Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

nedjelja, 10. kolovoza 2014.

JEFTINIJE PLATITI KAZNU NEGO PRIJAVITI RADNIKA

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber upozorio je kako se trenutni zakoni o radu u FBiH moraju hitno mijenjati, jer zakoni koji su sada na snazi puni su nelogičnosti i nepravilnosti, od kojih štetu najviše trpi Federacija Bosne i Hercegovine.

"Ako inspekcija zatekne poslodavca da ima 20 neprijavljenih radnika, dakle onih koji rade na crno, poslodavac će platiti kaznu samo za jednog radnika, koja je skoro pa minimalna. Ispada da je poslodavcu isplatnije platiti kaznu, nego radniku plaćati doprinose" – upozorio je ministar Čamber.

Jedan od preduslova pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji je i izmjena zakona o radu, koji trebaju biti usaglašeni sa zakonima i pravilnicima EU

BUKA MAGAZIN

Nema komentara:

Objavi komentar

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.

Arhiva bloga

Popularni postovi