srijeda, 24. rujna 2014.

JU «Dom zdravlja» Zenica ucjenjuje srednju školu i preko leđa prava djeteta bi da ostvaruje dobit!

Prema Zakonu o srednjoj školi Zeničko-dobojskog kantona, prava djeteta koja se odnose na obrazovanje, ispravna briga za dobrobit njegovog fizičkog i mentalnog zdravlja i sigurnosti, u školama i na svim mjestima gdje se obrazuje, imaju prvenstvo nad svim drugim pravima.

„Program i uvjeti obrazovanja za majstorski ispit utvrđuju se odgovarajućim nastavnim  planovima i programima koje donosi Ministarstvo“! Ne znam koliko je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport upoznato o sramnom načinu na koji JU «Dom zdravlja» Zenica, odnosno direktorica ove javne ustanove, spec.dr. Selvedina Sarajlić Spahić, top menadžer iz oblasti zdravstvenog menadžmenta obezbjeđuje dodatne finansije za tu javnu ustanovu ali mišljenja sam da to ne bi trebala činiti preko leđa prava djeteta niti preko leđa zaposlenika srednje škole.

O čemu se radi. Naime, direktorica JU «Dom zdravlja» Zenica se očigledno ufurala u funkciju top menadžera pa u skladu s tom ufuranosti odlučuje da za majstorski ispit učenika srednje škole koji bi se obučavali u «Dom zdravlja» Zenica traži posebno određenu svotu novca kao i da svi zaposlenici srednje škole moraju obavljati sistematski pregled u toj ustanovi.

Način na koji bi ta-j top menadžer ostvarivao/la dodatne finansije za svoje preduzeće ne koriste ni privatne firme, naprotiv, postoje privatne firme koje djeci obezbjede topli obrok ili neku manju nadoknadu za njihov rad. Dakle, ugovorom srednje škole sa preduzećem, ustanovom ili licem koje samostalno obavlja djelatnost ličnim radom i sredstvima u svojini građana se određuju prava i obaveze ali ne način na koji to radi navedena direktorica, top menadžer.

Pretpostavljam da se na ovaj sramni potez direktorica Selvedina Sarajlić Spahić odlučila zbog toga što uživa podršku vladajuće stranke čiji se članovi inače bahato ponašaju u našem gradu.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport treba imati na umu da je Javna ustanova «Dom zdravlja» Zenica javna i u svojini građana i u skladu s tim bi trebalo preispitati odluku direktorice Sarajlić, a ako je osnivač srednje škole Skupština Kantona, prava i obaveze osnivača vrši Vlada Kantona.

U skladu s tim, Vlada Kantona je dužna upozoriti top menadžera da ne vrši ucjenjivanje subjekta čiji je ona osnivač.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...