Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

utorak, 13. svibnja 2014.

Video: Zašto Matea Jurić?

- Jedni tvrde da je to bio zalutali metak, a drugi, da se na auto pucalo rafalnom paljbom iz neposredne blizine

Edvin Kanka Ćudić, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK-a), : „Ignorisanje javnosti, građanki i građana općine Zenice pokazuje da nema dovoljno još uvijek želje za suočavanjem s prošlošću Metee Jurić, da postoji veliko ignorisanje javnog mijenja, da postoji ono što nas sve boli, a to je prisustvo nacionalizma u svakom slučaju i to pokazuje da nismo spremni da razumijemo druge žrtve nego samo da razumijemo žrtve jedne etničke skupine...“ 


U ovome gradu i ovome kantonu još uvijek nekome smeta da imenuje počinioca ovog zločina, još uvijek postoje barijere da se otkrije taj zločin. Mi znamo, taj kako ga neki zovu incident koji se dogodio u Radakovu ali isto tako znamo da iz te kasarne nije u tom momentu ispaljen metak, znači neko je morao s druge strane da ispali taj metak i da ubije Mateu Jurić a u ovom gradu i ovoj državi to trenutno ne odgovara da se to, da se taj direktnim imenom nazove...“ Zašto ? Zato postoje organi, zato postoje ljudi koji to zataškavaju kao što pokušavaju zataškati još neke druge stvari....ističe Čudić.

Nakon nedavno održane mirovne akcije «Nikad više!» Vitez (Ahmići ), aktivisti i aktivistkinje Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK-a), s transparentom i satom vremena šutnje danas su na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici odali poštu nevino stradaloj djevojčici Matei Jurić.

Zašto Matea Jurić, pitamo koordinatora Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK-a).

Edvin Kanka Ćudić odgovara, zašto da ne. Matea Jurić je prva žrtva koja je pala u Zenici. Ubijena je, a imala je samo dvije godine. Satom vremena šutnje, crninom i transparentom „Sjećamo se Matee Jurić „na Trgu u Zenici, UDIK želi podsjetiti građane i građanke Zenice, Bosne i Hercegovine ali i civilnog društva u Bosni i Hercegovini da je Matea Jurić ostavila duboki trag u našim sjećanjima. Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije po prvi put organizira mirovnu akciju podsjećanja na ubistvo prve civilne žrtve rata u Zenici.

Podsjećamo, Matea Jurić, kćerka Drage Jurića je prva civilna žrtva rata koja je stradala od pucnjave iz vatrenog oružja, 13. maja 1992. godine, za vrijeme blokade vojne kasarne na Bilimišću. Dvogodišnja djevojčica ubijena je u očevu automobilu. Jedni tvrde da je to bio zalutali metak, a drugi, da se na auto pucalo rafalnom paljbom iz neposredne blizine. Uglavnom, počinioc nije otkriven niti procesuiran a istraga u vezi sa stradanjem Mateje Jurić je 2006. godine iz Kantonalnog tužilaštva Zenica prebačena u nadležnost Tužilaštva BiH.

Aktivist udruženja za društvena istraživanja i komunikacije Edvin Kanka Ćudić najavljuje za 15-tak dana organizovanje aktvivnosti povodom Dan-a bijelih traka te otvaranje kancelarije u Zenici.

Pogledajte video zapise o navedenom događaju:
pripremio: Muhamed Pivić
razgovorao: Goran Jerkić
montaža: Muhamed Pivić
govori: koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi