Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

utorak, 17. lipnja 2014.

Krivnju za zloupotrebe humanitarnom pomoći podjednako snose i građani

Mnogo je neregularnosti i zloupotreba prilikom raspodjele humanitarne pomoći . No, čini se kako krivnju ne treba baš uvijek tražiti u bh vlastima. Izreku koja kaže kako „svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje“ najbolje potvrđuje audio izjava Zeničanke Alme Čamdžić u kojoj tvrdi kako jedan bračni par koji je evakuisan i smješten u Domu Bističak nikada nije dobio nikakvu humanitarnu pomoć i kako još uvijek ne mogu doći svojoj kući. „Njihovi rođaci su im slali pakete ali oni ih nisu dobili“, kaže Alma. Jednostavno misle da su zapostavljeni.

- Pomoć je stizala helikopterima ali ko je otišao na mjesto gdje su se spuštali i dobio je, ko nije bio sposoban da ode nije ni dobio.Prema njenim riječima da se zaključiti da je humanitarna pomoć „nestajala“ na relaciji od mjesta prijema do mjesta predviđenog za distribuciju.

Poznato je da ima i onih koji nisu žrtve poplava a pojavljuju sa zahtjevima za dodjelu pomoći i prema tome krivnju za zloupotrebe humanitarnom pomoći podjednako snose i građani.

Zato bi ispravno bilo sve one koji nisu žrtve poplava krivično procesuirati jer pokušavaju da dođu na prevaru do koristi koja ih ne sljeduje.Poslušajte audio izjavu! 


(snimatelj: Goran Jerkić; obrada: Muhamed Pivić)


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.