Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

nedjelja, 14. rujna 2014.

Konferencija u Beču: Civilno društvo kao faktor za promjene u Bosni i HercegoviniKoliko god mislili dobro ili loše o plenumima i događanjima vezano za iste, protekla sedmica ostat će zapamćena po najnovijim aktivnostima Plenuma građanki i građana Bosne i Hercegovine.  

Naime, putem odjela za odnose s javnošću dostavljena mi je informacija o održanoj konferenciji u Beču.  

Konferenciju u Beču pod nazivom "Civilno društvo kao faktor za promjene u Bosni i Hercegovini" od 08. - 10.09.2014.  organizovali su Ludwig Boltzmann, Institut ljudskih prava u saradnji sa Renner Institutom, Federalnim ministarstvom evropskih integracija i vanjskih poslova Republike Austrije, Specijalnim predstavnikom EU za BiH. 

 Beč, 08-10.09.2014

GENERALNE PREPORUKE

Konferencija podržava ravnopravnost svih građana Bosne i Hercegovine što uključuje poštovanje ljudskih, radničkih, socijalno-ekonomskih i svih drugih prava koja obezbjeđuju i garantuju sigurnost i dostojanstvo svima i svakome u Bosni i Hercegovini.

Okončati reformu pravosuđa i agencija za provođenje zakona na odgovarajući način s ciljem poboljšanja uslova života stanovništva u Bosni i Hercegovini. To podrazumijeva hitno rješavanje problema organizovanog kriminala i procesuiranje odgovornih. Neophodno je obezbjeđenje pravne zaštite svim građanima koji koriste svoja građanska i politička prava da na demokratski način iskažu svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem u Bosni i Hercegovini, kao i pravne zaštite u svim povredama svih radničkih i ljudskih prava.

Unapređenje političke edukacije mladih i omogućavanje lakšeg pristupa informacijama o njihovim pravima i slobodama. Jačanje kredibiliteta građanskog društva kroz povećanje transparentnosti djelovanja svih aktera i unapređenje saradnje. Međusobno povezivanje dijasporskih zajednica i bolje iskorištavanje potencijala dijaspore sa ljudima u Bosni i Hercegovini i međusobno povezivanje dijasporskih zajednica u svijetu.

S obzirom da su mediji većinom pod kontrolom političkih partija, osigurati da javne radio-televizijske kuće rade za opšte dobro svih građana BiH.

Učesnici konferencije: 
predstavnici nekoliko plenuma te predstavnici desetak raznih NVO i desetak pojedinaca iz BiH.

 
Organizatori konferencije: Ludwig Boltzmann Institute ljudskih prava u saradnji sa Renner Institutom, Federalnim ministarstvom evropskih integracija i vanjskih poslova Republike Austrije, Specijalnim predstavnikom EU za BiH

Podržali: Delegacija Evropske Unije za BiH, Centralna evropska inicijativa, Erste fondacija, Britanska ambasada u Beču

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.