Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

petak, 6. lipnja 2014.

Milion maraka od male raje!

- kako su penzioneri odlučili sami sebe pomoći?

Isplata majskih penzija u Federaciji BiH počela je danas, a izvršni odbor Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH u ime svih penzionera Federacije BiH donio je odluku o formiranju Fonda solidarnosti za pomoć penzionerima sa područja ugroženih prirodnom nesrećom.

Kako se navodi u odluci, penzioneri sa visinom penzije od 326,17 KM donirali bi 1,00 KM jednokratno, dok bi penzioneri sa visinom penzije do 
434,90 KM donirali 2,00 KM jednokratno, od 434,90 KM i više donirali bi 2,50 KM jednokratno, a oni sa višom od 870,00 KM 3,50 KM.

Međutim, kako se odluka sprovodi u praksi i kakve su reakcije penzionera imali smo priliku vidjeti danas.

Prišao nam je jedan od penzionera da nam pokaže svoj ček na kojem stoji da mu je uredno odbijeno 2,50 KM.

U Federaciji BiH je oko 380.000 penzionera i ukoliko im se u prosjeku „uzima“ po 2,5 marke, radi se o ciframa i do milion maraka.

Postavlja se pitanje da li postoje spiskovi koliko je penzionera stradalo u poplavama i klizištima ili koliko će penzionera iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti ?

Prema navedenoj odluci, pravo na dodjelu sredstava imat će najugroženiji penzioneri sa područja koja su pogođena prirodnom nesrećom pod uslovom da nemaju mogućnosti dobiti pomoć iz drugih izvora ili od članova svoje porodice.

Nejasno je na koji način će se utvrđivati da li je neko dobio pomoć iz drugih izvora ili od članova svoje porodice i samim tim ostavljena je mogućnost za još jednu novu malverzaciju preko leđa unesrećenih.Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi