nedjelja, 14. rujna 2014.

Konferencija u Beču: Civilno društvo kao faktor za promjene u Bosni i Hercegovini



Koliko god mislili dobro ili loše o plenumima i događanjima vezano za iste, protekla sedmica ostat će zapamćena po najnovijim aktivnostima Plenuma građanki i građana Bosne i Hercegovine.  

Naime, putem odjela za odnose s javnošću dostavljena mi je informacija o održanoj konferenciji u Beču.  

Konferenciju u Beču pod nazivom "Civilno društvo kao faktor za promjene u Bosni i Hercegovini" od 08. - 10.09.2014.  organizovali su Ludwig Boltzmann, Institut ljudskih prava u saradnji sa Renner Institutom, Federalnim ministarstvom evropskih integracija i vanjskih poslova Republike Austrije, Specijalnim predstavnikom EU za BiH. 

 Beč, 08-10.09.2014

GENERALNE PREPORUKE

Konferencija podržava ravnopravnost svih građana Bosne i Hercegovine što uključuje poštovanje ljudskih, radničkih, socijalno-ekonomskih i svih drugih prava koja obezbjeđuju i garantuju sigurnost i dostojanstvo svima i svakome u Bosni i Hercegovini.

Okončati reformu pravosuđa i agencija za provođenje zakona na odgovarajući način s ciljem poboljšanja uslova života stanovništva u Bosni i Hercegovini. To podrazumijeva hitno rješavanje problema organizovanog kriminala i procesuiranje odgovornih. Neophodno je obezbjeđenje pravne zaštite svim građanima koji koriste svoja građanska i politička prava da na demokratski način iskažu svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem u Bosni i Hercegovini, kao i pravne zaštite u svim povredama svih radničkih i ljudskih prava.

Unapređenje političke edukacije mladih i omogućavanje lakšeg pristupa informacijama o njihovim pravima i slobodama. Jačanje kredibiliteta građanskog društva kroz povećanje transparentnosti djelovanja svih aktera i unapređenje saradnje. Međusobno povezivanje dijasporskih zajednica i bolje iskorištavanje potencijala dijaspore sa ljudima u Bosni i Hercegovini i međusobno povezivanje dijasporskih zajednica u svijetu.

S obzirom da su mediji većinom pod kontrolom političkih partija, osigurati da javne radio-televizijske kuće rade za opšte dobro svih građana BiH.

Učesnici konferencije: 
predstavnici nekoliko plenuma te predstavnici desetak raznih NVO i desetak pojedinaca iz BiH.

 
Organizatori konferencije: Ludwig Boltzmann Institute ljudskih prava u saradnji sa Renner Institutom, Federalnim ministarstvom evropskih integracija i vanjskih poslova Republike Austrije, Specijalnim predstavnikom EU za BiH

Podržali: Delegacija Evropske Unije za BiH, Centralna evropska inicijativa, Erste fondacija, Britanska ambasada u Beču





Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...