Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

srijeda, 24. rujna 2014.

JU «Dom zdravlja» Zenica ucjenjuje srednju školu i preko leđa prava djeteta bi da ostvaruje dobit!

Prema Zakonu o srednjoj školi Zeničko-dobojskog kantona, prava djeteta koja se odnose na obrazovanje, ispravna briga za dobrobit njegovog fizičkog i mentalnog zdravlja i sigurnosti, u školama i na svim mjestima gdje se obrazuje, imaju prvenstvo nad svim drugim pravima.

„Program i uvjeti obrazovanja za majstorski ispit utvrđuju se odgovarajućim nastavnim  planovima i programima koje donosi Ministarstvo“! Ne znam koliko je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport upoznato o sramnom načinu na koji JU «Dom zdravlja» Zenica, odnosno direktorica ove javne ustanove, spec.dr. Selvedina Sarajlić Spahić, top menadžer iz oblasti zdravstvenog menadžmenta obezbjeđuje dodatne finansije za tu javnu ustanovu ali mišljenja sam da to ne bi trebala činiti preko leđa prava djeteta niti preko leđa zaposlenika srednje škole.

O čemu se radi. Naime, direktorica JU «Dom zdravlja» Zenica se očigledno ufurala u funkciju top menadžera pa u skladu s tom ufuranosti odlučuje da za majstorski ispit učenika srednje škole koji bi se obučavali u «Dom zdravlja» Zenica traži posebno određenu svotu novca kao i da svi zaposlenici srednje škole moraju obavljati sistematski pregled u toj ustanovi.

Način na koji bi ta-j top menadžer ostvarivao/la dodatne finansije za svoje preduzeće ne koriste ni privatne firme, naprotiv, postoje privatne firme koje djeci obezbjede topli obrok ili neku manju nadoknadu za njihov rad. Dakle, ugovorom srednje škole sa preduzećem, ustanovom ili licem koje samostalno obavlja djelatnost ličnim radom i sredstvima u svojini građana se određuju prava i obaveze ali ne način na koji to radi navedena direktorica, top menadžer.

Pretpostavljam da se na ovaj sramni potez direktorica Selvedina Sarajlić Spahić odlučila zbog toga što uživa podršku vladajuće stranke čiji se članovi inače bahato ponašaju u našem gradu.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport treba imati na umu da je Javna ustanova «Dom zdravlja» Zenica javna i u svojini građana i u skladu s tim bi trebalo preispitati odluku direktorice Sarajlić, a ako je osnivač srednje škole Skupština Kantona, prava i obaveze osnivača vrši Vlada Kantona.

U skladu s tim, Vlada Kantona je dužna upozoriti top menadžera da ne vrši ucjenjivanje subjekta čiji je ona osnivač.

Nema komentara:

Objavi komentar

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.

Arhiva bloga

Popularni postovi