petak, 30. svibnja 2014.

Svi bi željeli uručiti pomoć na „svoj način“!

- Da li postoji nekorektnost prilikom podjele humanitarne pomoći? 

Prema riječima evakuiranih stanovnika poplavljenih područja koji su smješteni u privatnom smještaju, kod rodbine i prijatelja, oni prvi put dobivaju pomoć.

Da li ekipe zadužene za raspodjelu u svojim mjestima, dijeleći pomoć zaobilaze neke svoje sugrađane i koliko mi sami doprinosimo sveopštem „haosu“ pitanja su na koja je teško dati pravi odgovor.

Počeli su stizati i prvi pozivi u kojima građani prijavljuju neregularnosti prilikom podjele humanitarne pomoći. Nakon što je Štab Civilne zaštite Zenica formirao tim za prijem i distribuciju humanitarne pomoći, nadgledanje prijema i distribucije humanitarne pomoći u Skladištu robnih rezervi Općine Zenica, Streljana – Lukovo Polje u Zenici danas su vršili dva volontera ispred Antikorupcijske mreže ACCOUNT.

Pomoć se tokom dana dijelila isključivo evakuiranim licima smještenim u privatnom smještaju, izuzev redovnog snadbijevanja zeničke vojne kasarne u kojoj je smješteno oko 150 osoba koji se hrane iz kuhinje iste i snadbijevanja narodne kuhinje brašnom za potrebe ljudi na terenu.

Pomoćnik Nečelnika za ekonomske odnose i poduzetništvo Jugoslav Anđelić mi je kao koordinatoru grupe od 12 volontera mreže Account omogućio pristup u skladište i upoznavanje sa kompletnom situacijom, načinom prijema i distribucije humanitarne pomoći.

Unutar skladišta najviše prostora zauzeto je prikupljenom odjećom i obućom koja nije razvrstana i još uvijek se ne dijeli, zatim dio prostora sa humanitarnom robom kojom rspolaže Crveni križ i nešto malo paketa robnih rezervi.

Pomoć danima stiže sa svih strana, izvora je mnogo ali je mnogo i onih koji vrše distribuciju, a tu su: Crveni križ, Karitas, Merhamet, Crveni polumjesec, domaća i međunarodna udruženja i humanitarne organizacije, pojedinke i pojedinci.

Svi bi željeli uručiti pomoć na „svoj način“, najčešće direktno u ruke samim nastradalim građanima BiH. Jednim takvim pristupom i načinom distribucije stvorena je dodatna zamršenost i haotična slika raspodjele humanitarne pomoći koju vješti manipulatori pokušavaju iskoristiti za račun vlastitih interesa.

Volonteri antikorupcijske mreže ACCOUNT za sada nadgledaju Skladište robnih rezervi Općine Zenica u kojem je smještena i humanitarna pomoć Crvenog križa.

Međutim, prema riječima šefa Skladišta robnih rezervi, već nekoliko dana u skladište ne stiže nikakva pomoć.

- Ono što se trenutno nalazi na zalihama to se i dijeli, sve što uđe u skladište uredno se evidentira, prilikom izlaza takođe i sve se mora poklapati. Ni igla ne smije faliti, riječi su šefa skladišta. Šta se dešava tamo negdje na terenu, ko dovozi tu pomoć i kako je distribuira mi to ne znamo ali smo sigurni da takvim osobama nećemo verifikovati i ispečatiti da su bilo šta podijelili ukoliko nisu išli preko skladišta.

Dakle, bilo je i onih drskih koji su dolazili i tražili da im daju pečat da su izvršili podjelu pomoći iako su to radili samoinicijativno. Ili da su neki likovi tražili da im daju određenu količinu pomoći da voze do neke određene lokacije nudeći im se kao pomoć, što je naravno i odbijeno.

Elem, dešava se da pojedinci pokušavaju uloviti u mutnom ali po svoj prilici, kako vrijeme odmiče sve manje će se takve stvari dešavati jer se radi na sistemskom rješenju problema.

Prema našim raspoloživim informacijama, robne rezerve su potrošene, magacini ispražnjeni još 2002. godine a odobrenje za podjelu paketa iz robnih rezervi socijalnim slučajevima odbravalo se rješenjem načelnika općine Zenica. S obzirom da su danas zalihe robnih rezervi u tako malim količinama nije čudno zašto je situacija alarmantna i zašto su se građanke i građani organizovali u prikupljanju pomoći.

No, vrijeme će pokazati i da li će Karitas, Merhamet, Crveni polumjesec, domaća i međunarodna udruženja i humanitarne organizacije, pojedinke i pojedinci moći distribuirati humanitarnu pomoć bez propisane dokumentacije izdane od nadležnog organa.

Barem za sada, jedno od rješenja je da građani uočene nepravilnosti ili korupciju u prikupljanju i distribuciji pomoći, prijavljuju info-punktovima Accounta ili da koriste besplatnu liniju Transparency International-a 0800-55555.

Video prilog:- Šta su rekli neki od evakuiranih lica smještenim u privatnom smještaju?



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...