslimani, ili za video spot Bella ciao, posvećen ubijenoj Iranki, studentici islamske teologije, koja je postala simbol protesta u Iranu, vjerovatno ništa, samo u Bosni je čudno kada aktivisti upale svijeće...Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi