Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


ponedjeljak, 26. svibnja 2014.

Volonteri Plavog kombija: Primorani smo da prihvatimo truhli zakon ove truhle vlade!

Volontersko društvo Plavi kombi koje vrši pomoć u nabavljanu i dostavljanju hrane i drugih neophodnih namirnica do najudaljenijih mjesta u nedostatku osnovnih potrepština po svoj prilici uskoro bi mogli obustaviti svoje isporuke.

U početku su oni sami unutar grupe skupili svoja sredstva i nosili ljudima, sad više nemaju sredstava, mnogo pomoći još uvijek je potrebno, a oni su još uvijek spremni na rad.

Na njihovoj fejsbuk stranici, između ostalog stoji i očajnički apel. „Bojimo se da polako ruke Plavog kombija postaju svezane, ekipa nikad spremnija nikad napaljenija za rad za pomoć ugroženima, prošli smo kroz klizište u pokretu, kroz minsko polje, kroz nabujalu rijeku, prošli smo stotine kilometara pješe vukući rance sa hranom i lijekovima ništa nam nije bilo teško , sve smo to prošli ali procedura nadležnih organa je izgleda zadatak koji nećemo proći, rečeno nam je da smo u ovom trenutku nemoćni jer nismo u administraciji prošli kao legalni , ne možemo dobiti sredstva od institucija a svojih više nemamo, mnogo je ljudi koji čekaju našu pomoć a mi smo primorani da prihvatimo truhli zakon ove truhle vlade, da se uhvatimo lopate i pomognemo otadžbini na taj način...“.
Alem Isaković, koordinator i osnivač volonterskog drustva Plavi kombi ,kaže kako rade na terenu dan i noć, idu pješke na terene na koje se nikako drugačije ne može i dostavljaju hranu ugroženim ljudima te kako su uzeli sebi za cilj da po cijenu njihovog života svi moraju preživjeti.

Da li ćemo ubrzo prilikom izlaska u grad naići na novi štand za prikupljanje pomoći u gradu još uvijek je neizvjesno, no iz njihovog apela vidljivo je da volonteri Plavog kombija nisu za lopate, odnosno pomaganja na taj način.


Facebook stranica: Volontersko društvo plavi kombi

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi